Oсновни инструменти за фасона на градината

Дворът и градината изискват непрекъснати грижи през цялата година и особено през пролетта и лятото, когато топлото време вдъхва нов живот кара всичко живо, включително, цветята и тревичките, да растат
14.07.2014
Антоанета Салфидж
931
градина, инструменти за двора, поддръжка двор, косачка за трева, къща с двор

Приятно е да се похвалим с къща, заобиколена от зелена и подредена градина. Чувството ни за гордост и високо самочувствие обаче в голяма степен зависят от отговорността ни към зелената площ и усилията, които полагаме за нейната поддръжка.  Дворът и градината изискват непрекъснати грижи  през цялата година и особено през пролетта и лятото, когато топлото време вдъхва нов живот кара всичко живо, включително, цветята и тревичките, да растат. Ако оставите градината на самотек, да се развива сама за себе си, за кратък период ще се завържат плевели, ще се появят вредители, растенията ще избуеят и всичко това ще се превърне в една не особено приятна гледка около къщата.


Същевременно, за да бъде съжителството ви с градината по-скоро удоволствие, отколкото изнурителен слугинаж, добре е да направите така, че почистването и поддръжката на зелените площи да не са трудни и да не отнемат цялото ви време. Ако дворът не е прекалено голям и разполагате с правилните инструменти почистването и поддръжката  могат да са лесно и приятно занимание за цялото семейство. Предлагаме ви списък от основни инструменти, с  които е добре да се снабдите, ако искате да сте стопанин на чиста и подредена градина.Косачка
Това е най-скъпият инструмент в списъка, но без него не може. Даже и нищо да не правите в градината, тази машина ще ви помогне да поддържате равна и спретната повърхност на тревата. Със сигурност сте минавали покрай дворове с висока и избуяла трева. С нея къщата изглежда неподдържана, грозна и изоставена. Видът на косачката изберете според размера на вашата морава, физическите ви способности и бюджета, който можете да отделите. Каквато и да е косачката обаче, даже и най-обикновена, тя със сигурност ще ви помогне  в грижите за градината.


Духалка за листа
Градинарството включва много физическа работа, факт. Духалката за листа обаче е сред инструментите, които ще облекчат усилията ви при поддръжката. Духалката е особено полезна при отстраняването на нежелания органичен материал, особено ако теренът е голям и труден за почистване. След окосяването на тревата например, алеите и площадките около къщата могат да се покрият с рязана трева. С духалката тя лесно ще се прибере отново в тревното пространството. Духалката е особено полезна през есента, когато листата активно падат. Разбира се,  наличието на духалка сред инструментариума за градината не е на 100 процента необходимо, но ако я имате тя със сигурност ще ви предпази от физическо претоварване.


Гребло
Ежедневната поддръжка на градината  не може без някои класически ръчни инструменти. Греблото безспорно е едно от тях. С него лесно и ефективно се отстраняват градинските плевели. Можете да намерите гребла, изработени от различни материали. Повечето са с дървени дръжки и стоманени зъби. Някои гребла са направени специално за премахване на плевели и трева, а други са пригодени за обиране на паднали листа. Предлагат се също гребла с ергономични дръжки, които намаляват при работа натоварването на шията, гърба и раменете. 


Маркуч
Независимо какви дейности извършвате в градината, маркучът ще ви помогне да завършите добре работния процес. Растенията в градината изискват постоянно поливане в жегите, както и навлажняване на почвата преди засаждане. Маркучът ще ви помогне да запазите свежия и влажен вид на тревата, да изчистите саксиите, даже и да се отървете от насекоми и вредители. Към него бихте могли да добавите аксесоари като пръскачка, дюзи или макара за съхранение и преместване на маркуча.


Ръчна количка
Пренасянето на товари от едно на друго място в градината може да отнеме много време и да изисква много физически усилия, особено ако нямате количка.  Можете да се справяте и без този инструмент, разбира се, но с него ще успявате да свършвате градинската работа два пъти по-бързо и ще се разминете с мускулната треска. Може да я използвате за да пренасяте насаждение и торбите с тор, да изхвърляте боклуци и шума, да пренасяте клони, дървета и листа.


Лопата
Лопата е може би най-важният инструмент за градината, без който наистина не може.  Използва се във всякакви ситуации. С нея се разкопават дупки за луковици и коренища, за засаждане и пресаждане или се обръща почвата за отстраняване на плевелите. Обикновено изборът при лопатите е  - дълга или къса дръжка. Лопатите с къса дръжка са по-подходящи за малки пространства като цветни лехи и местата между храстите. Лопатите с дълга дръжка са нужни за големи дворове със зеленчукови градини , подредени на дълги редове. Тези прости инструменти са едни от най-нужните в градина. Само с тях е напълно достатъчно да поддържате тревата и цветните лехи в отлично състояние. В зависимост от вида на растенията в двора може да се наложи да купите още някакъв инструмент, но като цяло посочения по-горе списък е достатъчен. Даже по - скоро някой от елементите в него като духалката например, са си лукс, без който може, но все пак прави работата по-лека и приятна. 

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари