Horizontal Space - хармония от линии

Horizontal Space е композиция от изчистени обеми с еднаква височина, поставени в хоризонтално положение.
13.12.2012
Мая Янева
1612
къща, дизайн, архитектура, horizontal space, damilanostudio
Horizontal Space е композиция от изчистени обеми с еднаква височина
Източник: Снимки: Андреа Мартирадонна

Колектив: DamilanostudioArchitects
www.damilanostudio.com


Архитект: Дуилио Дамилано
Сътрудници: арх.Клаудия Аллинио 
Geom.Орнелла Николино
Фотограф: Андреа Мартирадонна


ОПИСАНИЕ НА ПРОЕКТ
Horizontal Space
се намира в региона Пиемонте, в планинска местност на 800 м надморска височина. Най-близкият град е Кунео. Размерът на парцела е 2110 кв.м., а застроената площ 400 кв.м. Къщата е завършена през 2008 г. 


Horizontal Space е композиция от изчистени обеми с еднаква височина, поставени в хоризонтално положение. Всеки един е оформен пластично според предназначението си.
На входа на парцела е посаден нар, от който започва алея, водеща до самата къща.
Създадена от две основни части, къщата се характеризира с широко входно фоайе, със собствен обем. Конструкцията е тухлена със стоманобетонен скелет. 

 


Дървеният таван с напречните греди на терасата и декингът представляват своеобразен преход между екстериора и интериора. 


Всекидневната, се отваря към ландшафта с издължен и тесен прозорец. Подовата настилка е тиково дърво, което създава усещане за топлота, а белотата и оформянето на камъка използван за една от стените, придава почти скулпторен вид на пространството.

   


Кухнята се отличава с хоризонтално прорязване на външната фасада, което кадрира гледката към близките ферми на фона на планински върхове. Така вместо шкафове с витрини, на второ ниво в кухнята е рамкирано околното пространство, което е наслада за окото.  


И тук дървото от подовата настилка балансира белотата и подчертава стерилността на интериора. Всеки детайл е премерен и е на точното място. Три червени пендели с деликатни чупки се протягат от тавана към масата за хранене. Столовете, разделени в групи по три – сякаш три мъжки силуета флиртуват с три женски -  симетрично са разположени от двете страни на масата. Техните ергонометрични извивки изпъкват на фона на останалата геометрия. В засечка между дневната и кухнята е разцъфнала роза-фотьойл, с претенции да е единствена по рода си в белия свят на този интериор - подобно на любимата роза на Малкия принц на Екзюпери. 

Но следва още един впечатляващ интериорен елемент, който загатва края на трапезарията и определя началото на хола – друг червен диван със стилизирана форма на роза, на чиито „листа” може да се седне. Следва композиция от два бели дивана, за пълен комфорт в дневната зона.  


Спалнята и банята са отделени от каменна стена, която огражда душ кабината. Стъклената витрина между двете помещения осигурява достатъчно естествена светлина, като създава интересна игра на отражения и предпазва банята от пряка видимост.


В къщата се помещават още две стаи с обща баня, перално помещение и баня за гости, в близост до всекидневната. Северната фасада, на която са разположени прозорците на сервизните помещения, е много по-семпла. В полувкопаното ниво се помещават спортна зала, гараж и технически инсталации.


Семплият чар на къщата изпъква на фона на белия сняг, а линеарността на цялата сградна композиция контрастира с меките извивки на пейзажа. 


ОСНОВНО ОБЗАВЕЖДАНЕ

ТРАПЕЗАРИЯ
Лампа над маса – Modular
Три стола – B&B Lazy ’05 от Патрича Уркиола
Три стола – PantonМаса – "LA GRANDE TABLE" от MDF


ВСЕКИДНЕВНА
Канапе – Франческо Бинфаре (Edra)
Канапе – “Tatlin” от Марио Кананци & Роберто Семприни (Edra)
Червена ваза – SerralungaСтол – "Rose chair" – Masanori Umeda (Edra)


КУХНЯ
Лампа – Modular
Кухня – Boffi, модел Xila 2.3
Столове – Calligaris, модел Trama


ДВОЙНА СТАЯ
Кактус – Gufram
Стол – "Rose chair" – Masanori Umeda (Edra)
Лампа – Modular, модел “Cake”


БАНЯ (двойна стая)
Врати – Rimadesio
Стол – Panton
Вана – Kos
Мивка – Tosco Quattro, модел Concerto
Душ – Macro


ВЪНШНО ОБЗАВЕЖДАНЕ:
Пуф – Zanotta
Маса “Phoenix" от Патрича Уркиола – Moroso


Архитект Duilio Damilano, завършва Политехническият Университет в Торино през 1988 г., а през 1990 основава собственото си архитектурно ателие. Роден в Кунео, в семейство на скулптори, Damilano развива от малък интереса си към архитектурата, материята и пластичността на отделните предмети. 


Според архитектурния критик Brunetto De Battè, работата на ателието разчупва тотално модела на архитектите от региона Пиемонт, често влизайки в противоречие с тях. От една страна с простотата на изчистените форми на къщите, от друга – с динамичните и раздвижени решения за търговските и индустриалните сгради. Тези две противоположни позиции обаче, не дестабилизират архитекта. Според Luigi Prestinenza Puglisi, един от най-важните италиански архитектурни критици, всяка една е развита във взаимодействие с другата, предлагайки три различни интерпретации – символична, скулпторна и емоционална.


От голям интерес за ателието Damilanostudio architects, са проектите за еднофамилни къщи, офиси и магазини, както в Италия, така и в чужбина.

 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари