Eclipse House - Уединение с големи прозорци

Представяме Ви еднофамилна жилищна сграда, реализирана по проект на студио I/O apxumekmu.
04.03.2021
Вяра Алексиева
727
еднофамилна сграда, Eclipse House, студио I/O apxumekmu
Източник: Студио I/O apxumekmu

Еднофамилна жилищна сграда Eclipse House
Проектант: I/O apxumekmu,
арх. Вяра Желязкова, арх. Росица Христова, арх. Георги Кътов, арх. Стефан Апостолов

Снимки: Асен Емилов

Когато си представяме мечтания дом, най-често искаме всичко: да не е много отдалечен, но да нямаме съседи наблизо; да е достатъчно светъл, но да няма огромни прозорци, през които да ни виждат, да е просторен, но да не е неудобен и т.н. … Често мечтите ни са на границата между реалността и фантазията, а точно там можем да срещнем и архитектите от  Студио I/О Architects. Aарх. Георги Кътов и арх. Вяра Желязкова доказват многократно чрез своите световно признати проекти, че за тях невъзможните на пръв поглед неща, са просто не добре разчетени решения. Такъв е и случаят с тяхната Eclipse House, която може да се „нагажда“ според желанието на клиента.



Източник:
Студио I/O apxumekmu

На пръв поглед семплата кубична форма на сградата, която се забелязва от пътя, всъщност синтезира по елегантен начин различни възможности и функции. Основна концепция за архитектурното студио и тук остава контактът на човека с природата около него. Тя е развита по различен начин в трите нива на сградата, които освен с разнородни функции, площ и разпределение, се отличават и с различната си степен на „отвореност“.

 
Източник: Студио I/O apxumekmu

Първия етаж на къщата се намира частично под земята. На него се помещават паркинга, сервизните помещения и луксозен басейн, разпростиращ се по цялата дължина на етажа. Както паркингът в единия край, така и басейнът в другия, са естествено осветени от изобилие от дневна светлина, а за преграда към „външния свят“ служи теренът, в който етажът е вкопан. Пространството около басейна представлява една своеобразна игра на светлина и отражения, които до някъде ни карат да изкривим своята представа за гравитация. От една страна, контактът с водата, а от друга - наклонените сводове спрямо тавана създават едно сюрреалистично пространство - отлично място за откъсване от реалността.


Източник: Студио I/O apxumekmu

Второто ниво на къщата е разположено на нивото на терена, има най-малка площ, но и е най-отворено към екстериора. За да се осигури нужното уединение, архитектите са предвидили ненатрапчив жив плет с височината на етажа, който се слива със зеленината наоколо и „прикрива“ живущите от нежелани външни погледи. По този начин, въпреки по-малкия си размер, етажът има най-силна връзка с външната среда, която изглежда неговото естествено продължение. За да размие максимално границата между двете среди, студиото предвижда огледално дъно на дълбокия еркер над верандата. По този начин отражението на природата в него я доближава към интериора и буквално я пренася в просторния хол. Подобен похват е използван и в детската баня на второ ниво, върху чийто гланцови настилки отново се „принтира“ пейзажът наоколо, благодарение и на изцяло стъклената външна стена.

 
Източник:
Студио I/O apxumekmu

Холът представлява едно изчистено, минималистично и просторно пространство, раздвижено във вертикала около централния атриум, който е през две нива, но е свързан с перископа (отвор под стълбата към гаража). Той носи допълнително изобилие от дневна светлина и едновременно с това помещава огромния полилей, падащ от тавана и видим от всяко едно ниво. Трите успоредни линии, по които кухнята е развита също допринасят за активния контакт с екстериора: праволинейна висока част, съпроводена от остров със същата дължина и огромен „екран“ от прозорци пред тях. Интересен акцент, присъстващ във всички помещения са хоризонталните струни пред витрините, които  са опънен парапет.



Източник: Студио I/O apxumekmu

Третото ниво е единствената част от къщата, която се вижда от улицата. То е развито изцяло като „zona notte“ или мястото, на което се помещават спалните. И тук е намерено решение на практичните и функционални противоречия, чрез изключително семпъл и същевременно иновативен подход. Фасадата по целия периметър на етажа е съставена от подвижни, широкоплощни панели от пигментиран цинк, които регулират „отварянето“ му. При затворено положение, къщата изглежда като недостъпна крепост или паралелепипед с неясна функция. Леко отворените панели пък създават интересна игра на вертикални линии, редувайки процепи към интериора със затварящите фасадни повърхности. Динамичната външност прави Eclipse house винаги различна и изцяло персонализирана, според различните нужди в ежедневието. Минималистичният интериор от своя страна, също дава усещане за свобода и непринуденост на стаите. Използването на малък брой материали с различни функции и преобладаването на прави и изчистени линии напомня за спокойствието и неподправената красота на японската култура - разбираем подход, предвид специализацията на арх. Кътов в Токийския технологичен институт.

Сложна по своята същност и семпла, но елегантна визуално, Eclipse house e част от новото поколение произведения на модерната архитектура. Парадоксално, в нея изключително осезаемо се усещат всички годишни сезони и капризи на времето. Тук няма да намерим нищо излишно или прекалено, а различните ситуации, в които ни поставя значително могат да променят начина, по който гледаме на дома си и на света около него.


Източник:
Студио I/O apxumekmu

Техническа информация:
Местоположение: София, България
Проект: 2015-2016 год.
Строителство: 2016-2019 год
РЗП: 805 кв.м.
Имот: 840 кв.м.


Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020" и е победител в категория: Реализации / Еднофамилни жилищни сгради.
 

Автор: Вяра Алексиева
Закони Нормативна база Коментари