Oбявиха победителите в конкурса Wienerberger Brick Award 2020

На 23 септември 2020 във Виена бяха обявени победителите в конкурса Wienerberger Brick Award 2020. За първи път в историята на конкурса, събитието беше достъпно за всички през онлайн лайвстрийм. В конкурса участваха 520 архитекти от цял показвайки своите иновативни, креативни и дръзки концепции с керамични материали. Проектите, които се състезаваха бяха 644 от участници от 55 държави.
25.09.2020
Винербергер ЕООД
592
конкурс brick award, керамична архитектура, Wienerberger Brick Award 2020
Хаймо Шойх (Heimo Scheuch), Председател на управителния съвет на Винербергер.
Източник: Wienerberger Brick Award 2020 © Uwe Strasser

„Архитектурата има специфична свързваща роля, която координира връзките между хората и инфраструктурата. В градска среда, виждаме нуждата от иновативни подходи, които предоставят креативна атмосфера в строителството на жилищни сгради и офиси. Целта на конкурса е да вдъхновява, да споделя концептуални дизайни и да търси нови и дръзки начини на строителство. 2020-та година отбеляза деветия пореден път, в който Винербергер представя този интернационален конкурс.“ – това заяви Хаймо Шойх (Heimo Scheuch), Председател на управителния съвет на Винербергер.  
 


Модерният и динамичен свят, в който живеем, постоянно налага разнообразни промени и в сферата на архитектурата. Затова индустрията трябва да бъде бързо и лесно адаптивна към нов дизайн, материали и разнообразни технически приложения. Освен завишените очаквания за естетика, архитектурата като индустрия е подложена на постоянно покачващите се технически изисквания и строги регулации относно качеството на използваните материали. На свой ред, енерго-ефективното строителство и тенденциите към рециклиране, са едни от главните направления, на които днешната архитектура обръща значително внимание.

Като финал на трудното задание, професионалистите в сферата трябваше да имат предвид и тенденциите на пазара и покупателната способност на крайния потребител. Затова, конкурсът Wienerberger Brick Award предостави за пореден път възможност на архитекти от цял свят да споделят своите иновативни концепции с керамични тухли.

Конкурсът Wienerberger Brick Award 20 раздаде награди в пет категории, един Голям Приз и една Специална Награда на обща стойност от 29,500 €.

Категориите в конкурса бяха:
•    “Feeling at home” (11 финалиста)
•    „Living together” (10 финалиста)
•    “Working together” (9 финалиста)
•    “Sharing public Spaces” (11 финалиста)
•    “Building outside the box” (9 финалиста)


Последната категория е пряко съсредоточена върху креативни проекти с поглед към бъдещето, които комбинират иновативни приложения на тухли, използването на нови строителни технологии както и керамична орнаментика по специална изработка.

Тазгодишното жури на конкурса се състоя от 5 меджународно признати имена в архитектурата


Арх. Тина Грегорич (Tina Gregoric), Деклева Грeгорич Архитекти, Словения; Арх. Мете Кюне Франдсен (Mette Kynne Frandsen), Хенинг Ларсен Архитекти А/С, Дания; Арх. Тони Гиронес Садера (Toni Gironès Saderra), Испания; Арх. Джонатан Сърджисън (Jonathan Sergison), Сегисон Бейтс Архитекти, Великобритания; Арх. Хелиена Гланц (Helena Glantz), урбанистичен дизайн, Швеция.
Източник: Wienerberger Brick Award 2020 © Uwe Strasser


Победителите в Wienerberger Brick Award 2020

В деветото издание на конкурса имаше проект, който се отличи от всички останали и взе не само Гранд Приза, но и наградата в категория „Sharing Public Spaces”. Това бе проектът на Университета в Силезия, Факултет по радио и телевизия с архитекти BAAS arquitectura, (Испания); Grupa 5 architekci (Полша) и Maleccy biuro projektowe (Полша).
 

University of Silesia Faculty of Radio and Television. Снимка: © Adrià Goula

На пръв поглед, сградата допълва историческата структура на улицата в Катовице, която е пропита с историята на Силезийските въглища. Радикалният, но фин архитектурен подход си проличава в тъмно-засенчената отворена тухлена решетка, която изцяло обгръща скромно съществуващата многофамилна къща на миньори. В по-голяма абстрактна конструкция в постройката се помещава и производство на електрически крушки, като това е спечелен Европейски проект по архитектура с цел съоръжението да не бъде разрушено.
 

Prototype Village House. Снимка: © Rafi Segal, Monica Hutton, Andrew Brose

Победителят в категорията „Living together” е устойчивият проект Prototype Village House” на Рафи Сегал (Rafi Segal) и екип от работилници на Масачузетския Технологичен Институт (МТИ).

Къщата е прототип за достъпна акомодация, чиято модерна и ефикасна архитектура е специално адаптирана за местните нужди в Руанда. Поради тази причина, проектът е изследвал типологията на жилища в региона, като предоставя различни възможности за комбиниране на къщите по двойки с различно разположение, създавайки различни градски модели.
 


Iturbide Studio. Снимка © Rafael Gamo

„Iturbide Studio“ на архитект Тайер Маурисио (Taller Mauricio) и архитект Роша Габриела Карийо (Rocha Gabriela Carillo) (Мексико) е проектът, който спечели наградата в категория “Feeling at home”.

Върху 7x14-метров парцел архитектите построиха триетажна тухлена кула, която се издига от мрежа на нискоетажни съседни сгради. Състои се от три подредени помещения от 28 квадратни метра, като структурата е обградена от северната и южната страна от вътрешен двор. Малката и деликатна конструкция позволява лесно движение из стаите през плъзгащи се прозорци с големина на стената към двата двора.

Имайки предвид, че къщите в този квартал на Мексико Сити имат предимно един-два етажа, в триетажното “Iturbide Studio” различните пространства се открояват много интензивно, свързвайки улицата и приземния етаж със силуета на града, където разнообразните и оживени покриви на сградите съжителстват с върховете на дърветата. Накратко – „произведение, което преди всичко търси тишина, синтез, непрекъснато, повтарящо се и почти натрапчиво използване на определен материал."
 


Can Jaime i n Isabelle. Снимка: © TedA Arquitectes


В същата категория проектът „Can Jaime i n´Isabelle“ от „TEd´A arquitectes“ в Испания бе отличен със Специалната Награда на конкурса.

Разположена на леко склонен хълм, тази еднофамилна къща в Майорка интерпретира класическия тип дворна къща по съвременен начин. Архитектурата е изградена върху квадрат, без да се налага стриктно и догматично да следва геометрията. Запечатани отвън в по-голямата си част, класическите дворни къщи разкриват разнообразни пространства, пътеки, растения, затворени, отворени и покрити места: аркади, веранди, тераси. Архитектите TEd'A също използват този тип, за да впишат къщата в пейзажа: камъните на имота са интегрирани във външните бетонни стени, а със зелените покриви къщата става част от културния пейзаж, който се пренася напред с нея.

Строителните материали се прилагани с изключителна точност, така че вътрешните пространства да изглеждат като външни пространства, изтеглени навътре - и обратното. Използването на тухли за изграждането на стените е особено ценено поради факта, че се изгражда място, което, използвайки собствените си ресурси, ще развие приятен микроклимат в различни периоди от годината.
 


City Archive Delft. Снимка: © Stefan Müller

В категорията „Working together” журито избра за победител проектът на Градския Архив в Делфт, Холандия на Office Winhov (Холандия) и Gottlieb Paludan Architects (Дания). Журито намери този проект за изключително ясен и прецизно изграден. Откритият приземен етаж е в голяма степен в съответствие с ролята на архива като обществена сграда, място, където историята на града може да бъде показана и достъпна.

Oт друга страна, със своите геометрични аранжировки, напълно затворените фасади на зоната на архива карат човек да си мисли за рафт за книги: тънки плочи, изработени от сглобяеми бетонни части, оформят „рафтовете“, между които на различни дължини стърчат тухлени пиластри, напомнящи на шипове от книги. Сградата се представя като тектонична композиция на линии с ефект на дълбочина. Степента на абстракция на релефите отговаря на хаптичните качества на тухлите и създава скулптурен пасианс, който е едновременно затворен и достъпен.
 


Maya Somaiya Library. Снимка © Edmund Sumner


Библиотеката Maya Somaiya от Sameep Padora & Associates, Индия, бе наградена от журито като победител в най-иновативната категория на конкурса „Building outside the box”, като проектът който има всичко, което изисква тази категория.

Пейзажът може да изглежда безперспективен, но тук Sameep Padora и неговото студио в Мумбай са оформили балетна сграда, която изглежда расте като естествено извита от земята. Сложната форма на покрива е направена и оформена от три слоя плитки - 32 милиметра - тухлени керемиди. Съхранявани в компресия, те оформят леки сводове, доказващи колко приключенски съвременен дизайн може да бъде реализиран в прости и местни материали. Този плаващ пейзаж служи за детска площадка към училищната сграда и в същото време обхваща функциите на библиотека. Използвайки историческо вдъхновение от стари тухлени сводове в различни части на света и проектирайки със сложен компютърен софтуер, този проект се изразява с усъвършенствана тухлена структура.


За повече информация посетете www.brickaward.com
 


Винербергер е водещ международен доставчик на строителни материали и инфраструктурни решения. Винербергер е най-големият производител на тухли в света (Porotherm, Terca) и лидер на пазара за глинени керемиди (Koramic, Tondach) в Европа, както и за бетонни павета (Semmelrock) в Централна и Източна Европа. В системите за тръби (керамични тръби Steinzeug-Keramo и пластмасови тръби Pipelife), компанията е един от водещите доставчици в Европа. Със своите 201 производствени обекта, групата Винербергер генерира приходи от 3,5 милиарда евро и EBITDA LFL от 587 милиона евро през 2019 година.
 
Закони Нормативна база Коментари