OJMR Architects – къщата на семейство Fritz

Къщата е проектирана за двойка пенсионери, като е предвидена спалня за гости и голямо комунално пространство за обитаване, хранене и кухненска зона.
08.07.2010
Джей РЕЙНОЛДС
26
интериор, проект, архитекти, подвижни стени, къща
OJMR Architects – къщата на семейство Fritz
Източник: Ciro Coelho

Къщата е проектирана за двойка пенсионери, като е предвидена спалня за гости и голямо комунално пространство за обитаване, хранене и кухненска зона.

Еднофамилната къща представлява 241 кв.м и е разположена в пустинята Palm, Калифорния. Парцелът е равен, неправилно оформен и се простира в края на глуха улица. В съседство са разположени къщи с разнообразен стил, които принадлежат към предпочитаната и типична за предградията пустинна архитектура.

Проекта
За да постигнат усещането за „простота” в конвенционален смисъл, архитектите решават, че проектът и конструкцията трябва да бъдат изчистени и характера на къщата отразява тази стратегия на затвореното и отвореното, ясно очертани и съсредоточени в едно основно външно пространство.

Два прости обема са свързани в едно, за да обособят ъгъл с едното крило, в което се помещава спалнята за гости, а в другото е разположено крилото за стопаните на къщата. Двете крила са свързани с едно основно пространство за дневна, трапезария и кухня.

Коридорите са разположение от източната и южната страна на двете крила и чрез тях се обособяват разположените отстрани стаи, които могат да бъдат отделени от активната зона с големи плъзгащи се (подвижни) стени. Всичките стаи имат достъп до басейна и вътрешния двор през големи плъзгащи се стъклени стени.

Материалите, които архитектите са използвали са разнообразни: открити бетонни блокове за едните стени, естествена каменна облицовка за другите стени, бетонни подове, орехово дърво за кабинета, мазилка покрива дървените рамки на прозорците, подовете в банята са от варовик в гасконско синьо, прозрачни стъклени панели, плотовете в кухнята са от черен мрамор, а от мрамор във венецианско бяло са плотовете в банята и в кухнята.

Фирмата изпълнител OJMR Architects е основана през 1989 г. в Ню Йорк, и се премества в Лос Анжелис през 1991г. Фирмата създава проекти за широк спектър жилищни, търговски, индустриални сгради и интериори, както и проекти за мебели и градски дизайн.

Собственикът на фирмата, Джей Рейнолдс, израства в Лос Анжелис, където след завършването на шести клас един учител го открива за архитектурата. Той посещава Университета в Оклахома, Норман, където получава бакалавърска степен по архитектура.

След това получава магистърска степен, специалност Архитектура и градски дизайн от Университета в Колумбия, Ню Йорк. Преди да зопочне своя практика, Рейнолдс работи във фирмите на I.M. Pei и Ранд Елиът. Освен своята архитектурна практика, Рейнолдс преподава в студио за архитектура в Университета Уудбъри, Бърбанк, Калифорния.

Простотата на L – формата – разположена покрай прохладен басейн, с обширна сянка и просторни площи за обитаване, тази къща на Джей Рейнолдс в Палм Спрингс съчетава два прости обема, за да създаде едно модернистично цяло.

Местоположение
Къщата е разположена върху плосък парцел с неправилна форма в края на глуха улица. Съседните къщи са с архитектура и стил, характерни за предградията.

Концепцията
Нова едно фамилна къща, която да включва кухня, трапезария, дневна, офис, три спални и две бани и тоалетна. 

архитект: Офисът на Джей Рейнолдс, Лос Анжелис
ръководител Джей Рейнолдс
снимки: Ciro Coelho 

+2
Автор: Джей РЕЙНОЛДС
Закони Нормативна база Коментари