Knauf Safeboard – защита от рентгеново лъчене

Гипскартонената плоскост Knauf Safeboard e тип DF според БДС EN 520 и съотвтно GKF по DIN 18180, с допълнителна характеристика – защита от радиация.
15.11.2013
Кнауф България ЕООД
1298
knauf safeboard, гипскартон, болници, саниране, защита от ренген
Knauf Safeboard – защита от рентгеново лъчене
Източник: Кнауф България ЕООД

В момента в Република България тече процес за модернизация на болничните заведения. Един от основните приоритети в това осъвременяване е изграждането на нови, безопасни рентгенови кабинети, както и санирането на съществуващите такива.

Основен продукт за осъществяване на тези дейности е плоскостта SAFEBOARD, осъществяваща 100% радиационна защита  при 0% олово.

Гипскартонената плоскост Knauf Safeboard e тип DF според БДС EN 520 и съотвтно GKF по DIN 18180, с допълнителна характеристика – защита от радиация. За лесното и разпознаване, ядрото на плоскостта е оцветено в жълто. Тъй като в ядрото е вложен и бариев сулфат, който е в основата на защитата от рентгеново лъчене и теглото на плоскостта е доста по-голямо от това на обикновените ГК-плоскости – 17 kg/m2. С тези си качества плоскостта е пожароустойчива и притежава много добри шумоизолационни качества.

Рязането и отчупването е лесно, а Knauf Safeboard се монтира както другите GK-плоскости. Дебелината е само 12,5 mm, дължина 2400 / 2500 mm, а ширината е винаги 625 mm. За изпълнението на фугите е разработена и Safeboard шпакловка с жълт цвят, която се нанася при температура в помещението над  +10 °C.

С плоскостите Knauf Safeboard е постигната необходимата защита от рентгеново лъчене в редица болници в градовете Бургас, Враца, Разград, Варна, Лом, Ловеч и София. 

На световното гипсово изложение (Global Gypsum Conference and Exibition), проведено през Октомври 2012 г. в Истанбул, Кнауф получи наградата Световен гипсов продукт за 2012 г. (Global Gypsum Product of the Year) за своята плоскост устойчива на рентгенови лъчи Knauf Safeboard.

Автор: Кнауф България ЕООД
Закони Нормативна база Коментари