LED осветление или как да осветите дома си енергоефективно?

Ако пред вас стои дилемата как да осветите дома си – със съвремено LED осветление или с конвенционални лампи, добре е да прочетете този текст.
08.10.2021
инж. Димитър Костов
2439
осветление, led осветление, лед осветление, енергоефективно осветление

Общи понятия


Какво е LED?
LED (light-emitting diode) е светодиод. Това е полупроводников кристал, който преобразува, протичащия през него ток, в светлина. В зависимост от материала на светодиода светлината е с различен цвят. Първоначално е имало само два цвята – зелен и червен, по-късно е добавен и син цвят и от комбинацията между трите е получен белият цвят, който всички познаваме от лед лампите.


Видове бяло
Цветната температура на всяка лед лампа, измерена в келвини (К) е посочена на опаковката. Топло бялата светлина е от 2700 до 3500К, при 4000-4500К говорим за неутрално бяла светлина близка до слънчевата, а от 5000 до 6500К светлината е студено бяла. LED осветление със студено бяла светлина има повече сини нюанси и дава по-голям светлинен поток в сравнение с топло белите осветителни тела. Цветната температура не се отнася за цвета на лед лампата, а за цвета, който тя излъчва. Всички LED лампи преди да се включат изглеждат еднакво бели.

 
Източник: www.lightluxury.bg


Приложение на LED осветление с различна цветна температура.
 

  • Топло бялата светлина е подходяща за жилищни помещения. Тя се използва за лед осветление на хол, спалня, детска стая, коридор и др. Топло бялата светлина намира приложение и при осветяване на витрини с месо и колбаси, топло изпечени закуски, хляб, сладкиши, бисквити.
     
  • Неутрално бялата светлина е предпочитана за офиси, класни стаи, обществени сгради, спортни зали, баня и др.
     
  • Студено бялата светлина е често срещана в търговски площи, златарски ателиета, аквариуми.


Срещат се още червени и инфрачервени лед осветителни тела, които се използват при системи  за нощно виждане, зелени – за дискретно осветяване на военни цели и сини - за дежурно осветление.


Ако се двуомите дали е време да смените старите си осветителни тела с LED осветление, тази статия може да ви бъде полезна.

  
Източник: www.lightluxury.bg


15 важни причини да предпочетете LED осветление за вашия дом:
 

1. Ефективност и като следствие - икономичност. В сравнение с всички останали светлинни решения, LED крушките постигат светлинен поток около седем до девет пъти по-голям за един ват изразходена енергия, т.е. домът ви ще е много по-добре осветен за много по-ниска цена. Това позволява не просто да осигурите достатъчно светлина в жилищните помещения, но и да потърсите по-красиви и стилни осветителни тела с повече на брой LED лампи или с интегрирани LED модули, както и да добавите към вече поставените лед тела и някои допълнителни от същата серия, които не са задължителни за светлинното решение на помещението, но с тях ще имате повече уют и светлина, като например един допълнителен лед аплик или лед лампион в ъгъла.

 

2. Много продължителна експлоатация. Животът на всяко LED осветление е от 30 000 до 70 000 часа и с напредването на технологиите продължава да расте. Само за сравнение животът на обикновената крушка с нажежаема жичка е около 1500 часа и то, ако няма резки колебания на електрозахранването и не се включва и изключва твърде често. Това означава, че LED осветление, което се използва около 4 часа на ден, ще продължи да свети и след 35 години. Това създава възможност да се произвеждат лед осветителни тела, в които светодиодите са интегрирани в самото осветително тяло. Така на пазара се появиха LED полилеи, LED плафони, LED аплици, LED лампиони и т.н., които изглеждат зашеметяващо и допринасят за стила на помещенията, превръщайки се в основен акцент в интериора. Точно това осветително тяло, което е неразделна част с LED източник на светлина се нарича LED осветително тяло или по-общо – LED осветление. Има и друго предимство – LED се вгражда в кухненски шкафове, ламперии, стъпала и др. LED осветителни тела се използват на трудно достъпни за смяна места, като светещи реклами, арки, билбордове, светофари, аварийно осветление и др.


3. Здравина на конструкцията и устойчивост на сътресения. LED лампите са по-здрави и издържат различни външни въздействия по-успешно от крушките с нажежаема жичка. Именно жичката в стъкления балон на старите лампи лесно се прекъсва и при най-малката вибрация.

4. Не излъчват вредни лъчи. При луминесцентните лампи и CFL (енергоспестяващите лампи) се излъчват ултравиолетови лъчи, а при крушките с нажежаема жичка се излъчва инфрачервена светлина. Това уврежда зрението и води до главоболие.

5. Не съдържат опасни или вредни материали в конструкцията си. Това позволява лесно рециклиране и е благоприятно за околната среда.

6. Светлината, която излъчват лед лампите може да е с различен цвят. Това позволява да се използват за осветление в дискотеки, партита или за екстравагантни дизайнерски решения. Има LED лампи със светодиоди с различен цвят - RGB, което позволява лесна смяна на цвета на светлината. За да се постигне този ефект старите крушки имаха специално оцветяване на балона, което намаляваше излъчваната светлина и ги правеше още по-неефективни.

7. LED лампите почти не се нагряват, затова е удачно да се разположат на места с постоянна ниска температура, като фризери, хладилници и хладилни складове за продукти. Освен това когато лампата е гореща може да се изгорите, особено ако е нощна или настолна лампа. Те не повишават температурата в помещението, което е особено важно през лятото. Могат да се монтират и в затворени лампиони, които няма да прегреят от нагорещената крушка в тях.

8. Универсални са като форма и конструкция. Могат да заменят всяка обикновена или луминесцентна лампа, защото се произвеждат за всички познати фасунги.

9. С лекота се регулира силата и цветната температура на светлината. Ако имате LED полилей, можете да го димирате, когато гледате филм или да увеличите плавно силата на светлината, когато имате нужда от повече светлина. Просто, когато купувате LED полилей проверете дали се димира.

10. Произвеждат се във всякакви форми и конфигурации. Така се създават възможности за смели дизайнерски решения.

11. Получавате пълния светлинен поток на LED осветлението от момента на включване на лампата. При CFL и при луминесцентните лампи е необходимо известно време, за да достигнат до пълната си яркост.

12. Не примигват, не бръмчат, не губят яркостта си за няколко секунди от непълен газов разряд, което се случва с луминесцентните лампи.

13. Могат лесно да се насочват. При старите осветителни тела се постигаше насочено осветление, като се насочваше цялото тяло в определена посока и се концентрираха лъчите с лещи и рефлектори. С LED лампите можем да имаме спот лампа и да насочваме светлинния лъч към определени места, които имат нужда от повече светлина с лекота.

14. Адаптация към отклонения в напрежението. Едно от предимствата на LED осветлението е, че понасят отклонение от стандартното напрежение от 80V до 230V. Така, че дори ако напрежението в мрежата спадне, което се случва в отдалечени от трафопоста населени места, като села и вили, те ще продължат да работят само с леко намаляване на светлинния поток.

15. LED лампите не могат да предизвикат пожар. Работното им напрежение е 12V постоянно напрежение, което не може да доведе до късо съединение и самовъзпламеняване.


Приложение на LED осветлението. LED осветление в дома

  

Източник: www.lightluxury.bg


LED осветление в хола и трапезарията
В хола най-често използваното осветително тяло е LED полилей. Изборът е много голям. Можете да предпочетете LED полилей с вградени светодиоди или полилей, при който LED лампите заменят старите крушки. Първия случай е подходящ при по-съвременен и модерен интериор, а втория, когато стилът на хола е по-класически.

  
Източник: www.lightluxury.bg


LED осветление за спалня
Тук е подходящо да се използват LED полилеи с димиране, LED плафони, които могат да се съчетаят с LED аплици с насочена светлина, подходящи за четене или нощни LED лампи с USB вход или подложка (пад) за безжично зареждане на телефони. Приложение намират също LED лунички и LED ленти с индиректна светлина, поставени зад корнизи или под долния ръб на леглото.

    
Източник: www.lightluxury.bg


LED осветлени за кухня
Основното осветление в кухнята може да бъде осигурено от прибрано към тавана LED осветление, съчетано с LED лампа монтирана в аспиратора и, защо не, LED аплици на стената. Когато кухнята е и трапезария, може да се използват редица от един до три висящи осветителни тела, наречени лед пендели.
 

LED осветление за коридора и антрето
Това са първите помещения, които човек вижда, когато влиза в един дом, затова трябва да се подходи особено отговорно към осветлението в тях. Често те са слабо осветени от външна естествена светлина и трябва изкуственото осветление да осигури достатъчно светлина. При тях LED осветлението често е комбинация от LED плафон, LED аплици и LED лунички.
 

LED осветление за детска стая
Детските лампи са конструирани да създадат радост за децата. При тях има лед осветление в осветителни тела с формата на приказни и филмови герои или LED тела, които приличат на играчки, като кораби с платна, самолети с витла, пеперуди, мечета и др. Често има LED лампи с цветни фигури, които създават весело и безгрижно настроение. 

 
Източник: www.lightluxury.bg


LED осветление за баня и санитарни помещения
Тъй като това са мокри помещения е необходимо да има определено ниво на защита на всички осветителни тела, разположени в банята. Степента на защита IP (Ingress protection) трябва да е IP44 или по-висока, затова обърнете внимание на този индекс, когато купувате LED лампи за баня. Обичайно се използват затворени LED плафони, LED аплици или LED лунички. Популярни са и LED лампи вградени в огледалото или в тоалетката над умивалнята.
 

LED осветлението намира приложение също така в офиси, магазини, заведенията и откритите градски площи, но това е друга тема. LED технологията се използва не само за LED осветление, но и за телевизори, дисплеи, лаптопи, сигнални лампички на различни електронни уреди. В автомобилостроенето, корабите и авиацията, светодиодите са неразделна част от останалата електронна апаратура.

Автор: инж. Димитър Костов
Закони Нормативна база Коментари