Eнергоспестяващи домакински уреди

Доскоро на пазара на бяла техника у нас се търсеха главно по-нисък клас и по-евтини електроуреди...
15.11.2008
Мая Янева
686
оборудване, уреди, бяла техника, енергоспестяващи
Източник: сп. "Още за Къщата"

Доскоро на пазара на бяла техника у нас се търсеха главно по-нисък клас и по-евтини електроуреди, а през последната година продажбата на хладилници от клас А достигна съотношение 4:1 спрямо тези от енергиен клас D. Търсенето на енергоспестяващи уреди се увеличава постоянно, тъй като разликата в цената е между 15 и 30 лв. По данни от специализираните магазини за бяла техника годишната продажбата на перални машини е около 120-130 000 бройки и около 20 000 хладилници и фризери.

На пазара на бяла техника се представят високо технологични електроуреди и електроника с висококачествени параметри, които са съобразени с международните стандарти.Електродомакинските уреди с по-висок клас (А и А+) са изработени по екологичен начин от безопасни за околната среда материали, характеризират се с изключително уникални качества и параметри, характеристики за икономичност, функционалност, разнообразен асортимент на уредите, гаранция за произход, дълъг срок на експлоатация.

Уредите за дома, предназначени за по-големи семейства, са по-усъвършенствани технологично и са с високи естетически показатели. На пазара вече има серия готварски печки, характеризиращи се с допълнителни иновации, трайни и мощни газови горелки за газовите печки, керамични плотове с тризонови котлони и оширяеми зони, мултифункционални печки с няколко режима на работа, предназначени за едновременно готвене на няколко блюда.

ХЛАДИЛНИЦИ

Свежест на всяко ниво
Новите хладилници с технология за поддържане на климата запазват храната свежа като от градината по-дълго време. Хладилниците със системата FrostGuard™ замразяват 20% по-малко от обикновените хладилници, като запазват най-доброто в замразената храна. Системата използва двоен изпарител, за да осигури две отделни среди – контролира температурата и влажността, като осигурява най-подходящата среда за свежа и замразена храна.

  

Качествените хладилници използват 50 % по-малко енергия в сравнение с обикновените модели хладилници, продавани преди 2001 г. и повече от 50 % по-малко в сравнение с моделите, произведени преди 1993 г. В новия хладилник :

• въздухът циркулира около отделението за свежа храна отделно от замразения въздух, като предотвратява преминаването на мириса на храна от единия отдел в другия; 

• поддържа влажност, която подпомага да се запазят свежи плодовете, зеленчуците, месото и други храни, които изискват повече влажност;

• намалява размразяването с 20%, като предотвратява прехода на влажност в отдела за замразяване, което запазва замразената храна в най-доброто й състояние.

Профилът хладилници „рамо до рамо” е наречен така, защото употребява ClimateKeeper2™ - напреднала охладителна технология, която в един уред създава два различни климата – за замразена и за свежа храна, като херметически затваря аромата и свежестта.

Тези модерни и стилни хладилници:

• Могат да се контролират чрез външен LCD контролен панел, който позволява да изберете както температурата вътре, така и точното количество вода, което бихте искали от автомата за вода.

• Спестяват време чрез експресни размразяващи и охлаждащи системи, които съответно размразяват месо и птици за минути, вместо за дни и охлаждат кани и бутилки за минути.

• Замразяват месо два пъти по-бързо от традиционните фризери, като херметически запазват аромата.

Намаляването на газовите емисии от зелените къщи по време на живота на всичките GE ENERGY STAR® енергийноефективни качествени хладилници, които са продадени през 2005 г. е еквивалентно на премахването на повече от 71 000 автомобила от пътищата за цялата година.
Качествените хладилници са най-малко с 15 % по-висока енергийна ефективност при работа в сравнение с по-старите модели, които не са енергийноефективни.

Енергийно ефективните модели използват 40% по-малко енергия в сравнение с конвенционалните модели продавани преди 2001г. и над 50% по-малко от моделите, произвеждани преди 1993 г.

МИЯЛНИ МАШИНИ

Интелигента технология за дозиране на вода и препарат за миене при миялните машини

• Това е единствената миялна машина, която побира цялото количество от 1.20 л препарат за миене и в последствие преценява колко точно да използва за съответното зареждане.

• Сензори определят количеството препарат, необходимо за всяко отделно зареждане, като преценката е в зависимост от степента на замърсеност на посудата.

• Системата интелигентен разпределител е единствената миялна машина, която автоматично разпределя точното количество течност и препарат при основния цикъл на миене и предварителното изплакване, като се базира на твърдостта на водата в съответния дом, така че да се измият качествено чиниите.

• Удобният цикъл за миене до пет броя чинии на най-горния рафт за част от времето, при което използва по-малко от 13 л вода.

• Особено подходящ за малко зареждане или миене на стъклена посуда.

• Миялна машина със система за шест степени измива чиниите с три пълни миялни цикъла за пълно оборудване, шест степени на миене и сензор, който непрекъснато наблюдава с монитори и регулира цикъла за идеално измиване.

ПЕРАЛНИ МАШИНИ

Потребителите, които искат да пестят не се налага да търсят повече. Новата енергоспестяваща пералня е с предно зареждане, достатъчно голяма, за да събера пране от 23 големи хавлиени кърпи, а големия неръждаем барабан спестява време, вода и енергия. Големият 38 см отвор прави зареждането на пералната машина лесно и удобно. Големият барабан при новите разработки осигурява на потребителя възможност за 110 цикъла на пране допълнително за година. 

Невероятно пестене на вода и енергия
Иновативните системи и решения помагат на потребителя да пести пари, като в същото време опазват околната среда.
Новите перални машини използват по-малко от 45 л вода за по-малък обем пране и 68 л за пране със среден обем и спестяват около 104 л вода. Ако всяко домакинство в САЩ, което в момента ползва обикновена перална машина я замени с новия клас енергоспестяващи перални, потребителите ще спестяват обща годишна сума от 3 млрд. долара от сметки за вода.

Пералните с предно зареждане повишават енергийния фактор с над 60 %. Пестенето на вода и енергия от тези перални изплаща многократно първоначалната инвестиция.

  

Модно при прането
Много потребители избират да преместят мястото на своите перални в по-видими области, включително и в кухнята. Тези атрактивни перални придават красота на всяко обитаемо пространство с лесните за боравене бутони, ергономичен контрол, LED дисплей. Стилният и здрав стъклен люк предоставя възможност да се гледа вътре в пералнята.

Ако всяко домакинство притежава енергоспестяваща перална машина, годишно ще се спестява вода, достатъчна, за да се напълнят близо 400 000 олимпийски плувни басейна. Ако всяко домакинство притежава такава пералня, след 5 години САЩ ще спестят вода достатъчна за цялото вътрешно потребление за цялата година. Близо 9 млрд. галона вода ще се спести след 12 г., което е достатъчно количество вода за всеки един човек на земята за три дни.

Моделите се характеризират с иновативни технологии като адаптивност към товара, монитори за температура и центрофуга с висока скорост.

Производителите се средоточават върху новите разработки при енергоспестяващите уреди и на това се дължи фактът, че енергийноефективните перални машини използват 75% по-малко енергия в сравнение с тези, произведени преди 20 г.

СУШИЛНИ

Пералнята комуникира по електронен път със сушилнята, която така пренастройва програмата си, че се грижи за прането, като пести енергия, време и създава удобство на домакините. Поддържа средна температура от 50 ºС, която предпазва неръждаемия стоманен барабан от ръжда, а в същото време не позволява на дрехите да се прокъсват и избеляват. Разполага с пет различни степени на температура за сушене, предназначени да предпазват различните дрехи, в зависимост от тяхната материя. Адаптивен охладител центрофугира дрехите с хладен въздух, което намалява намачкването им при сушене.

  

ПЕЧКИ

Контролният панел, който е направен от гладко стъкло и сензорен контрол са лесни за почистване и прости за употреба. Новите модели енергоспестяващи домакински печки снабдени с няколко регала, осигуряват възможност за готвене на няколко нива на различни блюда едновременно.

  

Нова технология пести време, като използва интензивна халогенна светлина за печене на месо, скара, грил – бързо и без прегряване.

  

БОЙЛЕРИ

Това е система, която има мозък. Контролното приспособление прави критична оценка, показва на дисплея зададената температура и осигурява диагностичен код за по-лесно управление и поддръжка. Има възможност за регулиране на точно определена температура.

Температурата на вашата вода е винаги под контрол. Постоянно наблюдение и регулиране осигурява потока на гореща вода към вашата чешма или душ, като задържа постоянна температура около 3 ºС вътре в нагревателното ядро.

Специална технология прави възможно активирането на бойлера само в момент, когато се пуска топлата вода на чешмата или душа и прекратява неговата работа при затваряне на крана.

  

Гъвкавата инсталация позволява вътрешно или външно инсталиране на системата и множеството агрегати работят с природен газ или бензин. Има специална защита срещу замръзване и продължава да работи ефективно и през студените зимни дни. Керамичните нагреватели, разположени в агрегата, го предпазват от замръзване при температури до минус 30 º С. Едновременната употреба на топла вода от различните агрегати се осигурява от уред, съобразен с броя на душовете и чешмите във вашия дом. Той осигурява непрекъснатата употреба на топла вода в различните точки, независимо колко са те.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари