Oцветете дома си с АЗАЛЕЯ и ЦИКЛАМА

Много популярни са два вида азалеи като цъфтящи с кратък ефект. Рододендрон симсии (индийска азалея) – най-известната и рододендрон обтузум (японска азалея), която е по-необичайна
17.01.2007
Ланд. арх. Анита Янева
293
живи цветя, АЗАЛЕЯ, ЦИКЛАМА

Azalea (Азалея)
Много популярни са два вида азалеи като цъфтящи с кратък ефект. Рододендрон симсии (индийска азалея) – най-известната и рододендрон обтузум (японска азалея), която е по-необичайна. И двата вида са храсти, достигащи 30-45 см височина.

 

      

 

Всяка година по Коледа и Нова година се купуват азалеи. Когато купувате, избирайте растения с малко отворени цветове и безброй пъпки. При неправилна грижа цветовете увяхват, а листата опадват за седмица-две. Ако искате растението да ви радва дълго с цветовете си и отново да цъфне следващата година, дръжте го на хладно и светло място, поливайте редовно и веднага махайте увяхналите цветове.

 

 

Произходът на азалеята е от Източна Азия, Япония и Китай. Цъфтежът е от октомври до април, с бели, лилави, розови или червени цветове. Мястото, където трябва да отглеждате вашите растения, трябва да бъде добре осветено, но да не са изложени на пряка слънчева светлина. Почвата трябва да бъде постоянно влажна. Поливайте растенията в тарелката с мека неваровита вода. Влажността на въздуха трябва да бъде висока, затова по време на цъфтежа пулверизирайте растението всекидневно. Азалеята вирее идеално в хладни помещения при температура 10-15оC .

 

    


След прецъфтяване връхчетата се изрязват на около 5 см, като се придава правилна форма на растението. Пресаждайте всяка година в по-голяма саксия. Пулверизирайте само листата. Проблемите, които могат да възникнат при отглеждането на азалеята, са сбръчкани и пожълтели листа или къс период на цъфтеж. Сбръчкани листа се появяват при недостатъчно поливане. В такъв случай намокрете растението няколко пъти в седмицата. Други причини могат да бъдат сухият въздух, много топлина или пряка слънчева светлина. Пожълтяващи листа се появяват при наличие на варовик в почвата или водата. Късият период на цъфтеж е причинен от сух и горещ въздух, пулверизирайте листата всеки ден. Силното слънце и малкото количество вода могат без време да прекратят цъфтежа.


Cyclamen (Циклама)


Цикламата е едно от най-популярните растения, цъфтящи през зимата. Растенията са компактни, стеблата са дълги, листата са ефектни – сребристозелени. Цветовете са с ярки или пастелни багри, големи или малки и ароматни. Няколко седмици след закупуването растенията биват изхвърлени. Това може да бъде предотвратено с правилното отглеждане и цикламата да ви се отблагодари с цъфтеж и през следващата година. Купете растението през есента, а не в средата на зимата, добре е да има много неотворени пъпки.

 

       


Поставете саксията на подходящо място - идеален за това  е первазът на прозорец със северно изложение. Цикламата трябва да е на хладно и не на пряка слънчева светлина, топлата стая ще скъси живота й. Произходът на цикламата е Средиземноморието. Височината е 15-23 см, а широчината 15-25 см. Цъфтежът е през цялата зима и началото на пролетта. Цветовете са бели, червени, розови, рядко двубагрени. Идеалната температура за цикламата е 10-15оC. Трябва да бъде поставена на светло място, но не на пряка слънчева светлина. Почвата трябва да бъде постоянно влажна, поливайте с мека вода. От време на време пулверизирайте въздуха около листата. След прецъфтяване намалете поливането и спрете подхранването. Сложете растението на хладно място и го дръжте на сухо до средата на лятото.

 

 

Пресадете грудката в нова почва, като я заровите до половината от височината. Поставете саксията на хладно и добре осветено място и дръжте почвата влажна. Проблемите, които могат да възникнат при отглеждането на цикламата, са пожълтяващи листа, полягане на листата, мека и загнила грудка, кратък цъфтеж и изкривени и закърнели листа. Пожълтяването на листата се дължи на горещ и сух въздух - цикламата не обича температура над 15оC. Възможно е недостатъчно да сте поливали или пък растението да е на пряка слънчева светлина. Полягането на стеблата е от преполиване, никога не позволявайте водата да мокри дълго грудката, което води до загниването й.

 

Краткият цъфтеж се дължи на топлина, сух въздух или неправилно поливане. Подхранвайте редовно растението по време на цъфтежа. Причина за изкривените и закърнели листа може да бъде цикламеният акар.

Закони Нормативна база Коментари