Maison et objet 2006 в Париж

От 27 до 31 януари 2006 г. в Париж се проведе традиционното изложение “MAISON ET OBJET” – единствено по рода си място, където можеш да намериш всичко за къщата.
15.02.2006
арх. Пенка Станчева
182
кожени пластики, градка къша, етаж
Maison et objet 2006 в Париж
Източник: арх. Пенка Станчева


От 27 до 31 януари 2006 г. в Париж се проведе традиционното изложение  “MAISON ET OBJET” – единствено по рода си място, където можеш да намериш всичко за къщата. Мебели, аксесори, лампи, градинско обзавеждане, текстил, декоративни и функционални съдове, декорация - 2845 изложители показват последните образци на площ от 114 135 кв.м. Внушителна изложба, в която прагматичното и артистичното присъстват ръка за ръка. Това е както място за показване на последните тенденции, новия дизайн на младите, така и търговски панаир.


 

 

В началото на 2006 г. можем да кажем, че ярко присъстват множество стилове и тенденции. Модата днес е разнолика. Съвремието не е еднозначно и това е отразено в разнообразните гледни точки на дизайна за дома. Една от множеството тенденции е свързана с присъствието на естествени материали. Дървото ярко присъства. То е изведено чрез мекотата на материала в естествения му вид, чрез декоративните характеристики на структурата на дървесината, чрез възможността да се разработва като релеф или да се оцветява.

 

Тенденцията се очертава и от допълнителни материали - кожа, вълна, хартия, както и от форми, дошли от природата - меки криви, релефи или буквални реплики на обекти като дърветата, тревата.


 

Това, че днес човек се стреми в дома му да присъстват всички тези елементи е естествено - това е търсенето на мекотата, която да компенсира стреса от ежедневието. Това е тенданция, която не е новина. Тя просто е част от цялостната склонност на хората за повече човечност на декоративната среда, която обитават. И вероятно ще е тенденция, която ще остане актуална още време като част от една силно усещаща се носталгия по същностните човешки  ценности.


 

Закони Нормативна база Коментари