Pационална миниатюрна къща, 529 28th Street, Сан Франциско,

Аз съм собственикът, инвеститорът и архитектът на тази интересна, луксозна еднофамилна къща в Ной Валей, Сан Франциско.
08.07.2010
Арх. Джоел Карр
11
къща, реновации, интериор, архитектура, Арх. Джоел Карр
Pационална миниатюрна къща, 529 28th Street, Сан Франциско, Калифорния
Източник: Арх. Джоел Карр

Аз съм собственикът, инвеститорът и архитектът на тази интересна, луксозна еднофамилна къща в Ной Валей, Сан Франциско. Учудващо тук е, че жилищната площ е само 190 кв. м, към това се прибавят още 28 кв. м тераси и 46 кв. м гараж. Миниатюрната къща е направена по начин, който да компенсира неудобството от лимитираната площ. Малката по размер къща е построена през 1906 г. веднага след опустошителното земетресение. Тези т. нар. ”следземетръсни къщи· били строени като временни постройки из целия град, но впоследствие много от тях се запазват и съществуват и до днес.
Както е добре известно на архитектите в Сан Франциско, проектите за реновации много по-лесно получават одобрение, за разлика от проектите за ново строителство и по тази логика проекти за реновации много по-често се предприемат.
В конкретния случай реновацията превръща неугледната малка ”колиба· в превъзходна еднофамилна къща с три спални, две бани, кухня, дневна с трапезария. Елементите, съдържащи характера на оригиналната постройка, се запазват, чрез тях се подсилва идеята за промяната и увеличаването на пространството. Чрез своя нов облик те съживяват атмосферата на жилището и прилягат хармонично на нововъведените бляскави и модерни елементи в кухнята и баните.
Постройката е разширена като се печели допълнително приземно ниво, където се разполага основната спалня с непосредствена връзка към задната градина. Добавените тераси придават оригиналност и разчупеност на фасадата.
Компактната къща е изключително добре планирана, а разпределенията й удачно прекроени. Пространствата са максимално усвоени. Добавеното открито вътрешно стълбище създава усещане за простор и светлина.
Тъй като проблемът с печеленето на допълнително пространство е от приоритетно значение, повечето от отделните, свързващи помещенията пространства и коридори, се използват рационално като се натоварват с допълнителна функция. За да се подобри комфортът, в малките като размер спални са използвани вертикални елементи и конфигурации, като по този начин на помещенията се придава по-внушителен вид.
Връзките между отделните жилищни функции и помещения са максимално скъсени. Входното антре преминава в кухня с трапезария и дневна. В ”представителната· трапезария е поместен дневен кът.
Домашният кабинет заема малко кокетно ъгълче във вестибюла, в края на коридор, водещ до най-голямата спалня, а пералното помещение е разположено на полуниво, като се отваря откъм коридора.
Луксозната гардеробна стая в основната спалня играе и роля на преддверие към банята.
Всичките тези и още много други спестяващи място техники и трикове спомагат изключително ефективното разпределение на функциите. И въпреки сериозното притискане откъм място, в само 7.6 м дължина, пространствата изглеждат ефирни и обемите се преливат естествено и комфортно.
Допълнителен комфорт е постигнат с помощта на умело проектирани и добре ситуирани осветителни тела. Светлинно обливащите източници са интензивно използвани за стените като баланс за разположеното върху таваните осветление, за да се създаде драматизъм и допълнителен обем и да се подсили усещането за отворено пространство. Височината на стенната ламперия е с 7,6 см по-малка от стандартната, което създава илюзията за повече въздух и подпомага визуалното усещане за достатъчен обем.
 
 
Проект: Арх. Джоел Карр
Group 41 Incorporated San Francisco
info@group41inc.com
http://www.group41inc.com

Автор: Арх. Джоел Карр
Закони Нормативна база Коментари