"Mузикалната кутия" на две творчески сърца

Млада двойка с музикални хобита и много разнообразен гардероб, се налага да съществува в малко по площ жилище.
18.12.2019
Весела Маркова
5309
малко жилище, интериор апартамент, KUKADESIGN studio
Източник: KUKADESIGN, www.evakourteva.com

Интериорен дизайн: KUKADESIGN - Ева Куртева и Мариана Кадинова

Мебели: MobilaDalin
MobilaDalin е румънска мебелна компания с 25 годишен опит. Лидер в производството на висококачествени дизайнерски мека мебел, трапезни столове и маси от масив. Just Enjoy Living!

Осветителни тела: osvetlenieto.bg
Електронният магазин предлага богат избор на осветителни тела - LED осветление, полилеи, аплици, осветление за баня, луксозно осветление и др. на водещи производители, вносители и дистрибутори в България.

Учудващо е колко добре работи мозъкът, когато има да разрешава сложни казуси. Случаят с жилището, което Ви представяме днес, е именно такъв – ограничено пространство трябва да побере огромния свят на две творчески сърца. Колкото задачата е по-трудна, толкова по-голямо е и предизвикателството за архитектите от KUKADESIGN.

Рационалност и математическа логика влизат в действие, защото всяко едно пространство е ценно и няма право да бъде лишено от функция, но от другата страна стоят човешкият фактор и естетика, които няма как да бъдат пренебрегнати. Подобно на корабните каюти или пътуващите кемпери, и тук дизайнът се обединява с инженерните науки, и на помощ идват всякакви механизми и приспособления за изтегляне и прибиране, които да създадат необходимите условия, покривайки всички изисквания, но и оставяйки най-ценното – въздух и светлина.
Похватите за печелене на пространство, макар и добре известни, винаги са свързани с предизвикателството да се улови точната мярка.

 
Galla Chester е триместен диван с модерен дизайн, предлагащ максимален конфорт и функционалност, доставен от фирма MobilaDalin.     Източник: KUKADESIGN

Артистичният дух на младата двойка обитатели на дома, в случая допълнително вдига летвата на сложност, което се изразява с необходимост от по-големи гардеробни пространства. Тази задача е намерила решение с позиционирането на много вградени гардероби с максимално използване на височината. Мебелните стени, от друга страна, са били „пришити” навсякъде, където това е възможно, „скроени” в съзвучие със специфичните изисквания на умаленото пространство. Опасността от това жилището да изглежда пакетирано е елиминирана посредством „прорязани” в мебелните стени ниши, изпълняващи важни функции – библиотека, ТВ станция и дори камина. Не е пропуснат дори домашният офис, скрит под падащ плот с вградено осветление, след преустрояване на пространството около втория излаз към терасата.


Източник: KUKADESIGN

Умелото  третиране на обемите с „custom made” мебели, решава и още един проблем на съвременните нови жилища -  обединява всички нелогични чупки и елементи, които остават покрити и не нарушават крехкия баланс на ограничената жилищна квадратура.
Огледалните стени дават онази чисто естетическа необходимост от простор, за да не се чувства човек притиснат в капана на своите „принадлежности”.


Източник: KUKADESIGN

Обемите изглеждат двойно по-големи, а отразената светлина се пренася и върху останалата част от мебелировката. От друга страна важно е да се избегне ефектът на „танцувалната зала”, което може да доведе до известен дискомфорт. Този проблем дизайнерите разрешават с разчупващ декоративен елемент – хоризонтална линия от желязо, по дължината на цялата огледална стена, която същевременно подчертава ходовата линия. Същият мотив, но в доста „по-топъл” и умален вариант се повтаря във вид на стенна етажерка за книги от естествена дървесина – дъб в дневната.


Източник: KUKADESIGN

Цялостното усещане за лекота се дължи и на подбраната тематика на жилището в скандинавски стил. Напълно отсъстват пищни и  натруфени елементи, флорални или орнаментални декорации. Вместо това повърхностите са светли, гладки, семпли и естествени, аксесоарите към мебелите също не изземват ненужно вниманието върху себе си. Постигнатото „пастелно” равновесие, обаче не е лишено от своя акцент. Това, което всъщност бележи индивидуалността на този дом е чувството към музиката, което споделя младата двойка. Именно поради това специално място е отделено за експониране на техните китари.До банята отвежда скрита врата, сляла се с мебелната линия вляво от входа. И тук дизайнът допълва основната цел – естетически издържан облик, който да печели максимално от ограничените дадености. Още едно доказателство затова, как в миниатюрните детайли вложените усилия се изравняват по сила с далеч по-обширни, луксозни и разточителни пространства. Каменен плот и пъзел от стенни плочи с умело подбрана текстура, въздействат в пълен синхрон с основната тема на интериора, допълнени нежно с акценти от дъбова дървесина. И тук огледалото, поставено точно на място, успява да уголеми визуално пространството.


Ролята на светлината за жилище от такъв тип е изключително важна, като метод за оптимално оползотворяване на помещенията. В тази връзка подбора на светлините източници съвсем естествено се подчинява на цялостната идея, като следва основните линии и допълва функционалните зони по един съвсем дискретен начин. Разработени са няколко различни светлинни сценария, което цели да обогатява и преобразява визията на жилището, както и да създава специални настроения за обитатели и гости. Всички осветителни тела са доставени от osvetlenieto.bg

 Столовете Alberta са от многослоен и масивен форматиран бук с елегантна линия и удобна тапицерия, доставени от фирма MobilaDalin.      Източник: KUKADESIGN

За авторите на проекта:
KUKADESIGN: Ева Куртева и Мариана Кадинова
Ева Куртева е завършила Техническия Университет – Дрезден, Германия, работила  е в световно известния офис на деконструктивистите  COOPHIMMELb(L)au и е преподавала архитектура в The University of Auckland, Оукланд, Нова Зеландия. Известна е в София като човек работил над интериорите на голяма част от най-успешните барове и ресторанти – Public, МОТТО, Оne More Bar, By the Way, Spaghetti Company, Spaghetti Kitchen, Boho, Lavanda, Ginger Club, Park Bar etc.

Мариана Кадинова e завършила УАСГ – София, съосновател  е на архитектурно бюро Инекс и през последните 15 години стои зад проектите на много еднофамилни къщи,  интериори на частни домове и хотели.  Известна е с дизайна на заведенията Cache, Switch, Hidden , Ribs Brothers, Boho, Dirty Градина и Dirty София.

Заедно решават да обединят сили и през 2018 създават новия си лейбъл за дизайн и архитектура KUKADESIGN. Фокусът на новосформирания екип е да предлага иновативни решения, съобразени изключително с желанията на клиента.  KUKADESIGN стои и зад дизайна на двете най-нови знакови софийски заведениея Baroteque Slon в Централния Софийски военнен клуб и BLACK FLAMINGO на пл. "Гарибалди".

 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари