Kонцепция за среща между земното и космическото

Проектът е плод на изключителното взаимодействие между инвеститор и архитект, където търсенията на единият са посрещнати от креативността на другия.
14.02.2013
Мая Янева
755
къща, пасивна къща, архитектура, арх. Б. Игнатов, къща Равноденствие
Източник: Снимки: Росен Донев

Архитектура: BIGNATOV studio
Проектант: арх. Борислав Игнатов
ЗП = 228 кв.м
РЗП = 515 кв.м.


Това уникално съвременно жилище се намира над голф игрището „Тракийски скали” и удачно се вписва в околното пространство. Хоризонталният обем на къщата е вграден в скалистото плато. Зеленият покрив на сградата плавно прелива в терена и я превръща в част от пейзажа. Архитектурата е модерна, материалите са съобразени с  околността, а идеята – съвременна и оригинална. Възможностите на парцела са максимално оползотворени.


Лицето на къщата е обърнато към красивата морска шир.  Снимки: Росен Донев


Южното изложение и северните ветрове предопределят линейността на сградата и нейното вграждане в скалата.
Интересното е, че в допълнение на жилищните си функции къщата работи и като астрономически инструмент за обитателите си.
През тесен остъклен процеп в покрива на сградата всеки обед наднича слънцето и отбелязва своето местоположение върху линейна скала на пода и стената. Това превръща къщата в слънчев календар, който отчита ежедневното движение на небесното светило и смяната на сезоните. Така това необикновено жилище е своеборазна връзка между земното и космическото и въплъщава идеи, характерни както за древните култури, така и за съвременната архитектура.


Хоризонталната линия на къщата е вградена в скалистото плато. Снимки: Росен Донев

Проектът е плод на изключителното взаимодействие между инвеститор и архитект, където търсенията на единият са посрещнати от креативността на другия. Резултатът е пасивна къща, съчетана с луксозно строителство. Тя е сертифицирана по американски стандарт за енергийна ефективност LEED и съответства на немския стандарт за пасивна къща. Къщата на Равноденствието притежава модерна функционалност и осигурява удобно обитаване със ЗП = 228 кв.м и РЗП = 515 кв.м.


Входът на къщата и част от зеления покрив.  Снимки: Росен Донев

В техническо отношение Къщата на Равноденствието подслонява интегрирана система за вентилация с рекуперация, която използва слънчеви панели и термопомпа за подгряване или охлаждане на свежия въздух, суперизолация, тройни стъклопакети на дограмата и окачената фасада. Тези параметри осигуряват висок комфорт на обитаване и годишно потребление на енергия за отопление и охлаждане под 15 кВч/кв.м. 


Уникалното съвременно жилище се намира над голф игрището „Тракийски скали. Снимки: Росен Донев


Освен това в дома на равноденствието има отопляем от слънцето басейн, локална пречиствателна станция, резервоар за дъждовна вода, собствен ел. генератор, както и  СПА център. 


Къщата на Равноденствието е избрана измежду 156 проекта и донася на арх. Борислав Игнатов голямата награда на националния преглед „Българска архитектура”, който се провежда на всеки две години. Това е втори приз от САБ за арх. Игнатов, който през 2010 г. получи наградата за иновативност с Къщата Дърво край Варна. 


Зеленият покрив превръща къщата в част от пейзажа. Снимки: Росен Донев


Интервю с арх. Борислав Игнатов, Главен проектант на "Къща на Равноденствието"


Дълъг ли беше пътят от идеята до реализацията на „Къщата на Равноденствието”?
Не, този проект мина като на един дъх от първото посещение на мястото, през идеята, проекта и реализацията, понеже имаме общи възгледи с възложителя и постигнахме много добро разбирателство през целия процес. Много е важно архитекта и възложителя да мислят в една посока и да си сътрудничат по време на работата. Тогава и изпълнителите се увличат от общата кауза и се постигат желаните резултати. Винаги съм казвал, че не всеки архитект е за всеки възложител и е много по-добре една задача да бъде отказана в началото, отколкото и двете страни да се мъчат в компромиси. Затова пък, когато възгледите съвпаднат от първия момент, както беше в случая, удоволствието от работата е голямо.


Входът на къщата.  Снимки: Росен Донев


Каква е инвестицията в подобно начинание – с колко по-скъпа е такава къща  сравнено с традиционна къща?
Първоначалната инвестиция в една пасивна къща излиза с около 20-30% повече от стандартно добро строителство. Експлоатационните разходи обаче са поне 5 пъти по-ниски, а комфорта на обитаване много по-голям.


Къщата е слънчев календар, който отчита ежедневното движение на небесното светило и смяната на сезоните.
Източник: арх. Борислав Игнатов


Какво ви вдъхнови – тази концепция беше в зародиш и се появи инвеститор или изискванията на инвеститора ви наведедоха на идеята?
Винаги се старая да подхождам към всяка нова задача без никакви предварителни идеи или готови отговори, за да бъда с отворено съзнание към това, което иска и разрешава мястото. Вярвам, че това е начина да се създава полезна и съобразена с даденостите архитектура, което от своя страна я прави винаги различна и специфична. Идеята за тази къща възникна след първото ми посещение на мястото – южната панорама и силния северен вятър определиха вмъкването на обема в ската, а слънчевите ъгли – пропорциите и геометрията на разреза и фасадата.


 
За облицовката на фасадите е използван камък от изкопите на къщата. Снимки: Росен Донев

В каква степен подобна къща може да бъде само плод на архитектурата – не е ли тя в голямата си част съвкупност от по-скоро технически решения, отколкото чиста архитектура?
Никоя сграда не е плод само на архитектурата. Ролята на архитекта е да обхване и композира всичките й аспекти – предназначение, естетика, техника, ефективност – в една обща хармонична идея и да убеди всички участници в процеса да допринесат за това.


Има ли други реализации, които съчетават немския стандарт за пасивна къща и американския за устойчивост – LEED? Аз за първи път срещам двата сертификата на едно място във вашия проект. 
Повечето пасивни къщи, отоговарят и на LEED изискванията за сгради, това което ние сме направили тук е да приложим LEED изискванията и за терена. Въпреки че стандартите са различни, идеята им е една – по-зелено строителство, така че е естествено да се съчетават и не мисля, че сме пионери в това отношение, сигурно има много други такива примери.Откъде дойде вашата идея за обвързване на къщата с цикъла на слънцето? Има ли религиозни убеждения зад този проект, който представлява своебразен съвременен храм, с култ към слънцето?
Не, няма нищо религиозно в концепцията. Точно обратното, отчитането на движението на слънцето ме интересува от научна гледна точка, това е едно от най-древните знания на човечеството и се предава на следващите поколения като послание за наблюдателност и усет към природните закони.


Какви са материалите, които са вложени в „Къщата на Равноденствие”?
Къщата е интересна комбинация в материално отношение - изискваните материали за пасивност са високотехнологични (топлоизолация, остъкляване, пасивно отопление и охлаждане),  конструктивните са стандартни (стоманобетон), а завършващите са местни и натурални – камък от изкопа на строежа и дърво. 


Кажете по-подробно за ОВК системите в къщата ? 
ОВК системата е изчислена и проектирана според изисканията на Пасивния Институт в Дармщат и подава пресен въздух в ниските точки на помещенията, а изтегля отработения въздух от високите. Преди да бъде изведен от сградата въздуха предава температурата си на входящия, което става в устройство наречено рекуператор. Така топлинната енергия се запазава вътре в сградата, а въздуха винаги е пресен без характерния за зимните месеци кислороден недостиг. Рекуператора е технологичното сърце на всяка пасивна къща и съвременните модели достигат до 97-98% ефективност. Това значи, че когато къщата влезе веднъж в режим на комфорт, има нужда само от 2% енергия, за да го поддържа.


(Повече информация за ОВК системите може да намерите в приложения файл към статията)


Изпълнители на "Къща на равноденствието":


 • Гл. изпълнител: "Стро-70" ООД
 • Изпълнител остъкляване: "Комфорт-пласт" ООД
 • Производител фасадна система:"Шуко"
 • Производител тройни стъклопакети: "Стъклопакет - ТА" ЕООД
 • Метална конструкция: "Камо билд" ООД
 • Дъсчени обшивки и настилки: "Камо билд" ООД
 • Климатична система, пасивен стандарт:  
 • ОВК- проект: “Терм Ид” ЕООД,
  инж. Веселин Кленски – 0897971148
 • ОВК- изпълнител:„Луксор Проект”, ЕООД
  инж. Валери Великов – 0896855565
 • Сертификация и пасивен тест: "Рубикон инженеринг" ООД
 • Детайли камък интериор: "Мармодом" ООД
 • Вътрешни витрини: "Ай Ви Сейлингс" ООД
 • Масивен паркет парена акация: "Камо билд" ООД
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари