Gardens by the Bay - Световна градина на 2012

Наскоро в Сингапур приключи световния конкурс World Architecture Festival 2012, който отличи най-интересните архитектурни и интериорни проекти за годината в световен мащаб.
15.10.2012
Антоанета Салфидж
184
градина, gardens by the bay, градина на 2012, ланшафт
Gardens by the Bay - Световна градина на 2012.
Източник: Craig Sheppard

Наскоро в Сингапур приключи световния конкурс  World  Architecture Festival 2012, който отличи най-интересните архитектурни и интериорни проекти за годината в световен мащаб.


В категорията за ландшафтни обекти призът получи най-новата обществена градина в Сингапур Gardens  by the Bay. Тя е създадена от британското архитектурно студио  Wilkinson Eyre и ландшафтните архитекти Grant Associates. Тропическата градина е наистина огромна.

В момента е готова само първата от трите части South Bay, която е разгърната на 100 хектара рекултивирана земя в залива в близост до яхтеното пристанище и центъра на Сингапур. Архитектурната й концепция включва  гигантски зелени кули с формата на палми, огромна оранжерия, която отдалече прилича на седефена черупка и 30 - метрови  изкуствени водопади.


Осемнадесетте структури “Supertree”  са с височина 50 метра и по облицовката им растат хиляди растителни видове. Суперпалмите са свързани помежду си с мостове като на върха на най-високата има бар с великолепна гледка към залива.


Структурите са проектирани така, че да съдържат резервоар за дъждовна вода и помпи, с които да се напояват гигантските оранжерии.


Самите дървета също са различни. Има такива, по които растат цветя от средиземноморските региони, върху облицовката на други има само тропическа растителност или пък се спуска изкуствен водопад.


Photography is by Craig Sheppard

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари