Heimtextil’ 17 блести в духа на научните изследвания

Новото издание на Heimtextil 2017 ни кани да пътуваме в неизвестното, където ни очакват любопитни факти и очарование.
19.09.2016
арх.Анета Трифонова, от предварителната конференция на Хаймтекстил
271
изложение, heimtextil 2017, Хаймтекстил 2017, обзавеждане, текстил
Работа на Trendtable
Източник: http://heimtextil-theme-park.com/

Heimtextil, Франкфурт на Майн, 10-13 януари 2017 г.
Агенцията Carlin International/Exalis представя тенденциите за 2017/2018
Новото издание на Heimtextil 2017 ни кани да пътуваме в неизвестното, където ни очакват любопитни факти и очарование. Темата на панаира Heimtextil 2017 г. е „Изследвания". Новите тенденции в обзавеждането за следващите две години бяха обявени на специалната конференция, предавана на живо на 6 септември от Хотел Линденберг, Франкфурт. Обликът на „Тематичния парк“ бе представен от организаторите на изложението: Натали Вайнман, агенция Carlin International / Exalis, специалистите по текстилен и интериорен дизайн Ан Мари Командьор (Stijlinstituut, Амстердам) и Феликс Динър, както и членове на специализираното звено Heimtextil Trendtable.
Heimtextil ще реализира „Тематичния парк" отново в зала 6.0, като специално разработена и вдъхновяваща зона от най-голямото в света специализирано търговско изложение за текстил. Тя представлява своеобразен барометър за развитието и мерило за качеството на текстила с отличен дизайн и иновативна функционалност. Ето защо панаирът е учредил специалното звено Trendtable от 1991 г. насам, за да разследва и определя универсалните тенденции и да ги предоставя атрактивно на заинтересованите страни. Концепцията и реализацията на тази витрина на панаира, както и дизайна на придружаващия каталог, са възложени на френската агенция Carlin чрез Exalis от Берлин.
Експертите по текстилни тенденциите са изучили различните аспекти на проблема – търговия на дребно, технология, хотелиерството, транспорт, работна и жилищна среда и са направили своите констатации. Имайки предвид ключовата фраза „маркетингово декодиране”, Книгата с тенденциите помага на посетителите да се ориентират всяка година, като в същото време отговаря на нивото на новите проучвания в непознати територии и тяхното възприемане. Според Натали Вайнман, "Въз основа на темата „изследване", са търсени иновативни материали, текстури, елементи и внедряването им  в практиката. Открити са девет нови пленителни материи, както и изненадващи комбинации с други материали. В същото време, е установено, че  естествените аспекти на текстила въздействат на усещанията неочаквано силно". Посетителите са поканени да извършват свои собствени изследвания и да открият нови подходи за производство и търговия. Първоначалните резултати от изготвянето на тенденциите са представени на www.heimtextil-theme-park.com.
Преглед на темите под общото мото „изследвания“:
Виртуални изследвания.

Цифровите процеси предоставят възможности за нови интерпретации на прозрачността, а перлените и опалесцентни ефекти вдъхват нов живот на материите. Благодарение на разнообразните холографски елементи, повърхностната обработка и копринени отблясъци, новите платове напомнят за водни отражения. Доминират екстравагантните флорални мотиви, бродерии, жакард и дантела с удивително очарование. Родена е и новата форма на дигитална екзотика, използваща структури, взети от едноклетъчни и други организми, които вдъхновяват и определят новото разбиране за 3D и придават на техноматериалите чувствена гъвкавост. Цветовете са живи и напомнят за светлинната игра върху водна повърхност.
Културни изследвания.
Разгръща се нов градски мулти-културализъм на основата на сливането на различните влияния в уникална многонационална сплав. Подобна трансформация се наблюдава и в интериора. Традиционните техники се модернизират и сливат във висок стил с луксозни модификации. Естествените цветове се обединяват с градските нюанси, за да се създаде универсален етнически облик.
Планетарни изследвания. В непознатия междупланетен свят се използват различни суровини и накрая самият интериор се превръща в минерал. Новият магически блясък се извлича от материите, предназначени за защита. От многото нови материали се създават непознати досега платове и текстури: чрез техниките на изпиране/изтриване на цвета се постигат минералоподобни деликатни структури; контролираното частично докосване води до нови нюанси; Умишлено удебелените платове с неравна повърхност, като тази на Луната, са новата мека защитна обвивка. Цветовата палитра играе със светло и тъмно и се колебае между ярки, бели и графитни нюанси.
Природни изследвания. Преоткриването на градските аспекти ни отвежда отново към природата. Използването на естествени материали в промишлените производствени процеси е по-съвременно сега, отколкото когато и да било - не на последно място от уважение към нашата планета. Но това не е достатъчно - интериорът навлиза в симбиоза с природата. Повърхностното усещане се търси близо до естествените влакна, релефът наподобява дърво или кора. Текстурите включват геометрични елементи, имитиращи растителния свят и детайли от животинския свят. Интензивните  зелени тонове се смесват с кафявите земни и дървесни нюанси. 

 

+2
Автор: арх.Анета Трифонова, от предварителната конференция на Хаймтекстил
Закони Нормативна база Коментари