Eмоции в червено - перфектния вариант за един елегантен дом

С какво обикновено свързвате червения цвят? Със страстта, с любовта, с червеното вино - ще отговорите вие. “С керемидата и със земята. Винаги съм харесвала този толкова земен цвят.
15.06.2009
Даниела Арнаудова
667
къща, интериор, архитекти, фасада, басейн
Източник: Още за къщата, фотограф: Бедрос Азинян

Проект: арх. Румяна Маринова
Конструктор: инж. Антон Примов
Фотограф: Бедрос Азинян


С какво обикновено свързвате червения цвят? Със страстта, с любовта, с червеното вино - ще отговорите вие. “С керемидата и със земята. Винаги съм харесвала този толкова земен цвят. Има го също в скалите, а защо не и в един дом. Не за друго, а за да подчертае моето усещане, че къщата трябва да е нещо здраво и стабилно, дори когато червеният е малко по-силен” - казва арх. Румяна Маринова.
Така с идеята за повече червено във фасадата тръгва концепцията на поредния й проект. Целта е да се създаде семейно жилище, съобразено със съвременните изисквания за уют и комфорт. Съществуващата денивелация на парцела, разположен в Родопската яка, близо до Пловдив, само ù помага в моделирането на трите нива на обитаване. В обема се открояват: гараж за две коли и входно ниво от запад, жилищната сграда е в центъра, а вътрешният двор на югоизток.
„Когато инвеститорите ме доведоха тук за първи път, за да ми покажат мястото, имаше само една зелена поляна. Никой и нищо наоколо, а в далечината силуетът на Пловдив и двете тепета, които се открояваха най-силно в панорамната гледка” - разказва арх. Маринова. Затова къщата е проектирана съобразно това, което виждаш от нея. „Подобно на охлюва, който е защитен отвътре в черупката си, но пък наоколо всичко е толкова хубаво. Просто наблюдаваш света и му се любуваш.
Асоциацията ми не е случайна, защото по същия начин в този дом всеки прозорец улавя нещо интересно, независимо дали това е тепето или планината”. Арх. Маринова съгласува всеки детайл с инвеститорите. Така и двете страни са удовлетворени. „Когато създаваш проекта на една къща, сякаш попадаш в приказка. Поне за малко трябва да влезеш в кожата на собствениците, да заживееш техния живот, за да направиш пространството, в което те ще живеят по начина, който им харесва”, разсъждава авторката.
По-нататък композицията на сградата е развита около елегантна стълба. Като всяка стълба тя е сърцето на къщата, защото те праща ту нагоре, ту надолу. Въобще около нея се организира целият живот на къщата, тя обединява и същевременно разделя пространствата, дава възможност за постепенното възприемане на къщата в хоризонтално и във вертикално отношение, от всички страни. “Затова тя трябва да е удобна, а не просто функционална връзка долу-горе”, уточнява арх. Маринова, която умело развива познатата схема: долу - зона за хранене и почивка, горе - спални.

И докато стълбата е разположена централно, още при входа на къщата, вдясно от него е предвиден склад за уреди за поддръжка на градината. Оттам стълба отвежда в частична изба. За улеснение на домакините е проектирано гардеробно помещение със санитарен възел и връзка към малката зала за фитнес и двора.
Коридорът продължава право напред и точно преди да попаднеш в обширната дневна на дома, погледът ти спира върху двете пана - отляво и отдясно. Преди единият кът бил предвиден за шкаф, но пък домакините решили да приложат по-артистичен подход. И не са сбъркали. Следва дневната, която вместо да е разделена на стандартните три къта - за готвене, хранене и почивка, извежда четвърти - този край камината. Тя попада леко встрани, но все пак си остава познатият универсален символ на домашния уют.
Големите прозорци отделят и в същото време свързват вътрешното пространство с прекрасния двор, от който се открива красива гледка към целия Пловдив. „Дворът днес е такъв, какъвто го нарисувах. Направих два варианта за басейна, този, който остана на хартия беше „под ъгъл”, така че да следва формата на оградата.
Цветният кръг пред верандата също първоначално беше доста по-голям, но домакините предпочетоха да си осигурят пространство”, казва арх. Маринова. Тук в двора верандата също е разделена на два къта - дамски и мъжки. В единия край е масата за хранене, разбира се, с директна връзка към кухнята, което я прави особено подходяща за вечеря навън.
Наблизо е и мястото за следобедно кафе с ниски камъшитени мебели. Колкото до стрехите, те са наистина впечатляващи със своите близо три метра. Сполучливото им изпълнение си е постижение, но ефектът при тях е потърсен напълно съзнателно. Под тях сянката е естествена, така стрехата започва да играе ролята на чадър. Цялата градина е решена с много зеленина и цветя, а малкият плувен басейн е превърнат в едно приятно място за почивка на семейството. Предният двор е достатъчно голям, но неговата функция е и друга - да побере автомобилите на гостите, дошли да се повеселят тук.
“Човек отива да живее в къща, за да бъде повече време навън, сред природата”, казва арх. Маринова и затова обръща специално място на двора и неговата връзка с къщата. “Предвидила съм едно гардеробно помещение между банята и залата за фитнес. То е с директна връзка към двора. По този начин, ако си навън и си плувал в басейна, направо влизаш в къщата, без да минаваш през дневната или входа отпред. “Мисля, че това решение върши добра работа на собствениците”, казва арх. Маринова.
 
Нощната група е обособена на второто ниво. Тук неуловимо се прокрадват двете тепета, залегнали в основната концепция. Те присъстват по интересен начин в цялата къща, в определени детайли или символи.


 

Самостоятелната баня и гардеробното помещение към родителската спалня доразвиват идеята за удобство и премерен лукс. Етажът предлага още две стаи - детската спалня и стаята за гости. Особено интересен обаче е малкият бокс, където можеш да си направиш кафе или да пийнеш студена бира, седейки на чардака, без непременно да препускаш до кухнята долу. Ако вечер ти се прииска вода, чашата с кристална течност отново ти е под ръка. Така малкият кухненски бокс се превръща в истински функционален бонус.

В добавка атрактивна тераса наднича точно към Пловдив и селото, а от другата и страна са Родопите в далечина.


 


Отблизо обаче ще видите друго - перфектно оформената фасада с облицовка от естествен камък, както по стените, така и около прозорците.
 


Допълва я керемиденочервената декоративна мазилка и разбира се, разчупените скатове на покрива, които моделират силуета на тази елегантна къща и й придават характерното модерно излъчване.
 

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари