Jump the Gap събра над 150 млади дизайнери и архитекти.

Международният конкурс вдъхнови дизайнерите от група Черга за специална инсталация, която може да бъде видяна до 16 ноември..
13.11.2012
Рока България
216
jump the gap, конкурс, дизайн баня, баня
Надяваме се тази година да има много участници каза г-н Симов
Източник: Рока България

Стартиралото наскоро пето издание на международния конкурс Jump the Gap бе поводът, който срещна млади български творци и студенти по архитектура и дизайн с утвърдени професионалисти. Идеята бе да се споделят възможностите за развитие на младите таланти и важната роля на участието в професионални конкурси. Тема на разговорът, който се случи на 8 ноември вечерта в изложбения център Експо Баня София беше «Нови тенденции в продуктовия дизайн и пространството на банята». Символични домакини и организатори на събитието бяха Рока България, арх. Иво Пантелеев и Черга, българска група за дизайн.

Начало на разговора даде представянето на Международния конкурс за млади дизайнери Jump the Gap, който традиционно привлича стотици участници от цял свят. Най-важните условия за участие са максимална възраст 35 години и новаторски идеи за банята на бъдещето. Проектите се оценяват от международно жури, признати професионалисти в сферата на архитектурата и дизайна. Финалистите получават популярност в професионалните среди. Победителите, освен паричната награда от 5 000 Евро, имат възможност да работят по реализацията на своите проекти. Всички условия на Международния конкурс Jump the Gap са публикувани на сайта www.jumpthegap.net. «Конкурсът е отворен за участие на творци от цял свят. За да е максимално обективна оценката на журито, до последния етап на конкурса не се знаят имената на участниците, оценяват се само проектите. Радостното е, че само в предишното издание на конкурса са участвали над 100 български дизайнери. Надяваме се тази година да имаме много повече участници, а и финалист от България». С тези думи, завърши представянето на конкурса Веселин Симов, мениджър Маркетинг и продажби на Рока България.

Колко е важно само по себе си участието в международни конкурси и изложения сподели българският дизайнер Величко Великов. Той пристигна от Лондон, където живее и работи, за да се включи в събитието и се опита да вдъхне самочувствие на младите си колеги чрез споделения опит от участието в международни изложения  и конкурси на дизайнерите от българската група за дизайн Черга. Мнозина от тях също изявиха желание да участват със свои проекти в конкурса Jump the Gap, който дава изключителни възможности за изява на младите дизайнери и архитекти.

Утвърденият архитект Иво Пантелеев добави гледната точка на урбаниста и архитекта към пространството на банята. «Темата „баня”, на пръв поглед е малка като обем, защото включва малка част от жилището, но е изключително сложна, защото концентрира най-много от проблемите в пространството на дома”, това е убеждението на aрх. Пантелеев, който в своята практика е проектирал и изпълнил над 500 бани. Професионално предизвикателство, развитие и лична инвестиция в образование бяха думите му, когато именитият архитект сподели своя опит от участие в конкурси. Той отвори още една важна тема: Каква е ролята на дизайна в живота на човек. Добрият дизайн не е самоцел, а има мисия да подобри качеството на живот на хората. И тук, арх. Пантелеев отправи своята провокация към всички присъстващи в залата, като им предложи да помислят не само върху луксозното обзавеждане, но и върху потребностите на онези 2,5 млрд. души от населението на земята, които все още не разполагат нито с баня, нито с тоалетна, и поради липсата на такива елементарни хигиенни условия всяка година от болести измират 1,5 млн. деца. Дали банята на бъдещето, проектирана от въображението на младите български творци, не би могла да даде решението именно на този глобален социален проблем?

Атмосферата в залата бе променена от дизайнерите Ирена Памукова и Дия Николова, които представиха като куратори специалната инсталация, вдъхновена от  конкурса Jump the Gap, който разчупва всички бариери и позволява на младите дизайнери да творят без да поставят каквито и да било граници пред съображението си. „Невероятно изживяване е да се опитате да творите в екип”, споделиха те, показвайки своя нетрадиционен поглед към темата „баня” и продукти за дома чрез инсталацията, в чието създаване участва и италианския дизайнер Джакомо Баруци, а чрез свои продукти и други техни колеги от българската група за дизайн, Черга. Как въображението променя функцията на продуктите на дизайна, използвани в различен контекст бе тяхната провокация към бъдещите големи имена на българския дизайн. 

Пространството в Експо Баня София ще остане променено от погледа на дизайнерите от група Черга до 16 ноември, като вдъхновение за посетителите на изложбения център.

Черга, българска група за дизайн 
Черга е група от млади български дизайнери, работещи заедно с общи цели, независимо от разликата в темперамент, начин на работа и стил. 
Името ЧЕРГА е избрано, защото тази дума най-точно описва характера и пъстротата на българския народ и душевност. Въпреки ярката си индивидуалност и различия, членовете на групата се стремят заедно да покажат силата и предимствата на българския дизайн – като продукт и част от световната култура и среда.

Черга, българска група за дизайн се представя на различни български и международни форуми на дизайна.
Черга представи организирано за първи път български дизайнери на изложението 100% Design London през 2009 година. Бяха показани 14 продукта от 8 дизайнера и уникална изложбена конструкция, като спечелихме участие в секцията за млади таланти - 100% Futures. Интересът към българския дизайн беше много голям и съответно отразен широко в медиите в Англия.

В началото на септември, ЧЕРГА в партньорство с Camera di Commercio Italiana in Bulgaria организира първото представяне на български продуктов дизайн в Италия - Милано, по време на изложението Macef - 06-09 септември 2012. Експозицията на групата беше разположена на  Via Maestra  – алеята на дизайнерите, която преминава през всички палати. В изложбата бяха представени 7 дизайнера с 10 продукта, голяма част от които произведени от български производители и показани за първи път по време на изложението.
http://www.cherga.org/  
http://www.rabotilnica.com/ 

Jump the Gap
Международният конкурс за дизайн Jump the Gap се организира съвместно от Roca и Barcelona Design Centre и е насочен към млади професионалисти и студенти по архитектура и дизайн на възраст до 35 години. Jump the Gap е идеалната платформа за новите поколения да покажат своя талант и визия за банята на бъдещето.

Председатели на журито на предишните издания на конкурса са били Рафаел Монео, Бенедета Талябу, Джон Пуосън и Рон Арад. Тази година председател на журито ще бъде архитекта от Япония, Кадзуйо Седжима, носител на Архитектурна награда Прицкер за 2010 г.
Наградата за победителя е 5000 евро, а авторите на всички отличени проекти получават известност в професионалните среди, вкл. попадат в полезрението на някои от най-добрите световни дизайнерски студиа.
www.jumpthegap.net

Roca
Roca е компания за дизайн, производство и маркетинг на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. Компанията наброява повече от 21 100 служители, има 76 производствени предприятия и оперира в над 135 държави по света.
Roca, световен лидер в моделирането на пространството на банята, работи в близко сътрудничество с признати дизайнери, архитекти и интериорни дизайнери като R.Moneo, D.Chipperfield, Z.Hadid, Herzog & de Meuron, Schmidt & Lackner и J.Mariscal, както и много други. С интензивни проучвания и усъвършенстване, Roca насърчава проекти за опазване на околната среда. За компанията този ангажимент се изразява в непрестанно разработване на нови продукти, предназначени за намаляване консумацията на вода.
www.bg.roca.comwww.roca.com 

+7
Автор: Рока България
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари