Eлегантна “простота” в семейна къща, пълна със светлина

Сградата е разположена на парцел с равен терен и благоприятно южно изложение.
08.07.2010
арх. Георги Ников
389
къща, проект, изложение, стълба, ослънчаване
Eлегантна “простота” в семейна къща, пълна със светлина
Източник: арх. Георги Ников

3K studio           
арх. Георги Ников


Сградата е разположена на парцел с равен терен и благоприятно южно изложение. В проекта са заложени две основни композиционни оси: първата е надлъжна в направление север-юг, съвпадаща с подхода към парцела; втората е ориентирана по посоките изток-запад.Сградата е развита на две нива на кота 0.00 и +3.00 м, както и на две полунива на кота -1.00 и +2.00 м с цел  да се възползва максимално от доброто ослънчаване и красивите гледни точки.

Къщата е предвидена за постоянно обитаване за нуждите на петчленно семейство. Пешеходният и автомобилният достъп към сградата е от север. Предвиден е гараж за два автомобила.Непосредствено след антрето се намира вътрешен двор, разположен на пресечната точка на двете композиционни оси, който подобрява микроклимата на сградата и осъществява връзка между външното и вътрешно пространство на обитаване. Всички основни помещения са изградени около него и имат пряк визуален контакт с външната и вътрешната среда. Трапезарията и кухнята са разположени след антрето, на кота 0.00. На северната фасада са долепени обслужващи помещения - гардероб, тоалетна с перално и котелно и склад (винарна). На първото полуниво на кота -1.00 сe намират всекидневната и родителската спалня.

  

Всички помещения получават пряка слънчева светлина по всяко време на деня поради остъкляването, поместено между ограждащата конструкция и композиционните оси. На същото място са предвидени и врати, които предлагат максимално удобен и бърз достъп от всяко място на къщата към външния двор. Стълба от кота 0.00 води към галерия на второто полуниво на кота +2.00Там се намира най-голямата детска спалня. На второто ниво са разположени другите две детски спални. Квадратура на къщата позволява всички спални да имат собствени санитарни възли и гардеробни помещения. Отделени са различни кътове за отдих и забавления.

Сградата има съвременен облик, постигнат с използването на естествените материали - дърво, каменни плочи и мазилка.

 

Автор: арх. Георги Ников
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари