Heimtextil 2017 е биещото текстилно сърце

Панаирът завърши с повишен брой посетители и изложители, които подчертават качеството на продуктите и осъществените бизнес контакти.
26.01.2017
арх. Анета Трифонова, по материали на Хаймтекстил
315
текстил, изложение heimtextil, панаир, спално бельо, тапоцерия
Heimtextil 2017 е биещото текстилно сърце
Източник: www.heimtextil.messefrankfurt.com

Франкфурт, 10-13 януари 2017

Панаирът завърши с повишен брой  посетители и изложители, които подчертават качеството на продуктите и осъществените бизнес контакти. Знаменитите гости и звездните дизайнери посещават тематичната обиколка по темата „Открития“.

Вдъхновяващ, фокусиран и близо до производството, Heimtextil’ 2017 завърши след четири успешни дни във Франкфурт на Майн, независимо от студа и зимните бури. Детлауф Браун, главен изпълнителен директор на Франкфуртския Панаир, подчертава позитивите след края на изложението: „Цифрите говорят сами за себе си: Heimtextil отново показа нарасналия брой посетители и изложители*. Не става дума за количеството, а за безпрецедентно високото качество на изложените продукти, както и интензивността на дискусиите между купувачите и изложителите. Франкфурт е международният форум и туптящото сърце на текстила, като производство и изграждане на интериора."

Обнадеждаващо е, че потребителите оценяват развитието на сектора като цяло към по-добро, дори в сравнение с миналата година (споделят почти 40 % от германските посетители). Те са спечелени от качеството и разнообразието на изложените продукти, както и от тенденциите на новия сезон.

Текстилният дизайн се усеща с очите. Heimtextil потвърждава големия интерес към дизайна. Не само усещането за материала определя привлекателността на текстила. Особено популярeн днес e яркия дизайн от известни и млади творци. Културните открития модернизират традиционните техники и ги сливат в луксозни модификации. Естествените цветове се обединяват с градските нюанси в универсален етнически облик. Изложението не само вдъхновява дизайнерите да се впуснат в нови области, но дава възможност те да получат пряка обратна връзка за новите си  продукти. Фирмите също използват горещите творчески точки за обогатяване на предстоящите си колекции.

Знаменитостите на годината са: Ева Падберг, Хералд Гльоклер и Майкъл Михалски.
Традиционно Heimtextil обвързва проявите си с редица знаменитости от света на модата и шоубизнеса. Топ моделът Ева Падберг разговаря за тенденциите на предстоящия сезон: особено свързаните с устойчивостта; общата основа между модата и интериорния дизайн; включени и в обиколката на Theme Park.

Планетарните изследвания създават непознати досега минералоподобни деликатни структури от много нови материали; умишлено удебелените платове с неравна повърхност като тази на Луната са новата мека защитна обвивка. Цветовата палитра се колебае между ярки, бели и графитни нюанси. От дизайнерите - звезди блести Хералд Гльоклер, който в първия ден на изложението представя колекцията "Glööckler Imperial" за Marburger Tapetenfabrik, в неподражаемия си луксозен стил. С новата си разработка, дизайнерът Майкъл Михалски е лицето на тапети A.S.

Тенденция към повече материалност. Домашният текстил в искрящи форми се завръща в жилището и обявява края на голите стени и студените подове. Пердета, килими и декоративни възглавнички украсяват всички плоскости с личния почерк на обитателите, които покриват цялата палитра на дизайнерските търсения. Природните изследвания вкарват естествените материали в производството, но и целият интериор се вдъхновява от природата. Текстурите включват геометрични елементи имитиращи растителния свят (дърво, кора, естествени влакна) и детайли от животинския свят. Интензивните зелени тонове се смесват с кафявите земни и дървесни нюанси.  "Потвърждава се тенденцията към повече материалност, с повишен интерес и поръчки за новите тъкани от страна на качествените посетители ", споделя Андреас Цимерман от Zimmer + Rohde.

Виртуалните тенденции са контрапункт на материалността. Благодарение на разнообразните холографски елементи, повърхностната обработка и копринените отблясъци, новите платове напомнят за водни отражения; структурата им е взета от едноклетъчните; цветовете са ефирни като дъгата.

Спалнята като начин на живот. След храненето и фитнеса, спането е следващата голяма лайфстайл тема, с доказано многобройни нововъведения в сегмента на леглата. Пример за новата вълна е водната възглавница на Mediflow, Хамбург, има несравними способности за коригиране на твърдостта и позицията. На щандовете свързани с изграждането на спалнята, посетителите и изложителите се информират за четирите фактора които влияят на съня. Heimtextil ще продължи да се фокусира върху темата през следващите години.

* Близо 70 000 търговски посетители (2016: 68,277) от цял ​​свят присъстваха на водещия търговски панаир за домашен и интериорен текстил. Растежът се дължи основно на Бразилия, Китай, Великобритания, Италия, Япония, Русия, САЩ и ОАЕ. Общо 2963 изложители от 67 страни (2016: 2864) представиха своите нови текстилни продукти в двадесет зали и са много доволни от направените поръчки и бизнес контактите.  

+17
Автор: арх. Анета Трифонова, по материали на Хаймтекстил
Закони Нормативна база Коментари