Eстетика и дълговечност за вашия покрив с шистовите плочки на английската фирма SSQ

Шистовите плочки на английската фирма SSQ украсяват сгради в различни точки на света. Приложението им в покриви и фасади създава самобитен дизайнерски почерк и гаранция за дълговечност.
09.03.2021
Смарт Метал Груп
3267
архитектура, архитектурни решения, фасадни облицовки, каменни шисти, Смарт Метал Груп , SSQ Riverstone®,, ssqgroup, покривни покрития, Del Carmen, шистови плочи, SSQ Del Carmen
Природните плочи Del Carmen Prime бяха избрани, за да увенчаят тази съвременна резиденция, разположена в селски район, западно от Портадаун, окръг Арма.
Източник: www.ssqgroup.com

Шистовите плочки на английската фирма SSQ украсяват сгради в различни точки на света. Приложението им в покриви и фасади създава самобитен дизайнерски почерк и гаранация за дълговечност.За да „тежи“ една сграда на мястото си, да е дълговечна и уникална, в нея трябва да е вложен естествен камък.  Възможност за това предоставя компанията SSQ (Spanish Slate Quarries UK) – водещ производител и вносител на шистови камъни. SSQ е английско дружество, което за 40-т годишна си история заема стабилна позиция в този сегмент на международния пазар. Фирмата реализира продукцията си в над 40 страни от различни точки от света, сред които държави от Европа, Америка, Австралия, Азия, като поддържа офиси на три контитента.
 
Ексклузивен представител за България е фирма «SmartMetalGroup“, която отчита устойчив тренд на интереса към шистовите плочи.

   
Каменни кариери на  SSQ.

С какво са уникални шистовите плочи ?
Шистовият камък се използа за създаването на почти вековни покриви, които могат да "надживеят" дори самата сграда. През последните десетилетия има и други направления на приложението му - като висококачествено покритие за подови настилки и фасади.

SSQ експлоатира кариера в централна Аржентина, като добитият материал се отличава с едни от най-добрите параметри. Находището е на над 560 млн. години, като има и пластове от които се добиват шистова разновидност филит, отличаващи се с невероятна здравина и плътност. За разлика от находищата на други естествени камъни, шистовите са ограничени на брой, дори в международен мащаб.
 
Интересното е, че шистовите скали се разделят на изключително тънки плочи (слоеве), като процеса обикновено е ръчен. Дебелината на плочите варира в диапазона от 2мм до 1см. Технологичният процес е екологичен, като е насочен към съхраняване на естествената текстура и красота на шистовия камък.

  
Семеен дом с модерна архитектура в предградията на литовския град Kaunas. Използва се: SSQ Riverstone®, ултра клас, сив покривен шисти, размер 30/30. Източник: www.ssqgroup.com

Шистовите плочи притежават висока естетическа стойност, която позволява креативни дизайнерски решения. Това, което ги отличава от останалите естествени камъни е характерния сатетен блясък, който има силен декоративен ефект.

Цветовият  им диапазон е интересен и включва всички нюанси на сивото и зеленикавото, преливащи до черно. Притежават способността да съхраняват вида си непроменен десетилетия, поради тяхната неуязвимост към амосфермите капризи.
 
Непорьозната структура на шистовите плочи ги прави устойчиви на замръзване, дъжд и суша. Неподатливи са не само на температурни разлики, но и на различен тип замърсяване, както и на химически агенти. Нечувствителни са към ултравиолетовите лъчи и успяват трайно да съхранят великолепния си външен вид. Плочките притежават природна текстура с релефна повърхност, поради което не се нуждаят от полиране, гланциране и други довършителни работи.

   
 
Освен с декоративната си стойност, шистовите плочи  са ценни с   богата гама от конструктивни качества :

  • изключителна здравина, издръжливост и плътност;
  • не просто водоустойючивост, а водонепроницаемост;
  • огнеупорност;
  • звуко и шумоизолационни свойства;
  • екологичност, базирана на естествена скална структура;
  • рядка корозоустойчивост, държаща се на липсата на каквито и да е рудни примеси;
  • липса на техническа поддръжка.


Въз основа на тези параметри на добивания материал, фирма SSQ дава гаранция за използването му 50-100 години минимален срок (вкл. и за качеството водонепропускливост).

Водещи марки на компанията са най-високия клас S1 по скалата ASTM C406 (Американският стандарт). Това е основанието на дружеството да заяви, че покривите с тези шистови плочки могат да са по-дълготрайни от самата сграда.  Поради изключителните си технически и естетически качества, те са използвани за реализация на престижни проекти по целия свят.
 
Продуктовата гама на фирма SSQ включва няколко вида високачествени шисти :

Ривърстоун (Riverstone Phyllite) – диамантът сред шистовите камъни.
Наричан е така заради високата си здравина в сравнение с камъните от същата група. Той е изключително рядък, тъй като в света има няколко находища, където се добива и SSQ експлоатира едно от тях.


Вълнуващо решение за стени за суровия скандинавски климат. В този проект в Осло бяха използвани различни размери за създаване на произволен ефект на стена на дълбочина 10 cm. Източник: www.ssqgroup.com
 
Ривърстоун предлага решение за различни дизайнерски предизвикателства. Неговият сатенен блясък със сиво-зелени нюанси го прави перфектния избор за създаване на величествен покрив или стилна фасада. Сред интересните проекти е луксозна вила в покрайнините на гр.Осло, която е доказателство, че този материал издържа на скандинавския климат. Освен устойчивост на екстремални условия, използването на ривърстоун за фасадна облицовка създава дълбочина и интересна перспектива.

Тези супер здрави плочки успешни са приложени за изграждане на покриви на модерен жилищен блок в Лаймхаус, Източен Лондон. Комлексът се отличава не само с естетическата си визия, но и приложението на шистови плочки при нестандартен наклон на покрива. Тук е приложена  уникална покривна система с нисък наклон, разработена от експертният технически отдел на SSQ.


Жилищен комплекс в източен Лондон. Изчточник: www.ssqgroup.com

Ненадмината красота на покривните шистови плочи „Del Carmen“.
Добива се планините Кабрера в Северозападна Испания. Отличава се с надлъжно разположена зърнеста текстура и наситено синьо-черен цвят. Използва се при реставрация на различни архитектурни забележителности. Придава грандиозност на сградата. 

Нашите проекти в Австралия бързо се превърнаха в едни от най-добрите ни работи. SSQ може да се похвали с една от най-силните марки в Австралия с Del Carmen, Ultra клас шисти. Изчточник: www.ssqgroup.com

Дълбоките синьо-черни тонове на този уникален „диамантен камък“ Del Carmen са предпочитани и  като фасадни решения. Те подсилват излъчването на  сградата и я правят уникална и впечатляваща.

Приложението на шистовите плочи напоследък се утвърждава като архитектурен феномен в Америка, не само поради естествената красота на шистовия камък, но и заради усещането за дълговечност и здравина.

Шистови плочи от бранда SSQ Del Carmen с размери 40х25см., се предлагат в склад в София. Те са идеални както за покриви, така и за облицоване на стени, фасади и огради. Чрез ексклузивния представител SMART METAL GROUP може да бъдат доставени по поръчка всеки от продуктите на SSQ .


Разнообразните продукти на компанията SSQ предлага широк избор от естествени шистови плочи с най-високо качество. Произлезли от дълбочината на земните недра, шистовите плочи се отличават със забележителни характеристики, но вложени в сградата успяват да я направят неповторима и самобитна.
 
 

Закони Нормативна база Коментари