Life Challenge 66 - европейската "Фасада на гoдината"

Идеята - Европейската "Фасада на годината"Фасадите са всъщност лицата на нашите сгради, а формите, структурите, материалите и цветовете допринасят за това, тези лица да бъдат неповторими.
10.06.2014
Баумит България ЕООД
145
мазилки, Фасада на годината, бои и мазилки, life challenge 66
Life Challenge 66 - европейската "Фасада на гoдината"
Източник: Баумит България ЕООД

Идеята - Европейската "Фасада на годината"Фасадите са всъщност лицата на нашите сгради, а формите, структурите, материалите и цветовете допринасят за това, тези лица да бъдат неповторими. Същевременно фасадата е своеборазна защита и като такава, тя трябва да бъде дълготрайна, топлоизолираща и лесна за поддръжка.  


Съществуват безкрайни творчески възможности, позволяващи с малка доза фантазия и занаятчийски умения да се създадат уникални и изразителни фасади на разумна цена. А какви са основните елементи за оформление в съвременната архитектура - гладки повърхности, много стъкло и няколко цветни акцента. Всъщност, ние разполагаме с много повече: да направим акценти с индивидуално разработени повърхности, мазилкови структури - от фина до груба, в комбинация с различни техники на измазване.  


 Сигурни сме, че потенциалът на твореца в тази посока не се използва достатъчно в съвременната архитектура. Ако се вгледаме в сградите до средата на 20. век, ще видим че те са били оформяни с много богат набор от идеи. Фасадата е била наистина лицето на дома и е отразявала духа на своя собственик. 


„С Life Challenge 66 бихме желали да възродим точно този творчески потенциал, но също и майсторските умения. Това международно състезание трябва да постави под светлината на прожекторите и да награди тези фасади, които дават израз на силата на мазилката, структурата и цвета върху сградата", пояснява инициаторът на  Life Challenge 66 маг. Роберт Шмид, управител на Баумит Бетайлигунген ГмбХ.

Защо Life Challenge „66“?
Две трети - или 66 % - от площта на фасадата дава възможност за оформление с най-различни продукти. Точно върху тези 66 % се изисква да се приложи богатството от идеи. Целта на Баумит Life Challenge 66 е да се покаже, че в мазилките, структурите, цветовете и комбинациите с други материали се крие ценен творчески потенциал. 


Първо европейско състезание
В над 30 държави на Европа, в които Баумит актуално е презентирана марка, от дълго време се дискутира, как фасадното ноу-хау да се направи достъпно за широката общественост. В Чехия, България, Словакия, Унгария и Полша от доста години се провеждат на национално ниво конкурсите "Фасада на годината".Така през 2014 се стигна до идеята да бъде обявен за първи път европейският конкурс "Фасада на годината". 


237 обекта от 21 държави – 30 финалисти
До края на февруари 2014 бяха подадени за участие в конкурса общо 237 обекта от 21 държави в категориите: Еднофамилни къщи, Многофамилни сгради, Нежилищно строителство, Термично саниране и Историческо реновиране. Номинираните от страните-участнички за членове на журито архитекти определиха чрез точкова система и онлайн гласуване финалистите за Life Challenge Award. На първия международен финал ще бъдат представени 13 Баумит държави с 30 обекта.
Описание на обектите, както и фотоматериали за тях можете да видите на http://challenge.baumit.com/project-list/.


Победителите в Life Challenge 66 ще бъдат презентирани и отличени на гала-вечер на 12. юни 2014 във виенския Музей на приложните изкуства.
Детайли със снимки на победителите можете да намерите от 13. юни 2014 на http://challenge.baumit.com/presse


Всяка Баумит държава е един отбор 
Всяка Баумит държава се представя като един отбор в Life Challenge 66  (инвеститор/собственик, архитект, Баумит Търговски отдел). 


Life Challenge 66 - жури
15 архитекти от 15 европейски държави бяха избрани от съответните Баумит фирми да участват в международното жури за оценка на фасадите. (siehe Anhang oder unter http://challenge.baumit.com/jury-members ).


Те ще обявят победителите в съответните категории на  Life Challenge 66  по време на заседание на 12. юни във Виена.  Поканени са архитекти, които са компетентни и в работата със стъкло, метал, бетон или дърво.  Важното е, те да възприемат шансовете и възможностите за доразвиване на творческите , които им дават мазилковите фасадни системи при оформлението на сградите за да доразвият творческите си проекти. 


Членове на журито в Life Challenge 66 


 • Enrique Alvarez-Sala Walther 
  Rubio & Alvarez-Sala,Madrid/Spanien
 • Tina Arndt 
  Architektick, Zürich/Schweiz
 • Andrea Bacová 
 • Faculty of Architecture STU in Bratislava
 • Hasan Ćemalović 
  Ćema doo, Sarajevo/Bosnien 
 • Petr Dvorak 
 • Member of Academic Council of Faculty of Architecture, Prag/Tschechien
 • Kerem Erginoğlu 
  Erginoğlu & Çalıșlar Mimarlık, Istanbul/Türkei
 • Fedoristov Alexei Fedorovich 
  Design company Alexei Fedoristov Vitebsk, Belarus/Weißrussland
 • Michele Gortan 
  Studio Gortan, Italien
 • Tihomir Kazakov 
  Stephen George International, Sofia/ Bulgarien
 • Robert Konieczny 
  KWK Pro mes, Polen
 • Andreas Krainer
  Architekt Krainer ZT GmbH, Klagenfurt/ Österreich 
 • Armin D. Rogall 
  Fachhochschule Dortmund/ Deutschland
 • Balázs Szoják 
  Szoják and Partner Ltd, Budapest/ Ungarn
 • Radu Teaca 
  Artline srl, Bukarest/ Rumänien
 • Alexis Vikelas
   I. & A. Vikelas & Associate Architects, Athen/Griechenland

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари