London Design Festival 2018 – дизайн и продукти по поръчка

И тази година през септември Лондонският фестивал на дизайна за 16-ти пореден път даде възможност на лондончани и всички посетители да преживеят, открият и да бъдат вдъхновени от дизайна.
15.11.2018
Теменужка Захариева
364
Лондонският фестивал на дизайна
Източник: 100% Design

И тази година през септември Лондонският фестивал на дизайна за 16-ти пореден път даде възможност на лондончани и всички посетители да преживеят, открият и да бъдат вдъхновени от дизайна на световно ниво. Той включваше множество изложби и събития в цял Лондон, най-важните от които 100% Design, Decorex International, designjunction, Focus / 18 и London Design Fair
 

Quetzal - дизайн на Marc Venot 

Какви тенденции в дизайна се очертаха по време на фестивала? По отношение на цветовете след миналогодишния акцент върху топлия цвят на теракотата тази година дизайнерите се насочват повече към ярката топлина на жълтото във всички негови оттенъци – от тъмна охра до вибриращо жълто като интересния фотьойл Quetzal дизайн на Marc Venot за Missana, както и цялостното оформление на площите на изложението 100% Design
 

 
Тom Dixon-Supertexture-сн. dezeen                                           Joyce Wang Studio снимка dezeen

Силен акцент бяха и продуктите изработени по поръчка и на ръка, включително и с майстори, работещи на място. Компанията за мебели по поръчка Kent & London позволи по време на фестивала хора от публиката и дизайнери да направят свои собствени мебели като използват материали в шоурума с помощта на техни дизайнери като по този начин можеха да проследят целия процес на създаване на мебелите.

Cassina - Bowy sofa design Patricia Urquiola сн. London Design Festival

Известната мебелна компания Cassina представи колекцията си за 2018 включваща елегантни и практични модели като  модулния диван Bowy-Sofa, дизайн на арт-директора на компанията Patricia Urquiola.

Имаше интересни продукти, създадени от млади начинаещи дизайнери – като ‘Iklwa’, стол вдъхновен от Африка, дизайн на Mac Collins в красив син цвят.
 

 

Mac Collins chair сн. LDF

Водещата марка за баня VitrA участва за първи път в designjunction (една от основните дестинации на Лондонския дизайн фестивал), за да представи най-новата си колекция Plural дизайн на Terri Pecora. Вдъхновен от наследството на общите зони за къпане и ритуали, той представя банята като неформално жилищно пространство, като я прави ново сърце на дома.


Bastone за POIAT Studio снимка на Arsi Ikäheimonen


Темата за устойчив дизайн и етично производство беше особено силно изразена. Датските компании Montana и Skagerak показаха примерно обзавеждане на жилище - Skandium Townhouse - само от производители, които имат силни етични ангажименти и инициативи за социална отговорност и които произвеждат продукти от устойчиви материали с етични производствени техники.
Skandium-eco-townhouse-снимка - london-design-festival


Един от най-красивите дизайнерски продукти, показани на фестивала, бяха шкафовете от колекцията Bastone на компанията Poiat Products създадени съвместно с финландския дизайнер Antrei Hartikainen – те са леки и въздушни, направени от множество тънки дървени пръчки.


Рaula-Lorence - Продукти от различни материали за работа с деца с аутизъм сн. dezeen


Paula Lorence от Училището по дизайн и изкуство в Рига представи серия от предмети, които да помогнат на децата с аутизъм в тяхното сетивно развитие. Колекцията Taktil включва 12 предмета, изработени от осем вида материали, предназначени да произвеждат различни усещания при докосване, които ще се използват по време на терапевтичните сесии от терапевти, които работят с аутистични деца. 


Vitra - Plural 

Фестивалът потвърди тенденцията от две години - терацото продължава да бъде сред най-популярните материали за дизайнерите. Joyce Wang Studio представи серия от ограничена бройка продукти за интериора, с които показа, че материалът terrazzo може да се използва на много повече места от повърхностите в кухнята и банята.

Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари