OJMR Architects – къщата на семейство Fritz

Къщата е проектирана за двойка пенсионери, като е предвидена спалня за гости и голямо комунално пространство за обитаване, хранене и кухненска зона.
15.05.2009
Джей Рейнолдс
316
къща, интериор, проект, архитекти, подвижни стени
Източник: Джей Рейнолдс СНИМКИ: Ciro Coelho

Архитектура: OJMR Architects
Архитект:  Джей Рейнолдс
Снимки: Ciro Coelho


Къщата е проектирана за двойка пенсионери, като е предвидена спалня за гости и голямо комунално пространство за обитаване, хранене и кухненска зона. Еднофамилната къща представлява 241 кв.м и е разположена в пустинята Palm, Калифорния. Парцелът е равен, неправилно оформен и се простира в края на глуха улица. В съседство са разположени къщи с разнообразен стил, които принадлежат към предпочитаната и типична за предградията пустинна архитектура.Фасада север


Проекта
За да постигнат усещането за „простота” в конвенционален смисъл, архитектите решават, че проектът и конструкцията трябва да бъдат изчистени и характера на къщата отразява тази стратегия на затвореното и отвореното, ясно очертани и съсредоточени в едно основно външно пространство.Фасада запад
 


Два прости обема са свързани в едно, за да обособят ъгъл с едното крило, в което се помещава спалнята за гости, а в другото е разположено крилото за стопаните на къщата. Двете крила са свързани с едно основно пространство за дневна, трапезария и кухня.
Коридорите са разположение от източната и южната страна на двете крила и чрез тях се обособяват разположените отстрани стаи, които могат да бъдат отделени от активната зона с големи плъзгащи се (подвижни) стени. Всичките стаи имат достъп до басейна и вътрешния двор през големи плъзгащи се стъклени стени.
Материалите, които архитектите са използвали са разнообразни: открити бетонни блокове за едните стени, естествена каменна облицовка за другите стени, бетонни подове, орехово дърво за кабинета, мазилка покрива дървените рамки на прозорците, подовете в банята са от варовик в гасконско синьо, прозрачни стъклени панели, плотовете в кухнята са от черен мрамор, а от мрамор във венецианско бяло са плотовете в банята и в кухнята.
Фирмата изпълнител OJMR Architects е основана през 1989 г. в Ню Йорк, и се премества в Лос Анжелис през 1991г. Фирмата създава проекти за широк спектър жилищни, търговски, индустриални сгради и интериори, както и проекти за мебели и градски дизайн.
Собственикът на фирмата, Джей Рейнолдс, израства в Лос Анжелис, където след завършването на шести клас един учител го открива за архитектурата. Той посещава Университета в Оклахома, Норман, където получава бакалавърска степен по архитектура. След това получава магистърска степен, специалност Архитектура и градски дизайн от Университета в Колумбия, Ню Йорк. Преди да зопочне своя практика, Рейнолдс работи във фирмите на I.M. Pei и Ранд Елиът. Освен своята архитектурна практика, Рейнолдс преподава в студио за архитектура в Университета Уудбъри, Бърбанк, Калифорния.
 
Простотата на L – формата – разположена покрай прохладен басейн, с обширна сянка и просторни площи за обитаване, тази къща на Джей Рейнолдс в Палм Спрингс съчетава два прости обема, за да създаде едно модернистично цяло.

 


Местоположение
Къщата е разположена върху плосък парцел с неправилна форма в края на глуха улица. Съседните къщи са с архитектура и стил, характерни за предградията.


 

Концепцията
Нова едно фамилна къща, която да включва кухня, трапезария, дневна, офис, три спални и две бани и тоалетна. 

 

Автор: Джей Рейнолдс
Закони Нормативна база Коментари