Electrolux Design Lab 2013 приема заявки за участие

През 2013-та престижният международен конкурс създава нов интерактивен подход за участниците
18.02.2013
Електролукс
261
electrolux, конкурс, electrolux design 20, продуктов дизайн, дизайн
Темата на Electrolux Design 2013 е „Вдъхновяващ градски живот“
Източник: Electrolux

 

Идеята е най-важното условие за участие в тазгодишното издание на Electrolux Design Lab.
От 18-и февруари престижният международен конкурс вече приема заявки от настоящи или завършили през 2012 година студенти по Дизайн и Индустриален дизайн. В първия кръг на Design Lab участниците трябва да кандидатстват с идея и скица на тяхното иновативно дизайнерско решение, което в бъдеще би се вписало перфектно във всяко домакинството. Тази година организаторите усъвършенстват регламента за участие и добавят няколко интерактивни уеб-базирани инициативи, които гарантират на повече от 100 заявки от цял свят световна популярност. За целта Design Lab въвлича и широката публиката, която да гласува и по този начин да наклони везната при избора на най-добрите концепции. Освен това, професионални дизайнери на Electrolux ще насърчават кандидатите с конструктивна обратна връзка по време на останалите кръгове в конкурса.

100-те най-добри концепции онлайн
На 15-и март, 2013 година приключва крайният срок за участие в първата фаза на Design Lab, в която участниците трябва да представят описание на своята концепция и първоначална скица на проекта. За да достигнат до финалите, те ще трябва да преминат през общо 5 кръга1, което ще позволи на студентите да се съсредоточат върху различните етапи в изготвянето на своя проект. Наградата на публиката има за цел да насърчи всички кандидати да популяризират своята идея и да получат подкрепата на онлайн общностите в социалните мрежи. Всъщност, вотът на публиката ще играе много голяма роля във всяка една от фазите на състезанието, тъй като концепцията с най-много поддръжници автоматично ще се класира в следващия кръг.

В началото на април над 100 от най-добрите проекти от цял свят ще бъдат публикувани онлайн, за да могат да бъдат споделяни и да привлекат вниманието на публиката. Сайтът ще съдържа профилна страница и блог за всеки участник, където ще бъде публикувана информацията за автора и неговия проект.

Тази година експерти на Electrolux в областта на продуктовия дизайн и професионалисти в отдел Проучвания и Разработки ще селектират всяка заявка в отделните етапи. Това ще им даде възможност да отделят специално внимание на концепциите и да върнат насочващи коментари и мнение. Ето как Julia Lilliehöök, оперативен маркетинг директор в отдела за Пазарни иновации на Electrolux, обяснява дигиталната насоченост на тазгодишното издание в конкурса и причината участниците да бъдат насърчавани да популяризират своите идеи на световно ниво: „Умението да споделяш е ключов инструмент в процеса на разработване на иновации. Насърчаваме студентите да споделят своите идеи за дизайн като по този начин те ще имат възможността да бъдат поощрени от хора с различен професионален опит и култура.“

Темата за вдъхновениe
Темата на Electrolux Design 2013 е „Вдъхновяващ градски живот“ и очакваме кандидатите да разработят дизайнерски решения, които са съобразени с предизвикателствата, които биха променили бъдещето. Фокусът на заданието е съсредоточен в три основни категории: Социално готвене, Чист въздух и Лесно почистване. Tomas Johansson, директор на Electrolux дизайн студио коментира: „До 2030 година се очаква повече от 60% от населението на земята да обитава градовете. Няма съмнение, че в бъдеще урбанизацията ще окаже въздействие върху начина, по който живеем. Тази тема е нашето предизвикателство към всички участници. Насоката към тях е да мислят в посока бъдеще, за да разработят смислено, иновативно и уникално решение, което е съобразено с нуждите на потребителите.“ 

Наградата – световна популярност, парична премия и стаж в компанията
Веднъж след като финалистите бъдат избрани, концепцията с най-много гласове от публиката, ще получи Наградата на публиката и парична премия от 1 000 евро. Първа награда ще бъде присъдена на участника, отличен от журито, заради находчив и модернистичен дизайн на продукт на бъдещето. Талантливият млад дизайнер ще получи 5 000 евро и 6-месечен платен стаж в Дизайн студиото на Electrolux. Ще бъдат връчени и награди за второ и трето място с премии съответно от 3 000 евро и 2 000 евро.

Повече информация за Design Lab ще бъде публикувана в социалните мрежи на Electrolux:

Design Lab блог: electrolux.com/electroluxdesignlabElectrolux Facebook страница: facebook.com/ElectroluxAppliancesYouTube:  facebook.com/ElectroluxAppliancesTwitter: twitter.com/Electrolux Flickr: flickr.com/photos/electrolux-design-lab 
Pinterest: pinterest.com/electrolux Instagram: Instagram.com/electrolux 

Петте етапа в конкурса:

  • 1-ви етап: Заявка за участие с концепция и скица до 15 март.
  • 2-ри етап: Разработване на концепцията, април
  • 3-ти етап: Разработване на визуалната част, май
  • 4-ти етап: Разработване на функционалности, юни и юли
  • 5-ти етап: Награждаване, октомври

 

Electrolux е световен лидер в производството на домашните електроуреди и уреди за професионална употреба, с ежегодни продажби надвишаващи 40 милиона продукти за потребители в 150 страни. Компанията е съсредоточена върху нововъведения с внимание към дизайна, базирани на широко вникване в нуждите на потребителите, за да задоволят изискванията на всяко домакинство или професионалист. Продуктите на Electrolux включват хладилници, съдомиялни и перални машини, прахосмукачки и готварски печки, които продава под уважаваните марки като Electrolux, AEG- Electrolux, Eureka и Frigidaire. През 2011 година, Electrolux достига продажби от 102 милиарда шведски крони и 58 000 служители.

Автор: Електролукс
Закони Нормативна база Коментари