Maison et Objet януари 2023 - “Take Care!”

В продължение на 27 години Maison&Objet вдъхновява поколения интериорни дизайнери и непрофесионалисти с богатството си от тематично представени продукти и идеи за декорация и обзавеждане, налагащи тенденции в интериора.
26.01.2023
Теменужка Захариева
873
изложение, интериорен дизайн, maison et objet
Източник: Maison et Objet

Завършилото наскоро издание на Maison et Objet (19-23 януари 2023) бе изцяло подчинено на темата  “Take Care!” (Внимавай, пази се, грижи се – за себе си и за другите) - на грижата един за друг, за нашия начин на жиовот и за нашата планета чрез префокусиране, прегрупиране, отдаване на сетивата ни и повторно свързване с вътрешното ни аз, с другите и с околната среда.
 

 

Темата бе представена по много различни начини, подчертана в предложенията на изложителите и специалните зони на панаира - като част от дизайна на инсталацията за зоната „Дизайнер на годината“, сценариите за подбраните „Какво ново?“ пространства и зоните за почивка в изложбения център. „Днес нова етика диктува типа потребителска дейност, която виждаме“, обяснява Винсент Грегоар, творчески директор в консултантската компания за дизайн NellyRodi.
 


Декорация за дома от Bordallo Pinheiro. Източник: Maison&Objet


Търговският панаир възприема все по-отговорен подход. Maison&Objet рециклира 50% от отпадъците, използвайки все повече светодиоди, както и повторно използване на стари табели. За изданието през 2023 г. също така се снабдява с вода на местно ниво и намалява отоплението. В допълнение към по-екологичния подход на M&O, компаниите - изложители също са все по-чувствителни към проблемите на устойчивостта.
 


Инсталацията Apothem Lounge.  Снимка © Anne-Emmanuelle Thion

 

Инсталацията Apothem Lounge дизайнера на годината в това издание Raphaël Navot отразява темата TAKE CARE и приканва посетителите да влязат в пространство, което създава усещането, че е спряно във времето и включва елементи от дългогодишните негови партньори - Flos, Roche Bobois, Kvadrat, Oscarono Paris, Signature Murale, Argile, Silencio, Desselle Partners & Thomas Roussel.
 

“Circularity in Action” - датски дизайн. Източник: Maison&Objet


Датски дизайн, част от продуктите, представени по темата “Circularity in Action”, показваща добър начин на прилагане на кръговата икономика в мебелния дизайн. 

 

С много цвят и жизнерадостна атмосфера януарското издание на  Maison et Objet 2023 насърчава посетителите да отделят време и да изчистят ума си в пространства като зоната за тенденците "Какво ново?" с куратор Елизабет Лериш и зона, курирана от Франсоа Декло с тема „Бавно гостоприемство“.
 

  
 Източник: Maison&Objet  
 

Днешните марки и дизайнери надхвърлят естетическата стойност на своите творения, използвайки идеите си, за да ни поканят не само да се грижим за околната среда, но и за нашето тяло и духовно благополучие. След пандемията това се превърнаха в основни ценности, които вече не можем да пренебрегваме. 
 


 Полилей “TRANSPARENCY”. Източник: Maison&Objet    

Закони Нормативна база Коментари