Oстровно съседство, Аlmere-Buiten, Холандия 1999-2001 г.

На границата на Алмере е планирано изграждането на нова жилищна зона, в директна близост до водат
15.02.2007
Йохан ван Дайк
666
къща, проект, апартаментни къщи, жилища
Водни вили Алмере, Холандия, 1999–2001
Източник: https://www.unstudio.com/en/ Снимки © Кристиан Рихтерс / copyright - Richters Christian

Design UN Studio
Ben van Berkel, Gianni Cito, Henri Snel, Boudewijn Rosman, Alex Jung, Katrin Meyer, Aad Krom, Andreas Bogenschutz, Yuri Werner, KSK Tamura, Jasper Jugers, Stella Vesselinova, Martin Kuitert

На границата на Алмере е планирано изграждането на нова жилищна зона, в директна близост до водата. Проектът предвижда високо ниво на разграничаване и обособяване на отделните жилища, което превръща индивидуалните апартаментни къщи в независими от околните обекти. Междублоковите пространства създават максимална дистанция, като разграничението между отделните типове сгради е само визуално. Това е идеалната локация за живеене, където всеки може да изрази своята индивидуалност, създавайки къща по свой вкус.



Снимки: Кристиан Рихтерс, https://www.unstudio.com/en/

Първоначалната идея била да се създаде максимална гъвкавост и да се обособят индивидуални пространства. Всяко едно жилище съдържа базисен пакет, който може да бъде развит и допълнен в зависимост от индивидуалните изисквания и начин на живот на клиента.

Базисният пакет съдържа два бетонни модула, широки по 6 м, с дължина 10 м и височина 3 м. По този начин първият етаж е изтеглен с около 2,5 м. по дължината напред, за да образува балкон на второ ниво.

https://www.unstudio.com/en, copyright - Richters Christian

Пакетът от опции е разработен, за да обогати основния жилищен план спрямо индивидуалните нужди. Той предлага възможността да се разработи и увеличи обемният потенциал на жилището. Конструкцията е изградена от рамка от рециклирана стомана, оформяща ”кутия" с размери 2,5 м на 6 м. Тя е ”включена" в базисния пакет на нужната позиция. Тази кутия е облицована с дърво, за да служи като балкон, зимна градина или допълнително помещение.
 

Автор: Йохан ван Дайк
Закони Нормативна база Коментари