HOH – House On Hill

Сградата се намира в землището на с. Голяма Раковица, на 35 км източно от София.
15.01.2009
aрх. Георги Ников
520
проект, еднофамилна къща, 3K studio

арх. Георги Ников
3K studio  www.3Kstudio.net


Сградата се намира в землището на с. Голяма Раковица, на 35 км източно от София и се  използва целогодишно от четиричленно семейство.
 
Tеренът, върху който е ситуирана, е с голяма денивелация и загърбва неблагоприятното северно изложение. Всички помещения са завъртяни на юг към въздействащ изглед на планината. Сградата има обърната функционална схема, при която входът и гаражите се намират на най-горното ниво (кота ±0.00 м), и имат директен подход от пътя.


  


Ефирна стълба води до второ ниво (на кота -3.00 м), на което са разположени кухня, трапезария и родителска спалня с голямо гардеробно пространство и отделен санитарен възел към нея.
Поради спецификата на терена, спалнята дава възможност директно да се излезе на озеленения покрив на долния етаж, а оттам и в двора.
Второ рамо на стълбата отвежда на третия, най-долен етаж, разположен на кота - 6.00м, където са поместени всекидневната, двете детски спални с отделни санитарни възли и склада.
В непосредствена близост е проектирана лятна къща, свързана с топла връзка с къщата. Всички помещения на лятната къща са разположени на нивото на терена и имат директен излаз на него.
Под лятната къща е заделено място за склад и винарна.

Композицията от обеми, която формира облика на сградата, завършва с тялото на частично вкопан в терена басейн. Тенис корт, разположен перпендикулярно на склона и следващ хоризонталите, допълва богато озелененото дворно пространство.
 Погледната откъм пътя, сградата изглежда семпла, едноетажна, с двускатен покрив и гараж. При поглед от друга страна тя изглежда динамична, разчупена и раздвижена по стръмния склон на терена. Частично озелененият покрив също допринася за органичното единство с природата.


Фасадите са изпълнени с традиционните за планината материали - дърво и камък, а покривът е от каменни шиндли, които също допринасят за планинския изглед на къщата.


Първи етаж: 53.19 кв.м
Втори етаж: 105 кв.м
Трети етаж: 254 кв.м
Застроена площ: 412.19 кв.м
Застроен обем: 1236.57 куб.м

Закони Нормативна база Коментари