Keпенците създават характера на фасадата

Специфичният и запомнящ се облик на къщата много често се дължи на един характерен и безспорно чаровен детайл, който с времето сме поотвикнали да виждаме – кепенците.
15.04.2008
Весела Маркова
252
фасада, кепенци

Специфичният и запомнящ се облик на къщата много често се дължи на един характерен и безспорно чаровен детайл, който с времето сме поотвикнали да виждаме – кепенците. Изглежда, че незаслуженото забвение, в което е изпаднал този красив архитектурен елемент, се дължи преди всичко на крайния, довършителен етап от строежа на къщата, когато вече сме емоционално и финансово изтощени, и компромисите с елементите за декорация са съвсем естествено последствие. Но струва ли си да се лишаваме от нещо толкова красиво и същевременно практично? Освен че създават неповторим и „романтичен” облик на къщата, кепенците са и идеално средство за регулиране навлизането на слънчевите лъчи във вътрешността. Днес старата традиция се завръща, за да облагороди новото строителство.


  

Смята се, че кепенците са използвани за пръв път в древна Гърция. Първите кепенци са били направени от мрамор, с фиксирани жалузи и служели най-вече за регулиране на светлината, за по-добра вентилация и защита срещу тропичния климат. Постепенно, паралелно с разпростирането си в цялото Средиземноморие, кепенците започнали да се изработват от дърво. Освен това жалузите вече можело да бъдат позиционирани под различен ъгъл и така се осигурявали много повече възможности за постигане на комфорт в помещенията, както и за защита от насекоми.


  

През Средновековието къщите в Европа били строени с правоъгълни отвори, покрити със солидни кепенци, които понякога били залоствани с железни пръти. По-късно се появили и стъклените прозорци, първоначално достъпни само за най-заможните и поради това се използвали предимно за горната част на прозоречните отвори, а под тях солидни дървени кепенци довършвали прозореца. Едва през XV век кепенците започнали да отстъпват мястото си на касетъчните прозорци. През XVIII век кепенците отново се превърнали в неизменна част от къщата, но вече с предимно декоративна цел.
Днес кепенците се срещат не твърде често, но със сигурност правят впечатление. Освен като красива декорация за фасадата, кепенците осигуряват защита срещу атмосферните условия, затрудняват проникването в къщата, прдепазват самите прозорци от капризите на времето както и от резките температурни разлики. През лятото температурата в помещенията се запазва в поносими граници, а през зимата кепенците допринасят за намаляването на топлинните загуби. Кепенци могат да се поставят и с чисто декоративна цел, като акцентна добавка към прозорците. В тези случаи те са плътно фиксирани.
Стилове при кепенците:
Един от най-популярните стилове е т. нар. Louver - традиционен стил с характерни жалузи, разположени под ъгъл и по този начин позволяващи на част от светлината да навлиза във вътрешността, както и въздухът свободно да циркулира.


 


                                 
Панелен;                                                           Board and Batten                                                                      Bahama & Bermuda                                                          Louver

Панелни кепенци
Плътните платна на кепенците придават изтънчен чар на фасадата, предлагайки добра защита срещу светлината и същевременно служейки за обезопасяване на къщата.

Board and Batten
Името на този вид кепенци буквално означава пристегнати дъски. Изключително подходящи са за постигане на непретенциозна визия с романтична нотка, най-вече за извънградски и крайморски къщи. Много добър резултат се получава и когато са изработени от грубо дърво, без да бъдат полирани, лакирани или боядисвани. Фиксирани с груб метален обков, тези кепенци се превръщат в основен акцент за екстериора на къщата.

Bahama & Bermuda
Името им подсказва произхода и предназначението им. Екзотичната визия на къщата ще получи идеален завършек с добавянето на този архитектурен детайл. Основната им цел е туширане на ефекта на силните слънчеви лъчи, пропускане на разхлаждащия бриз и същевременно разкриване на гледката отвън.
Тези основни стилове много често се срещат и комбинирани в рамките на един кепенец, за да се получат интересни и функционални решения.


 

Материалите:
Дървото – традиционнен материал за кепенци, с който се постига огромна промяна на “лицето” на къщата. От дърво може да бъде изработена всяка една от разновидностите при кепенците, могат да се изпълнят и заоблени форми, арки и т.н. Трябва да се съблюдават и основните изисквания по отношение на дървото – да се подбере дървесина, устойчива на атмосферните влияния и да се осигури максимална поддръжка.

Кепенците от PVC са по-леки в сравнение с тези от дърво, не толкова скъпи и изискващи минимална поддръжка. Освен това при тях може да бъде постигната визията на традиционните кепенци. Високото качество и устойчивост на външни климатични условия и стареене, както и запазването на външния вид, независимо от въздействието на резки температурни промени, влага, преки слънчеви лъчи, правят този вид кепенци предпочитани и търсени от много собственици на къщи.


   

Много подходящ материал за направата на кепенци e aлуминият, ценен най-вече поради силната си износоустойчивост и ниската степен на поддръжка. От алуминий могат да се изработят почти всички познати видове кепенци, единствено Board and Batten е по-сложно и съответно по-скъпо да бъде направен.


 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари