EuroCucina - новости и тенденции в дизайна на кухните от изложението в Милано

Повече от 100 марки от цял свят представиха най-новите идеи и технологии за едно от символичните места на домашната среда - кухнята.
13.05.2024
Теменужка Захариева
1355
интериор, кухни, EuroCucina, тенденции в дизайна на кухни
Скулптурен кухненски остров от естествен камъка на Häcker Kitchens.
Източник: Häcker Küchen

И този април Salone del Mobile  потвърди ролята си на най-значителното събитие в сферата на интериорния дизайн, което тази година включваше Биеналето EuroCucina/FTK, Технологии за кухнята и Международното изложение за бани - International Bathroom Exhibition. На тях всяка втора година дизайнери и производителите на кухни и бани от целия свят представят своите нови продукти и виждания за развитието на съответните сектори и  и получават възможност да изградят нови търговски отношения, да обменят идеи. 


Миланската седмица на дизайна служи като трамплин за дизайнерските тенденции, които ще резонират през цялата година. 


И тази година не беше изключение – напротив, организаторите на панаира със задоволство отбелязаха, че той е възвърнал нивото си от преди пандемията. Посещаемостта е нараснала  с над 20% в сравнение с 2023-та година, а изложителите са били над  1 950 от 35 страни.


Повече от 100 марки от цял свят представиха най-новите идеи и технологии за едно от символичните места на домашната среда - кухнята. Тя продължава да бъде не само място за готвене, но и за общуване. И докато островната конфигурация е най-конкретният израз на тази тенденция, свързваща кухнята с всекидневната, новите модели сега подчертават социалната роля, която нашите кухни играят чрез въвеждането на други елементи и аксесоари, от отворени рафтове за книги до взаимозаменяеми модули.
 

Кухнята ELISA OSSINO на Boffi XO. Източник: © Boffi

 

ДИЗАЙН ELISA OSSINO  - кухнята разполага със зона за закуска с кръгла форма от масивно дърво, обработена с масло, със скосени ръбове на работния плот и скулптурна извивка в основата. А малката ниша под плота на кихнята модел CUCINAnD'O на ARAN Cucine е много удобно място за поставяне на постоянния ни аксесоар – мобилния телефон.
 


ARAN cucine - CUCINAnD'O на DAVIDE OLDANI.  Източник:  SALONE DEL MOBILE-EUROCUCINA2024, © Мonica Spezia 

 

Разкошни кухненски острови с различни форми и вълнообразни извивки, огромни модули от неръждаема стомана, тъмно оцветен дървен фурнир и полупрозрачни камъни със светодиоди привличат вниманието на всички на щандовете на Poggenpohl, Leicht, Eggersmann....
 


 Модел на ANTOLINI®  Източик: © ANTOLINI

 

Другата тенденция, която започна преди години и сега ставя все по-осезаема, е използването на различни материали и текстури, които заменят гладките повърхности. Нуждаем се от тактилна стимулация, да можем да докосваме материалите, за да ни отведе от абстрактното измерение на хилядите снимки, които виждаме всеки ден, до нещо физическо и конкретно.  
 

Свободно стояща кухня VIPP V3. Източник: SALONE DEL MOBILE-EUROCUCINA2024, © Мonica Spezia 
 

EuroCucina беше изпълнена с тактилни материали и текстури, както в естествени форми, като дървесни нишки и мраморни жилки, така и под формата на керамика и технически повърхности.  
 

Модел на PIANCA ORIZZONTE.  Източник:  SALONE DEL MOBILE-EUROCUCINA2024, © Мonica Spezia 
 

Естествено, видяхме и много интересни технологични предложения като различни варианти на вграден аспиратор директно в готварския плот, който  е проектиран да извлича дим, пара и миризми от готвене директно от повърхността за готвене, осигурявайки ефективна вентилация без необходимост от отделен комин или аспиратор над печката. Тези системи са популярни в съвременните дизайни на кухни заради елегантния си външен вид и спестяването на място.
 


Новият вграден аспиратор на Smeg. Снимка: Теменужка Захариева

 

Едно от най-впечатляващите предложения беше мултифункционалната система за подаване на вода в кухнята Vita Gessi™ - със своя иновативен и патентован дигитален интерфейс тя е обогатена с нова функция: Vita Gessi Caffè™ предлага възможност за приготвяне на кратко или дълго кафе с помощта на капсули.
 


Мултифункционалната система за подаване на вода в кухнята Vita Gessi™.  Източник: © Gessi

 

Домакинските уреди на Siemens пускат новата серия фурни iQ700, новото сърце на интелигентната кухня на немската марка. Сензорът за степен на покафеняване позволява храната да се приготвя с перфектна степен на запичане, която може да бъде предварително зададена от потребителя с вградената камера. Всеки модел е свързан и захранван от AI, за да осигури оптимални резултати при готвене.

 

Miele показаха хладилник, които реагира на гласови команди за отваряне и затваряне и/или на обикновено почукване по вратата, а докато повечето марки домакински уреди се фокусираха върху по-голяма ефективност и дистанционно управление на продуктите, LG представи новата колекция хладилници LG InstaView с MoodUP, включваща вградени високоговорители и светли врати с променящи се цветове. Хладилникът на LG улеснява погледа вътре: просто почукайте върху стъкления панел (InstaView), за да избегнете ненужно изтичане на студен въздух и впоследствие загуба на енергия.
 


 Хладилникът LG InstaView с MoodUP.  Източник: ©  LG
 

Интересно е да се отбележи, че белият цвят в кухните се вече среща рядко, а електроуредите все по-често стават специалният акцент в помещението – особено впечатляваща беше кухнята  Blu mediterraneo на Dolce&Gabbana и Smeg.
 

Kухнята Blu mediterraneo на Dolce&Gabbana и Smeg.  Източник: © SMEG

Закони Нормативна база Коментари