Kак да украсим масата за хранене за празничната вечеря

Дали ще имате традиционна трапеза с места за сядане или шведска маса, тип бюфет, центърът на масата трябва да отразява стила на празника и вашия личен стил.
13.12.2012
Мая Янева
436
интериор, дизайн, коледна украса, коледна декорация, коледни венци
Масата трябва да отразява стила на празника и вашия личен стил
Източник: Fresh home

Коледа наближава и празничните елхи озариха витрините на магазините, моловете и ресторантите. Наближава онова вълшебно време на годината, което ухае на чудеса. 
Трепетно се приготвяме за коледните тържества с трескав шопинг, планиране на дълга ваканция със семейството и приятелите и надежда за по-добри дни. Макар и някои от нас да планират посрещането на празниците на гости или в хотел, почти всеки си запазва някой ден за празничен обяд или вечеря с най-близките. 


Сега е времето да помислим как ще украсим масата за хранене за празничната вечеря. Дали ще имате традиционна трапеза с места за сядане или шведска маса, тип бюфет, центърът на масата трябва да отразява стила на празника и вашия личен стил. Има широк спектър за избор:  от големите, пищни украшения до изисканите, ръчно изработени  и специално подбрани за интимна вечеря аксесоари, които ще ви накарат да бъдете горди със себе си. 


Смелите и изобилни украшения са подходящи, ако организирате официално парти или искате да впечатлите някого. По-дръзката украса може да включва повече цветове, различни материали , да е многопластова и многоетажна. 


Когато планирате вечеря или обяд с традиционен начин на сервиране и място за сядане за всеки гост, може да поставите най-пищната украса в центъра на масата. Ако масата е достатъчно дълга, може да разположите украса на две или три места. Определете мястото на трапезата, което може да си позволите да заемете с украса. Ако поръчате украса на цветар измерете мястото. Вземете предвид колко пространство трябва да оставите за разполагане на сервизите и приборите за хранене и зоната, която трябва да има пред всеки, за да се храни спокойно. Оставете открити зони за комуникация между гостите от двете страни на масата. Украсата, предназначена за централното място на масата не трябва да е твърде обемна, за да не пречи на визуалният и вербален контакт между хората.  По-малки акценти за украса може да фиксират мястото за хранене на всеки гост. Тези акценти трябва да са достатъчно големи, за да привличат вниманието и достатъчно малки, за да не пречат и да не заемат прекалено място. Такива могат да бъдат камбанки, ангелчета, снежни човечета. Този тип аксесоар е особено полезен, ако смятате да фиксирате местата на гостите, защото е приятно визитката с името на госта да е закачена на него.  


Коледната украса позволява голямо изиболие от цветове, елементи и материали. Празнично настроение ще внесете с червено, пурпурно, златно и сребристо, а вечно зелените клонки ще допринесат за уникалния дух на Коледа.  


Ако планирате парти с шведска маса, идеалната украса е тази, разположена във височина. Дори коледно дърво с малки подаръци, поставено в единия край на масата е особено добър избор. Ако имате етажна или стъпаловидна фруктиера, подредете на всяко отделно ниво  различни плодове или красиви коледни сладкиши и украсете с гирлянди. Група от две или три високи стъклени вази са  друга възможност за шведската маса. В тях може да формирате разноцветни  пластове от коледни играчки, гирлянди или плодове. По-малки декоративни елементи могат да бъдат пръснати по дължината на масата. 


Ако сте привърженик на минималистичния подход, тогава може да декорирате само със зелени клони от бор или ела, а цветовата гама да е бяла и неутрална. Стъклените вази в различни форми са идеален избор за съчетаване с естествените природни цветове на зимата. Комбинирайте зелените клонки с червени плодчета, шишарки и изкуствен сняг. Така просто ще внесете атмосферата на зимата и коледните краски на сезона във вашия дом. 


Ако искате да декорирате с цвят, тогава се погрижете той да присъства в цялата декорация на дома. Основният цвят от украсата на масата за хранене трябва да е и в коледната елха, и в коледния венец и в украсата на гирляндите. Ако предпочитате монохромен подход, тогава играйте с различни оттенъци  и материали. Съчетайте основния тон с матовите и металически отблясъци на бялото, сребристото или златистото, което ще подчертае  богатството на наситения цвят. 


Основен декоративен елемент за всеки празник и най-вече за Коледната трапеза са свещите. Свещите могат да бъдат и самостоятелно стоящи, вградени в основната декорация на масата или поставени на красиви свещници. Дизайнът на  свещниците трябва да импонира максимално на останалата декоративна схема. За изчистена визия подходящи са стъклените или метално сребристи свещници. Те ще подхождат, както на бяло сребриста декорация, съчетана с вечно зелени клонки, така и на всеки ярък цвят:  червено, лилаво, синьо или розово. Правилно подбраният свещник може да допринесе неимоверно  много за изискана празнична атмосфера.  


Свободно стоящите свещи пък може да бъдат украсени със сатенени панделки, плодове, мъниста, клонки и коледни играчки.  Ароматните свещи, които се предлагат на пазара ще осигурят и аромата на вълшебна Коледа. Благоуханието на  ванилия, канела, карамфил, портокал, шоколад ... вариантите са безкрайни. Подберете аромата, който ви доближава максимално до вашата лична представа за истинска коледна вечер и с него добавете последния шрих. 


Когато става дума за коледна декорация, коледните венци са едни от най-важните аксесоари за украса, наред с коледното дърво. Коледният венец може да поставите отвън и отвътре на вратата, на стената или на прозореца. Той е един от най-лесните начини да си осигурите коледна атмосфера в дома. Традицията на коледния венец  датира от  около XVII в. Окачването на венец на вратата отвън символизирало празничното настроение в дома, по случай Рождество Христово. Коледните венци са изключително разнообразни като дизайн и може лесно да се намери такъв, който да изразява вашия личен стил. Ако сте претенциозни или пък просто искате да направите свой уникален венец, може да си купите база за венец  и да я украсите по ваш вкус и в съзвучие с останалата украса на дома.  За индивидуален дизайн съчетайте плодове, клонки, широки сатенени панделки, камъни и мъниста. 


И така, след като приключим разкрасяването на нашия дом, остава само да броим дните до вълшебната нощ, когато се изпълняват всички желания и се сбъдват всички мечти.  

+18
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари