DUTCH DESIGN Архитектура и дизайн от Холандия

С този материал стартира поредица, която ще представя специфичните особености на архитектурата и дизайна в Холандия, и по-специално в сектора на жилищното строителство.
16.06.2007
Арх. Йохан ван Дайк
480
DUTCH DESIGN
Макрамето среща хай-тека. Изненадващият брак между ръчните умения и индустриалната технология ражда Knotted Chair.
Източник: Марсел Уондърс

С този материал стартира поредица, която ще представя специфичните особености на архитектурата и дизайна в Холандия, и по-специално в сектора на жилищното строителство. Поредицата се води от арх. Йохан ван Дайк, който ще подготвя специално за читателите на сп. “Още за къщата” полезна и актуална информация, новини и коментари, свързани със строителството, архитектурата и дизайна в Холандия.
 

Рубриката стартира с общо представяне на т.нар. Dutch Design, а през годината в нея ще бъдат разглеждани основните теми за всеки един от броевете на списанието.

 

 
През 90-те години на 20-ти век понятието Dutch Design придобива международна популярност, придружено с появата на непознати до този момент дизайнери. Dutch Design стана известен със своите характерни черти, а именно изчистена форма и семплост, близост със земята и необременен дизайн. По същото време бе създаден и етикетът “Droog design”, който за пръв път е анонсиран на Международното мебелно изложение в Милано през 1993 г. “Droog” е марка и манталитет: дизайн на продукти, които служат за определена цел, и най-вече съдържат в себе си смисъла на тяхното предназначение: Функция? Забавление? Съобразителност? Критика? Или всичките, взети заедно?


“Droog” е уникално явление със специфични концептуални и контекстуални подходи към дизайна, обединяващо колекция от забележителни продукти, класифицирано проявление на дизайна като белег за култура, обществена среда, близко сдружение на дизайнери, взимащи в свои ръце производството и дистрибуцията на своята собствена колекция. За “Droog” обединява най-добрите дизайнери и просветени клиенти.


Един от първите представители на Dutch Design е дизайнерът Марсел Уондърс.
Неговата слава изгрява благодарение на превърналия се в икона плетен стол Knotted Chair, който той създава за “Droog design” през 1996 г. Макрамето среща хай-тека. Изненадващият брак между ръчните умения и индустриалната технология ражда Knotted Chair. Въжето, с обвивка от арамид и въглеродна нишка във вътрешността, е специално преплетено, за да се изгради формата на стола. Отпуснатата и еластична структура след това е импрегнирана с епоксидна смола и окачена на рамка, докато се втвърди. Гравитацията създава окончателно формата. Прозрачният облик на стола подлъгва, преплетените нишки, които отказват да се разпаднат, изглеждат странни и тотално се различават от цялостната представа за стол. Knotted Chair просто приканва да го докоснеш и пробваш. Той има своя специфичен и твърде индивидуален характер. Той е “куриер”, произхождащ от изобретенията, материалите и технологиите на бъдещето.


Коментарът на журито на Rotterdam Design Prize 1997 г. е: Knotted Chair на Марсел Уондърс събужда въображението, тъй като той представлява реализацията на отколешната мечта на дизайнера – да направи конструкция мека и плоска, но в същото време устойчива и триизмерна, използвайки средствата на няколко технологични иновации. Столът е закупен от много институции и клиенти, сред които е и Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк. Той спечелва наградата на публиката от Rotterdam Design Prize, а Уондърс печели със своето творение поощрителната награда за индустриален дизайн Kho Liang.
 

      

Пиет Хейн Иик, Шкаф, направен от рециклиран дървен материал.


Друг известен представител на Dutch Design е дизайнерът Пиет Хейн Иик.
Той се дипломира през 1990 г. в Академията по дизайн в Ейндховен със забележителен проект – шкаф, направен от рециклиран дървен материал. Този проект мигновенно му донася популярност в Холандия и слага началото на една изключително успешна кариера. Следва т. нар. Doors project, където дизайнерът използва стари врати за нови шкафове. Този модел е изложен в Stedelijk museum” в Амстердам. Използваният дървен материал за шкафа от 1990 г. Е своеобразна реакция на Пиет Хейн Иик в отговор на възникналата необходимост от перфекционизъм. Той искал да покаже, че продукти, които далеч не са перфектни, също биха могли да въздействат както естетически, така също и функционално. Другата цел на дизайнера била да демонстрира, че е възможно създаването на качествен продукт с лимитирани средства.


Комбинацията от необикновени материали и производствени процеси се превръща в негова запазена марка. Въпреки че разнообразието във възможностите на неговите разработки се увеличило дизайнерът все още продължава да работи с “отпадъчни” материали, взети от природата или индустрията. От икономически безполезни материали той създава мебели, като инвестира в тях часове мислене и работа. Наместо да минимализира работата, той преработва метариалите с голямо внимание и съсредоченост. “Не бях сигурен дали мебелите, направени от безполезни материали, но струващи скъпо, биха се харесали на хората, но за щастие се оказа, че именно това ги привлича неимоверно.

 

     

 Light Shade - Юрген Бей


Light Shade - Светлинен абажур от Юрген Бей, едностранно огледало, което отразява заобикалящата среда и прикрива-разкрива неговата непринудена идентичност. Включена лампата дава светлина и се появява в старата си одежда, за да й придаде комфорт и характер.


Друг забележителен холандски дизайнер е Юрген Бей. Сега той работи като независим дизайнер в Ротердам след приключилото партньорство с дизайнера Ян Конингс в Konings&Bey и преподава в Академията по дизайн в Ейндховен. Неговата дизайнерска работа е насочена към обществените пространства, инетриори и приложно изкуство. Анализирайки съдържанието и взаимовръзката между съдържание и форма, неговите творби създават сюжети, съблазняват посетителите и стимулират взаимодействието между човек, продукт и сюжет.

 

Серията Kokon (пашкул) Юрген Бей

 

Със серията Kokon (пашкул) Юрген Бей започва комбинирането на класически масово произведени мебели като ги “облича” с плътна пластмасова “кожа”. Това е едновременно колаж, повлиян от сюрреализма, съдържащ два или повече обекта, който сътворява нов и необикновен продукт, благодатен начин за постигане на дизайн с устойчиво развитие.

 

Изключително оригинални тоалетна и биде. Арноут Висер

 

От Арноут Висер за “Droog design”. Облицовката е направена от гъвкав материал (силиконова гума), която покрива керамиката отвътре.

 

 

Автор: Арх. Йохан ван Дайк
Закони Нормативна база Коментари