Heimtextil 2016 - Текстилният дизайн на утрешния ден

Международно търговско изложение за битов текстил 12-15 януари 2016 г., Франкфурт на Майн
01.02.2016
арх.Анета Трифонова
895
изложение, текстил, heimtextil, битов текстил
Heimtextil е витрина на горещите текстилни тенденции 2016/17 год. за дома
Източник: Heimtextil

Heimtextil е витрина на горещите текстилни тенденции 2016/17 год. за дома - включващи материали, цветове и дизайн; Новите маркови продукти на изложителите проследяват различните теми, които са обединени под мотото ‘Well-being 4.0’ 

Тематичен парк - цветове и материи, Heimtextil

Heimtextil 2016  реализира  четиридесет и петото си издание, което го утвърди отново като най-голямото търговско текстилно изложение в света. За това свидетелстват 2866 изложители главно от чужбина, някои от които посещават само този панаир. Увеличени са  изложителите от Европа - главно от Италия, Турция, Белгия, Холандия. Търговските посетители надвишават 69 000. Те са не само търговци, но и участващите в обзавеждането на дома и обществените пространства – най-вече от хотелиерството. Затова панаирът намира своя патрон в лицето на талантливата немска актриса Джесика Шварц, която е съсобственик на семеен хотел. В това си амплоа, тя се явява като търговски посетител с натрупан опит и изисквания.


Обогатяване - спално бельо Christian Fischbacher с ръчна бродерия

Heimtextil проследява новостите в продуктовите групи - текстил за тапицерия, легла, завивки, баня, под, стена, завеси и др. Сериозно разширение бележи сектора за матраци, обвързан с цялостното изграждане и оформление на леглото. Принтирането/Дигиталното оцветяване на тъканите е сектор, който се увеличава с двуцифрен процент всяка година. Неговата популярност нараства, защото то е много удобно за производството на малки серии с разнообразни решения. Въпреки че неговата география се разширява и в други страни, именно тук дигиталният сектор има най-голям успех като пресечна точка на изложителите, технологиите и потреблението. Темата Устойчив текстил  продължава да привлича и се превръща в основание на качество, оценено от потребителя. Затова панаирът я разширява - информира и обяснява всички аспекти на технологията, качеството, сертифицирането и оценката на екологичните материали. Наложилата се тенденция да се търси високо качество продължава под мотото ‘Well-being 4.0’. Поради факта, че хората искат да се чувстват добре, тенденцията ще продължи още известно време. 


Тематичен парк - тендениции Защита и Обогатяване

Тенденции в текстила за 2016/2017  Понятието за красота и усещане за комфорт - това са основните характеристики на дома на бъдещето. Heimtextil се проведе под надслова ‘Well-being 4.0’, обобщаващ тенденциите за 2016/2017. Четирите ключови под-теми на „Благоденствие 4.0“ са определени от шест ведущи дизайнерски агенции по поръчка на панаира. Допълнението "4.0" в мотото е алюзия за четирите вида производства и се отнася за различните видове интелигентни, цифрови и персонализирани решения, които се появяват в резултат на симбиозата на технология и наука при изработването на авангардните продукти на Heimtextil 2016. Всичките аспекти на тенденциите са изяснени в Тематичния парк, който вече заема цяла палата и е препоръчителната изходна точка за посещение на панаира.


Подхранване - декорация на Jab Anstoetz и Аlfred Apelt


И все пак какво стои под мотото Благоденствие.  Всички познават чувството, когато копнеем за тишина и спокойствие, за баланс и автентичност в напрегнатото ежедневие което ни оставя без пространство за дишане. И точно в такива моменти нашият  дом е тихият пристан, където се обграждаме с удобства обагрени от различните ни потребности и емоции. Protect (Закрила) Тенденцията е вдъхновена от желанието да се оттеглим и изключим от външния свят. Тя продължава миналогодишния тренд Sensory, като добавя елемента защита. Това е изчистен естетически дизайн който не се изтъква, но предлага физическа и психическа защита и се опира на идеята за спокойствие, медитация и удобство.

Енергитизиране - материи на Alfred Apelt, Vanelli, Gaetano Rossini, Heimtextil

Цветовата палитра подкрепя концепцията за чистота и лекота. Energise (Енергитизиране) заличава границата между дигиталния и физическия свят. Тази интуитивна тенденция свързва хората с технологичните открития, като повишава енергийните нива при които светлината се използва като ресурс за създаване на нематериални форми. Цветовата палитра се движи между силни и слаби контрасти. Nurrish (Подхранване) включва устойчиво разбиране за благополучие, когато естествените материали се свързват с далновиден дизайн и доминиращите цветове са зелени и земни тонове. Enrich (Обогатяване) – охарактеризира интериорния дизайн в който разкоша и класните декоративни елементи са ехо от миналото и насочват към бъдещето едновременно. Наситените цветове, метални акценти и емблематичните западни модели са миксирани с източни влияния за преоткриване на „високата” мода в текстила.

Подхранване Alfred Apelt - завеси с магнолии,  възглавници, Heimtextil

Свързани с тенденцията Protect са понятия като чистота, лекота, мекота и уют, спокойствие и нежна чувствителност. Тези качества се намират в колекциите за завеси и стенни покрития от естествени нишки и светли естествени цветове ('Natural' Eijffinger). Одеялата от алпака и висококачествена скандинавска вълна в естествени цветове на UAB Silkeborg са привлекателни за отпускане. Същото въздействие целят фланелените и кадифени покрития на David Fussenegger. Лекота, прозрачност и неподправеност в естествени тонове включва новата колекция със завеси "Vestale", Élitis - памучна мрежеста тъкан с ленена оплетка и възглавници от ензимно изпран лен с ивици от тънка памучна тъкан. Двойните щори на JAB Anstoetz осигуряват акцент върху прозорците с деликатни цветя или геометрични фигури. Техните регулируеми секции и различна степен на прозрачност контролират гъвкаво въздействието на светлината и сянката. Дървените щори на Kadeco и Oba Perdesan реабилитират този естествен жив материал за защита, автентичност и изолация едновременно.

Защита - леки завеси, Heimtextil

Energise пулсира със силни енергийни нива, иновативни материали и флуоресцентни цветове, с блестящи елементи и наслагвания, калейдоскопични десени и отразяващи повърхности. Тази тенденция за обзавеждане превръща дома в лаборатория на бъдещето. Декоративните платове и пердета на Vanelli се вписват в такъв сценарий защото осигуряват ярки акценти с текстурата и наситените си силни цветове. Декоративните материи и дамаски ("Expression", Kobe) демонстрират новите видове прежди, блестящи цветове и отново вълнуваща текстура на тъмен фон. Ефектните 3d стенни покрития на Élitis включват релефни шарки върху метален фон с медни, сребърни и калаени отблясъци. Вълнуващите 3d модели на Gaetano Rossini са релефни чудеса но от плат, перфектно съчетаващи традиционната занаятчийска изработка с висша естетика и технологични иновации. В текстила на австралийската фирма KAS вдъхновението идва от дигиталната символика прилагана в интензивни цветове. 


Подхранване - естествени материали и цветове Élitis

Nourish е тенденцията в обзавеждането на дома, акцентираща върху опазването на природата, като съчетава естествените материи с основите на дизайна и изработката. Тя се ражда около търсенето на нов свят, който обединява града и селото в оригинална и гъвкава архитектурна концепция. Затова най-новите колекции на Alfred Apelt наречени "Селски дом" и "Естествен чар" се стремят да останат близо до природата, както и ленените откровения на Northern linen чиято изработка е близо до съвършенството. Индийската компания Vrijesh предлага спално бельо, шалтета и калъфки в естествени цветове, с разнообразни източни и традиционни мотиви. Колекцията "Lana Colour", Biederlack, внася овчата вълната в града, във вид на одеала и завивки в интензивни ултра-модерни цветове с ретро мотиви, но със съвременен плетен кант. Ленената линия "Dolcezza" на Élitis демонстрира чиста елегантност и усещане за качество. Тя е мека и чувствена на допир, изпълнена в бяло или светли промити тонове и бродерия. Разработена е за всякакви повърхности: тапицерия, пердета, шалтета и възглавници. Тапетите "Ритъм" за стена на Eijffinger трябва да се приемат буквално: те внасят енергия и природен ритъм към стените чрез набор от десени - камък, дърво и растителни мотиви.

Обогатяване - мостри, Heimtextil​​​​​​​

Обогатяване е тенденцията за тези, които предпочитат лукс, драмични ефекти и разкош в домовете си. Плътните наситени цветове тъмно синьо и червено са комбинирани с метални акценти в злато, месинг и бронз. По този начин орнаментите разцъфтяват по съвременен начин. Италианската фирма Decobel предлагат елегантни луксозни тъкани с класически орнаменти. За завесите се предпочита коприна, лен и особено кадифето,  което този сезон се появява в дълбоки, наситени цветове - червено, лилаво и лазурно синьо. Линията "Grandezza" от Jab Anstoetz е обаятелна в своята пищност – лъскави жакардови тъкани с блестящи акценти и дори бродерия - вълнуващи при докосване и впечатляващи за гледане. Луксозни нощи обещава едноименната колекция спално бельо на Christian Fischbacher от класически материи - памук, лен, поплин и коприна, дори с ръчна бродерия. Луксът е постигнат с елегантнност и простота, направени по най-високите стандарти за съвършенство. British Velvet, чиято запазена марка е Union Jack - кадифено покритие за фотьойл с мотив от британското знаме, предлага кадифе в десетки модни июанси за завеси и тапицерия. Уникалната колекция на Alfred Apelt с пердета и възглавници в блестящи наситени цветове и изкусни шарки, са атрактивен фокус за всяко помещение. 

Автор: арх.Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари