Oсветяване на водни съоръжения

Oсветяването на водните съоръжения става все повече въпрос на естетика и атракция,а не функционална необходимост. Красотата на басейните вечер се дължи основно на декоративното осветление.
14.06.2013
Ралица Иванова
801
Ралица Иванова, осветители за басейн, Басейни, осветление, специални ефекти
Традиционното осветление на басейна хармонизира на чистите линии на конструкцията
Източник: интернет

Oсветяването на водните съоръжения става все повече въпрос на естетика и атракция, а не функционална необходимост. Красотата на басейните вечер се дължи основно на декоративното осветление. Изгражденето на цялостни аудио-визуални системи създава неповторимо преживяване.
Лампите се монтират на дъното или стените на басейна. Определящи за тяхното разположение са видът, формата и големината на съоръжението, мястото, от което ще бъде наблюдавана водната феерия и търсеното въздействие.

Основните типове осветители за басейни са халогенните, фиброоптичните и LED – лампите.

Халогенните източници са традиционно решение. Големите мощности, с които работят и съдържанието на живак са част от недостатъците им. За получаване на светлина в различни цветове се използват халогенни прожектори с цветни филтри (син, зелен и червен.)
Фиброоптичните влакна работят на принципа на пълното вътрешно отражение - имат способността да задържат в себе си светлината, попаднала в тях. Предпочитани са заради продължителния експлоатационен живот, ниско потребление на енергия, висока степен на безопастност и лесен монтаж. Филтърът, който се поставя след светлинния източник, определя цвета и количеството светлина, което ще излъчва влакното. Светлината може да бъде периметрална, точкова или комбинирана. Скрити под борда на басейни, фонтани и други водни съоръжения, фиброоптичните ленти създават мек и успокояващ светлинен фон. Поставени над повърхността въздействат по-агресивно, подчертавайки формата. С точково монтиране в отвори по дъното или страните се постига илюзията за отразено звездно небе. Разсейвателите, които се поставят на края на кабела имат функция да фокусират светлината или да осигурят специални ефекти от преливащи цветове.
Предимстава на светодиодното осветление са понижена консумация на енергия, удължена експлоатация, миниатюрни размери на източника и природосъобразност. По-ниската сила на излъчваната светлина води до увеличавне броя на източниците. Дистанционни системи за контрол регулират програмата за смяна на цветовете и ефекти като примигване, преливане, намаляване или увеличаване на светлосилата. LED технологията позволява огромна цветова гама – от ултравиолетово до инфрачервено. Всяка желана цветна комбинация може да бъде постигната.

Според хромотерапията различните цветове имат различно влияние върху човешкото съзнание, психика и настроение. Например, зеленото намалява нервното напрежение, уравновесява и балансира. Червеното стимулира жизнените процеси и тонизира. Синьото носи спокойствие и мир, а виолетово насърчава креативността.

Контурното осветление се прилага в случаи когато се акценира върху формата на басейна. За подчертаване на обема му или на акценти, разположени в него, осветителните тела се разполагат подводно –  вградени или на поставки.

Страничното осветление се монтира поне 20 см под водното ниво. За определяне броят на телата се използва правилото, че на 1 кв.м вода съответства 25W осветителна мощност.

Когато към басейна са добавени водоскоци и водопади е важно да се подчертае падът на водата. Ако акцентът е движението на водата, източниците се разполагат подводно и са насочени вертикално нагоре. При монтиране на осветлението пред или зад падащата вода доминира формата и площта на водата.

Интересен вариант за декориране на водни съоръжения са свободностоящите, носещи се по водната повърхност осветителни тела във формата на сфери, водни лилии, медузи и пр. Светлината, която излъчват, може да бъде радиална или насочена - нагоре към околната среда или надолу към водния обем. Те представляват ядро от светлинен източник с презареждащи се батерии разположени в полимерна обвивка. Използват се и фотоволтаични клетки за акумулиране на слънчевата енергия.
Съвременните технологии в осветлението позволяват прожектирането на озвучени светлинни ефекти и образи върху водната повърхност. Съществуват основно два метода – прожектиране на върху линейно падаща водна редица – водна завеса и прожектиране върху водна мъгла с триизмерен ефект на образа.
Нощното осветление на басейна заслужава особено внимание. Именно светлината, която „извира“ от водната повърхност, създава привлекателността на съоръжението.

+7
Автор: Ралица Иванова
Закони Нормативна база Коментари