ISH 2009 призова за „Синя отговорност”

В тазгодишния международен форум взеха участие над 2400 производители от целия свят, чийто експозиции бяха разгърнати в 10-те огромни палати на модерния панаирен комплекс във Франкфурт.
15.06.2009
Антоанета Салфидж,гл. редактор на списание “Баня и спа”
34
дизайн, франкфурт, решения за банята, банско обзавеждане, отводняване на баня
Connect - Ideal Standard
Източник: Антоанета Салфидж

Юбилейното 50-то издание на ISH, Франкфурт, Германия, световното биенале за банско оборудване, сградни и енергиийни системи, климатизация и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) тази година премина под наслова  „Синя отговорност”. В акцията се включиха  всички членове на  Германската браншова камара на производителите като представиха на щандовете си продукти с висока степен на грижа към природните ресурси. Проектът се отличаваше с изключителната си социална насоченост и караше посетителите да се заинтересуват от новите възможности за пестене на вода и енергия или пък просто да си отговорят на въпроса защо въобще е нужно да щадим природата.

В тазгодишния международен форум взеха участие над 2400 производители от целия свят, чийто експозиции бяха разгърнати в 10-те огромни палати на модерния панаирен комплекс във Франкфурт. Пестене на енергия и съхранение на природните ресурси - това бяха двата доминиращи признака, които като своеобразен лайтмотив обединиха иначе разнообразните и много атрактивни щандови композиции и забележителни иновационни технологии в областта. В областта на системите за строителство и производство на енергия пък над 950 производители представиха иновационни решения за зелена строителна технология, която в максимална степен работи със захранване от възобновяими енергийни източници.

Представяме ви редакционна селекция, на някои от атрактивните продукти и технологии, представени на престижния международен форум, някои от които не случайно бяха отличени с приза Design Plus.

Connect  на Ideal Standard  – колекция от гъвкави решения за банята
Безкрайни възможности за обзавеждане на пространството в банята предлага Connect - най-новата дизайнерска колекция на Ideal Standard, водещ производител на иновативни и стилни решения за баня. Серията е създадена от английския дизайнер Робин Левийн и за първи път бе показана пред широка публика на специализираното изложение ISH 2009 във Франкфурт.  Connect включва 15 модела умивалници, различни видове мебели за баня, богат избор на вани, три вида огледала с осветление и интегриран предпазен панел срещу пръски, както и 30 вида шкафове за съхранение на принадлежности. В отговор на обществената инициатива на производителите, участници на изложението  ISH 2009, наречена „Синя отговорност”, Ideal Standard включва в колекцията Connect специален модел вана, изключително икономичен откъм потребление на вода. Във вътрешността на коритото й е предвиден лек наклон, който почти незабележимо стеснява пространството откъм краката. С този проектантски трик се намалява количеството вода, нужно за дълбоко, даряващо наслада потапяне, без да се нарушава комфортът на лежане.

GROHE Rainshower – забавна и пестелива
Rainshower е колекция от подвижни душ-слушалки, която е в състояние напълно да преобрази банята. Смелият дизайн на душа с по-малки от обикновените размери и с варианти в необичайни комбинации от цветове като сиво, бяло и свежозелено, превръщат обикновената арматура в атрактивен акцент. Впечатляващият дизайн в случая е съчетан с иновационната DremSpray система на пръскане на водните струи, при която отворите в слушалката са така разположени, че и при по-малка повърхност да разпределят равномерно течността и да гарантират постоянна и силна струя от цялата повърхност. Серията включва и екобутон при ръкохватката, с който лесно се коригира или спира водната струя, което дава възможност за пестене на вода до 40% от обичайното.

AxorUrquiola – концепция за модерен начин на релакс
AxorUrquiola – така се нарича ексклузивната колекция на Патриция Уркиола, разработена специално за Axor, дизайнерския бранд на марката за банско обзавеждане Hansgrohe. Предпремиерата на AxorUrquiola се състоя в края на 2008 г. в Барселона и още с появяването си предизвика истински бум сред специализираната аудитория от дизайнери и журналисти. За първи път колекцията бе представена пред широка публика на тазгодишното изложение ISH, Франкфурт, вследствие на което два от елементите в серията – умивалник и параван-радиатор, бяха отличени с Design Plus. Има безброй прекрасни характеристики като емоционалност, одухотвореност, романтика, еклектика, самобитност с намигване за носталгия, които с пълна сила важат за зашеметяващата колекция за баня на Патриция Уркиола и които вече с пълна сила присъстват в статиите на водещите критици в бранша. Едно обаче е безспорно: всичките 80 елемента от серията, колкото и да са индивидуални и неподражаеми, имат най-силно присъствие, когато са в група. И това е така, защото AxorUrquiola  не е просто поредната дизайнерска колекция, а  цялостна концепция за модерен начин на релакс.

W+W – икономичното решение от ROCA
Изключително пестелива на място, функционална и екологична е новата композиция от умивалник и WC на Roca. Моделът W+W, създаден от дизайнерите Gabriele&Oscar Buratti, неслучайно бе забелязан и отличен с наградата Design Plus. Концепцията W+W (умивалник+тоалетна), разработена в иновационната лаборатория на Roca, предлага уникален дизайн и решение за реална икономия на водата. Новата технология за рециклиране на водата пълни тоалетното казанче с вече употребяваната от умивалника вода и така намалява потреблението с около 25%. Автоматизираната система за пречистване предотвратява попадането на бактерии в казанчето и появата на неприятни миризми.

Светлина в канала
ACO Group, лидерът в системите за повърхностно отводняване, тази година отново изненада с поредната иновация - светещ канал. Моделът ShowerDrain Lightline е с аквачувствителни светлинни LED диоди, които се активират при контакт с вода. Осветлението е в синьо, червено и зелено. Възможна е и комбинация от два цвята в един канал, като системата може да е изпълнена така, че цветът на диодите да показва кога водата е топла или студена, и съответно светлините да изчезват, щом каналът е напълно сух. Наред с тази иновация ACO Group представи и серия от нови дизайнерски решения за решетките на канала, които вече могат да имитират нежна плетеница от цветя или екзотично дърво зебрано.

Скулптура от вода
HANSALATRAVA се нарича най-новият смесител на немската марка HANSA. Определението смесител в случая обаче е твърде условно, защото дизайнерският продукт прилича на същинска скулптура, особено когато водата тече. Корпусът му е от полиран алуминий и наподобява формата на нож. Когато водата потече обаче, тя превръща острието в необикновено развято знаме, чийто връх пада точно в контурите на умивалника, без да разсипе дори капчица вода. HANSALATRAVA за пореден път успешно изразява позицията на HANSA, че на водата трябва да се гледа като на емоция.

Прекрасната Jolie  на Regia
Jolie, така се нарича новата вана на известната италианска марка Regia и е създадена от Bruna Rapisarda. Силуетът и е издължен и изключително елегантен, декорът е от равномерен плътен цвят в червено, кехлибарено или синьо, а материалът е ... прозрачен. Прозрачният плексиглас е изключително устойчив на надраскване, удар и висока температура. Свежите цветове и бистрата трансперантност придават на ваната изключителна светлина и изящество и допълва към портфолиото й призът Design Plus. 

Автор: Антоанета Салфидж,гл. редактор на списание “Баня и спа”
Закони Нормативна база Коментари