KLOOF – дом, пулсиращ с цикличността на времето

Невероятно е усещането за динамиката на светлини и сенки, за трептящия въздух – пулсът на природата. Южна Америка, Кейптаун, SAOTA – KLOOF HOUSE – представяме ви една „Фантастична къща, в която да се събудиш“
31.01.2023
Весела Кирилова
1348
къща, saota, KLOOF HOUSE
Източник: SAOTA, Adam Letch & Micky Hoyle

Проект:                              Kloof 119A
Локация:                           Кейптаун, Южна Африка
Архитектура:                   SAOTA 
Проектантски екип:        Greg Truen, Dov Goldring, Jaco Bruwer, Ian Cox, Puja Pate 
Строителни инженери:  Moroff & Kühne Consulting Engineers
Строителен надзор:       SBDS Quantity Surveyors
Главен изпълнител:       Gossow & Harding Construction Pty (Ltd)
Интериорен дизайн:       OKHA
Ландшафтен дизайн:     Franchesca Watson
Фотограф:                        Adam Letch & Micky Hoyle

 


От векове хората градят над главите си подслон за защита от неблагоприятните явления, но реално, влизайки в дома си, зад дебелите стени, отрязват връзката с изконното си начало. Когато не искаш да прекъсваш пулса на живота, извиращ от природата, защото от дете не си поставял такива граници, мечтаният дом би следвало да бъде необикновен. 
 

 

Тази семейна къща, проектирана от SAOTA, наистина е необикновена, не само поради естетическата си стойност и архитектурни предимства. Разположена в дълбок пролом (от където идва и името ѝ) точно под емблематичното за този бряг скално формирование „Лъвската глава“, с гледка към планината ”Тейбъл Маунтин“, „Сигнал Хил“, град Кейптаун и планините „Боланд“, и лозовите насаждения в далечината, самата среда, с изобилието от природни дадености, предопределя и специален подход. 
 


Собствениците обожават преливащите се гледки, между планина и океан, високо над градското оживление. Представяйки си своя дом тук, те залагат на почти невъобразимата идея, да живеят без да се чувстват откъснати от средата и започват да търсят кой би могъл „да я нарисува“ в дома им. Тези нагласи ги довеждат до творците от SAOTA, на които възлагат сложната задача с почти 360-градусов обхват. 
 

 

„Да се събудиш като сред градина“ – ето как идеята – „мечта“ придобива реалистични измерения.

 

За да поканят природата във вътрешността на къщата архитектите отчитат и използват всички възможности в конструктивно отношение. Което от своя страна създава съвсем различен подход към всички познати архитектурни елементи. Отправната точка „да нарисуват околността“ в дома, буквално внася живите картини по всевъзможен начин в интериора.
 


Най-въздействащия елемент е обърнатият пирамидален покрив, който оформя прозорец на горното ниво. Това съоръжение на практика заобикаля традиционната идея за покрив и сградата, отваря вътрешността си към множество гледки към планината ”Тейбъл Маунтин“и „Лъвската глава“, които иначе биха били изгубени за обитателите. Но това не е всичко, конструкцията разкрива директни гледки към небето, заедно с цялата му динамика и цикличност, въвежда слънцето и луната, които се движат в своя ритъм и траектория, засилвайки връзката с природата и нейните прекрасни състояния. Планината, заедно с присъщото ѝ многообразие, става част и от същността на дома, присъствайки необезпокоявано в него. Цялото това богатство, собствениците не са искали да остава заключено за очите.

 


Самият начин на живот в този дом също е различен, тъй като динамиката на деня и нощта на обитателите не се разграничават от природните цикли, съвсем естествено тези процеси се допълват  и синхронизират, организмите и средата споделят един и същи пулс. По същия начин и представите на човека се променят, загубва се усещането за изолация и откъснатост от природата, когато седейки на дивана над теб преминават светлосенки и различни облачни състояния, а клони и листа се движат в унисон. И по тези светлинни пробези, движещи се из дома, съвсем интуитивно да усещаш кое време на деня е и дали скоро ще завали. През нощта покривът на обърнатата пирамида свети, във формата на гигантска светлинна кутия, която на фона на отразените отблясъци, идващи от града и необятния звезден небосклон, създава интригуваща гледка. 

 


В конструктивно отношение къщата е изградена с каменна стена, построена по традиционния за Капския полуостров начин, за оживената градска улица, на която се намира, като запазва дискретно по-голямата част от своя интериор далеч от външни погледи. 

 

  


Главният вход е през голяма метална врата, която се намира между самата къща и каменната стена, в малко входно фоайе, свързано с вътрешна градина с тихо езеро и водоскок. От това уютно и тихо пространство няколко стъпала отвеждат до дневната, където се разкрива една от най-впечатляващите и с кинематографична стойност гледки към светлините на града. 

  


Къщата е разположена на три нива. За най-високото ниво са запазени най-забележителните гледки и именно поради това там са разположени повечето жилищни пространства: кухнята с отворен план, трапезарията и хола. Работните помещения и спалните на семейството са на средното ниво, а гаражът, фитнес залата, киното и стаята за гости са на най-ниското ниво. 
 

 

Тази зелена рамка позволява на светлината и въздуха да навлизат свободно в пространства, и все пак да запазват усещането за уединение, без да се чувства ограничение и изолираност с тъмни, високи ограждения. Вертикалните елементи в екстериора са решени в тъмни, матирани тоналности, като баланс на големите повърхности, заети от остъкляване.

  

В интериорните пространства цветовете също са приглушени и неутрални, но с няколко степени по-светли, а добавените облицовки и повърхности от избелен дъб придават топлина и уют на пространствата.
 

  


Погледнато отвътре пирамидалният покрив изглежда дори още по-внушително и стоейки човек възприема цялата околна картина на живия пейзаж без да усеща тежестта на конструкцията. Удивителната гледка, която се разкрива като в обсерватория, сякаш повдига самата къща над солидния склон, на който е изградена. Това особено чувство за лекота се усеща навсякъде в интериора, а визуалната свобода, която е постигната, на практика се доближава до параметрите на естествения простор на местообитанието.
 

  

По един неоспорим начин вътрешността следва линията на склона, като преградните стени между отделните зони, не са развити в пълна височина, а само маркират пространствата, докато светлината щедро прониква от високо и отстрани, за да обедини всички помещения.

 

  

 

Много умело архитектите са разположили вертикални и хоризонтални повърхности, които да създадат необходимия комфорт и засенчване, без да се достига до запечатване на пространствата. По същата логика са избегнати и интериорните врати, където това е било възможно, а вместо тях разпределенията са ясно дефинирани благодарения на конфигурацията от леки преградни елементи.
 


Плътна стена откъм невероятната сцена на градския силует и океана, също не се вижда. Огромните стъклени релсови витрини разтварят интериора максимално към слънчевата „понтонна“ веранда с инфинити басейн.
 

 

Всяко едно време от денонощието в тази къща разкрива нови прелестни гледки за съзерцание. Мястото на библиотеката – кабинет създава всички педпоставки за вдъхновение, благодарение на невероятната перспектива наоколо. 

 

  


Изисканите интериорни пространства са обзаведени с мебели OKHA. Минималистичното третиране е обогатено посредством акценти с релефен завършек, мрамори и ествествени материали, с поддържан лек контраст и подчертана изразителност на текстурите. Свежест внасят цветовите попълнения в премерени нюанси, а темата „Африка“ откриваме дискретно втъкана в мотиви и текстили. Диванът „Hunt“, креслата „Nate“, „Nicci Nouveau“, „Vince“ и „Miles‘ са разположени на горното и средното ниво, а трапезната маса „Planalto“ създава фокусна точка непосредствено до двора на втория етаж, който се използва като работно/лично пространство. OKHA предоставя и подовите лампи „To Be One“ и „Lean On Me“ в зоната за отдих. 

 

 

Автор: Весела Кирилова
Закони Нормативна база Коментари