HONKA - много повече от къща от дърво

Съчетавайки хилядолетните традиции с най-съвременни технологии, фирма Хонка изгражда не просто къщи от дърво, това са интелигентни къщи, олицетворяващи идеята за жилище на бъдещето.
15.01.2008
Още за къщата
1182
дървени къщи, морска къща
Източник: Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев

Фотограф: Димитър Шиклев


Съчетавайки хилядолетните традиции с най-съвременни технологии, фирма Хонка изгражда не просто къщи от дърво, това са интелигентни къщи, олицетворяващи идеята за жилище на бъдещето, модерно, удобно, в хармония с околната среда.


 

ХОНКА определя стила и модата в строителството на къщи от дърво и е в състояние да отговори и на най-претенциозните изисквания на клиентите, проектирайки по идвидуални проекти.
В сградите, изградени от дърво, съществува уникален микроклимат, тъй като за разлика от другите строителни материали дървото “диша”. Благодарение на уникалната структура на дървесината, в жилището, независимо от външните условия, се поддържа оптимално ниво на влажност и на кислороден баланс.
Стените от дърво регулират влажността на въздуха като поглъщат или отдават влагата в зависимост от измененията на атмосферните условия. А ведрият, слънчев цвят в жилищните помещения, създава уникален психологически климат, който влияе благотворно на нервната система и самочувствието.
Дървото съхранява топлината
Дървените трупи притежават топлоизолационни свойства, превишаващи многократно показателите на тухлените и бетонни стени. Дървените трупи акумулират топлината и я разпределят равномерно в цялото помещение.


   

За производството на къщите ХОНКА използва висококачествен финландски бор. Суровите климатични условия на Финландия са причина за по-бавния растеж на дърветата и за по-малкото влагосъдържание в тях. Голямата плътност на годишните кръгове прави дървото по-здраво, по-дълготрайно и по-малко склонно към деформации. В сравнение с бора, израстнал при по-благоприятен климат, финландският бор притежава и по-добри топлоизолационни свойства, както и голяма дълготрайност.
Практиката доказва това. Финландското селище на Боровец, построено от Хонка през 1984 година, все още се радва на голяма посещаемост от наши и чужди туристи, като и бунгалата на Ястребец.

През последните няколко години у нас се засили значително интересът към еднофамилни къщи, изработени от кръгли или от правоъгълни греди. Сградите с кръглите греди се вписват прекрасно в планински и полупланински райони, а тези, с правоъгълни греди, са по-подходящи за морски райони и райони с градски тип строителство.
Бихме искали в този брой да ви представим една къща, построена на нашето Южно черноморие. Къщата е разположена на равнинен терен в Синеморец, недалеч от устието на рeka Велека.
Тя беше построена буквално между дърветата, обгърната изцяло от зеленина. Освен традиционните за България дървесни видове като орех, слива, праскова, в градината има и различни екзотични видове като киви, смокиня и други. Всички тези дръвчета бяха запазени при строежа. Сградата е разположена на 120 кв.м застроена площ.


 

На първия етаж от входната врата през коридор се влиза в просторна дневна с трапезария. Трапезарията е свързана с голяма и функционална кухня. За допълнителния уют през студените месеци допринася камината в дневната и подовото отопление.
 
Галерията дава възможност за директна връзка между първия и втория етаж, както и способства за отваряне на пространството в дневната. Фасадата към морето е с големи до земята прозорци, от които се разкрива и прекрасна гледка към градината. На този етаж са разположени спалня с баня и още една стая за гости с баня, както и складово помещение.
На втория етаж са намира галерия, от която се влиза в трите спални, към които са обособени две бани и сауна. Встрани от къщата е изграден гараж и навес с лятна кухня също от дървена конструкция в синхрон с къщата. С въображение и професионализъм беше изградена и в България още една къща на мечтите.

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари