La Zagaleta - любимият проект на архитекта

Тази забележителна съвременна къща е разположена на хълма на брега в Южна Испания.
11.07.2011
Мая Янева
333
къща, проект, дизайн, архитектура, peter thomas de cruz
La Zagaleta - любимият проект на архитекта
Източник: Снимка: Simon Collins

Архитект: Peter Thomas de Cruz
Снимки: Simon Collins
www.thomasdecruz.com


Peter Thomas de Cruz е роден и завършва образованието си в Съмърсет. Той е от смесен британско-ирландски произход. През 1984 г. завършва университета в Нотингам. След като се дипломира, работи известно време в Лондон, където се присъединява към партньорския екип RHWL. След това е част от Austin-Smith:Lord и разработва много търговски проекти, включително корпоративен дизайн и ресторанти за клиенти като Ford UK и Binder Hamlyn. Следва присъединяването на арх. Cruz към ORMS – архитектура и дизайн за разработване на бизнес паркове, а през 1990 г. De Cruz е засегнат от съкращенията на М. Тачер и започва частна практика от дома си. През първите години на рецесията той работи върху всякакви поръчки, а през 1995 г. сформира екип  Cruz – архитекти и дизайнери. Архитект Cruz съчетава богатия си опит от търговските обекти със своята страст към съвременния дизайн на къщи, за да предостави максимума от своите креативни възможности на своите клиенти. Той е член на Кралското географско общество и е посетил над 54 държави, като има особени познания за архитектурата, която се отнася отговорно към света и специално тропически дизайн, което особено повлиява неговите проекти в Обединеното кралство и в чужбина. Баща на пет деца, Peter вярва във важността на вдъхновения и функционален дом, който трябва да бъде сърцето на професионалното и семейното щастие. Тъй като е закален в градския дизайн на Лондон,  Peter харесва проектите да изваждат вътрешното навън, да създава устойчива архитектура, която се развива отвътре навън и се интегрира естествено в околното пространство


Снимка: Simon Collins


Архитект Peter Thomas de Cruz определя проекта La Zagaleta като свой любим проект. 
Според него наклонът на терена е позволил да се развие един изключителен архитектурен дизайн. Къщата се вписва в характерния испански пейзаж и представлява гледка, която спира дъха. 


Снимка: Simon Collins


Той смята, че за да бъде един проект за къща максимално успешен, ключова роля има зоната дневна-трапезария-кухня. И това не е само защото те са най-ефектни, а защото всеки клиент има специфични потребности за живеене. Дневната, трапезарията и кухнята са помещения, които могат да се формират с различен обем, големина и пропорция, което създава различно усещане. 


Снимка: Simon Collins


В проекта на La Zagaleta има три основни точки, три ключови момента. Първият е дългият вход тип галерия, който се разширява, докато ви води навътре и се простира пред дневната в края на хола и ви дърпа към гледката на далечната планина,  която е рамкирана от прозорците в дъното. Вторият е подчертано западният изглед на всички основни помещения. Третият е разклонението на сградата, което позволява дневната да се превърне в мост, обхващащ падащата вода от двете половини на къщата.  


Снимка: Simon Collins


Тази забележителна съвременна къща е разположена на хълма на брега в Южна Испания. Рожба на въображението на проектантите, къщата е предизвикателство към ортодоксалните псевдонародни проекти в област със спокойни плавни пространства, които са обмислен отговор на топографията и климата с особено семпъл детайл. 


 
Снимка: Simon Collins


С изумителна гледка към цялата долина и отсрещната далечна планина на запад, тази къща с един изглед използва наклона на терена, за да извлече максимални ползи. Сърцето на къщата е горният обем, който представлява максимално осветена галерия с двойна височина, която се огрява от естествена светлина, падаща от склона на терена. Основните обитаеми пространства са разположени от западната страна на галерията, докато на изток са допълнителните пространства и прохладните дворове, разположени откъм склона.


 Снимка: Simon Collins


Всички фасади са изцяло остъклени, като в същото време са напълно отворени към склона, което позволява въздухът да преминава през сградата и дава път на естествените ветрове от склона и към склона да се движат безпроблемно. Кръстосаната вентилация, съчетана с конзолен покрив и тераси, които осигуряват сянка, намалява необходимостта от климатизация и разширява възможността за комфортен живот на открито.  


  
Снимка: Simon Collins


Щанцовани прорези в галерийната стена отварят поглед към планинската гледка на запад пред поредицата от дневни обеми. Краят на галерията завършва с огромна дневна зона с двойна височина, която води към басейн с изчезващ в далечината край, проектиран извън основния обем. 


  
Снимка: Simon Collins


На нивото на първия етаж има мост, отворен от двете страни, над основния дневен обем, който води до основната спалня, свързана с пространството долу посредством вита стълба, разположена в „опашката” на извитата стена.


    


Още една впечатляваща черта на къщата е нейното разклоняване на две части, перпендикулярни на галерията, като стъклен под над трапезарията свързва двете части и осигурява преход между зоната за готвене и дневната зона. Паралелната галерия встрани е разположена върху вътрешния басейн, където дневната и галерията се превръщат в мостове, изцяло отворени навън. Спокойствието на къщата е подчертано от водата, която тече от басейна в двора на галерията надолу по склона и завършва с водопад в трапезарията, където се срещат най-ниските части на двата свързани плувни басейна.  


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари