LED осветлението вече не е лукс

Сега LED осветлението е достъпно. То не е лукс, а необходимост за всеки дом.
14.03.2017
MRLEDLAMBI.COM
2385
осветителни тела, осветление, led осветление, led крушки, led прожектори
Съвременните LED лампи имат прекрасна топло бяла светлина.
Източник: www.mrledlambi.com

Преди няколко години, когато светодиодните осветители навлизаха на пазара бяха скъпи и се намираха трудно. Продуктите бяха с „експериментално“ качество и малко разнообразие. В последните няколко години LED осветителите преминаха през бързо технологично развитие. Производителите успяха да подобрят първоначалните недостатъци така, че те да заместят изцяло традиционните лампи. Подобриха се и цените.
Сега LED осветлението е достъпно. То не е лукс, а необходимост за всеки дом.

КАКВА СВЕТЛИНА ДА ИЗБЕРЕМ?
Все още има притеснение относно цвета на светлината, която излъчват LED осветителите. Има объркване с така наречените „енергоспестяващи“ крушки, които използват съвсем различна технология. Те са флуоресцентни и в повечето пъти излъчват студена, неприветлива светлина, която с времето отслабва и изглежда тъжно. Съвременните LED лампи имат прекрасна топло бяла светлина, която превъзхожда добре познатата светлина на крушката с нажежаема жичка и има повече от 20 000 часа реален живот.

Човешкото око възприема най-добре топло бялата светлина.
Тя е с температура на цвета 2700K-3000K (келвина), доближава се най-много до цвета на светлина на традиционната крушка с нажежаема жичка и е подходяща за постигане на мека и приятна топла светлина. Не дразни очите и е чудесно решение за основно осветление на хол, спалня, в нощна лампа или за допълнително осветление.

Неутрално бяла светлина за повече светлина. Дневната светлина 4000K-4500K е компромисен вариант между топла и студена светлина, подходяща за осветяване на всякакъв тип помещения, където е нужна по-голяма осветеност - за по-тъмни помещения като коридор, килер или гараж. Подходяща за санитарни помещения, кухня, тераса. За най-тъмните помещения има вариант студено бял цвят на светлината (6000К-6400К).

КОЛКО СПЕСТЯВАМЕ С LED ОСВЕТЛЕНИЕ?
(Една примерна сметка - има кухня, хол и спалня)

Използва се традиционно осветление:


 • кухня    1 крушка (100W), 
 • хол       3 крушки (3x60W=180W), 
 • спалня  2 крушки (2x40W=80W), 
 • общо                   360W. 

Осветлението работи 6 часа дневно.
Месечната сметка за ток за този разход ще бъде около 13.00 лв.

Използват се LED крушки:


 • 15W заменя 100W,
 • 10W заменя 60W, 
 •  4W заменя 40W. 
 • Общо 53W. 

За 6 часа работа дневно месечната сметка ще бъде около 1,90 лв. Спестяваме близо 7 пъти.

ЦЕНИТЕ
Цените на LED осветлението намаляха в пъти в последните години и продължават да намаляват. Може да намерите крушка (10W LED = 60W) с европейски сертификати за качество и гаранция от 2 години за по-малко от 3 лв. Цените на LED продуктите са достъпни и предвид дългия живот се изплащат бързо. Може да се договорите за по-ниска цена дори за малко количество.

НЯКОИ ВАЖНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗА LED ПРОДУКТИТЕ
LED крушки - Трябва да се има предвид формата на балоните - например най-традиционната крушка е A60. Това означава, че диаметърът на балона на крушката е 60 mm. Това е решаващо, ако се използва крушката в някакво осветително тяло с ограничени размери (аплик, полилей или др.) От значение е също и ъгълът на осветяване – ако той е малък, а крушката се използва в хоризонтално положение, няма да се постигне добър ефект в отражателя.

LED ленти – използват се за светлинни ефекти или за скрито, допълнително осветление. За декоративни цели лентите са с по-малък размер на диодите, най-често тип 3528 и мощност 3-5W на метър. Ако се разчита на лентата за осветяване в окачен таван вариантите са с мощност (10-20W на метър) и с по-голям размера на диода (5050 или 5730). Гъстота на диодите в линеен метър е решаващ параметър, който променя силата на светене.

LED прожекторинай-новите LED прожектори използват монтирани на повърхността много диоди (smd), а не един чип в средата, както бяха по-старите модели. Важна характеристика на фасадните осветители е IP индекса на защита. IP65 за влагозащитени.

ПОЛЕЗНО LED ОСВЕТЛЕНИЕ В СТАИТЕ


 • Кухня – под шкафове, за осветяване на работни плотове, са удобни модулни led пури или LED тела, които са с размери 30 см, 60 см и 120 см и различни мощности. Те са готово решение за осветяване, с ключ за пускане и спиране. Лесни за монтаж с две скоби или монтажна лепенка. Свързват се директно към 220V.
 • Хол и спалняза повече уют, най-новите модели LED крушки FILAMENT, които са прозрачни или леко матирани, с диоди, които наподобяват нажежаема жичка. Някои модели имат оцветяване на стъклото за допълнителен, ретро ефект с топла светлина. Много красиви са в открити тела или на висящи пендели. Има разнообразие от форми с които може да се постигне уютна обстановка.
 • Коридор или пред входната врата много подходящи са LED плафониера със сензор за движение или LED прожектор със сензор за движение. Тези осветители използват инфрачервен PIR датчик и светят само при движение. Имат възможност за настройки на разстоянието, на което реагира сензора, времето за светене и при каква осветеност (светло или тъмно) да работи сензора. Много икономични и лесни за монтаж.
   
+1
Автор: MRLEDLAMBI.COM
Закони Нормативна база Коментари