DOMOTEX 2009 - акцентите

Новата бизнес година започна успешно със сигурен и оптимистичен старт през четирите дни на търговското изложение за килими и подови настилки DOMOTEX HANNOVER
08.07.2010
Още за Къщата
278
настилки, килими, изложение, domotex hannover, успешен старт
DOMOTEX 2009 - акцентите
Източник: сп. “Още за къщата”
  • Подовите настилки са във възход, като се набляга на иновации и креативност
  • Нивото на международно присъствие се повиши отново
  • По-значимо присъствие на професионалисти
  • contractworld – ключово събитие за архитектите по света

Новата бизнес година започна успешно със сигурен и оптимистичен старт през четирите дни на търговското изложение  за килими и подови настилки DOMOTEX HANNOVER: „Въпреки глобалния мащаб на икономическата криза, DOMOTEX привлече повече изложители отколкото подобни предишни събития, като в същото време се радваше на увеличаване на броя на професионалистите от висок калибър. Изложението  предостави на индустрията нови идеи чрез множеството иновативни инфофоруми” – коментира Стивън Кюне, член на Управителния съвет на Deutsche Messe, организатори на DOMOTEX. Въпреки че много изложители отидоха на изложението тази година със сдържани очаквания, имаше множество доклади за оживена бизнес дейност. Общото впечатление между изложителите може да се обобщи така: „Когато процесът става труден, трудното става процес.” Приблизително 38 000 посетители се считат за спад,  в сравнение със събитието миналата година, което беше проведено при значително по-благоприятни условия на пазара. Имаше единодушно съгласие между 1394 изложители на панаира за високото качество на инициативите, генерирани в Хановер. „Всяка криза генерира нови възможности. DOMOTEX 2009 излъчи положителни сигнали в това трудно време и даде на индустрията ценни насоки за пътя напред.”, подчерта Кюне.


Според Ханс Йоахим Шилген, Президент на Асоциацията на Индустрията за немски текстил за дома: ”Нашите членове дойдоха на DOMOTEX с реалистични очаквания. Техните крайни положителни заключения се основават на много обещаващи разговори, които бяха проведени и договорите, които бяха подписани. Новите разработки се радваха на голям интерес, а интересът към устойчивото развитие беше в подем. DOMOTEX напълно оправда своята репутация на международен пазар за иновации и нови инициативи.”


Д-р Али Ипектчи, председател на европейската асоциация на вносителите на килими коментира:  ”В  добри времена търговските панаири играят важна роля. В трудни времена тяхната важност е дори по-голяма - сега, когато индустрията се нуждае от обединяващо място, където да се разменят впечатления за предизвикателствата, които предстоят . 


Основното впечатление от DOMOTEX беше позитивно, въпреки опасенията и несигурността относно перспективите за 2009 г.” Подчертавайки силното международно присъствие, Кюне отбелязва: „Тъй като 82 % от изложителите и 64 % от посетителите на панаира идват от чужбина, DOMOTEX затвърждава своята значимост като водач на световната индустрия за подови настилки – дори и във време на международна икономическа нестабилност. Изложителите и посетителите оцениха DOMOTEX като сериозно насочено събитие, където професионалистите срещат професионалисти и споразуменията се изпълняват.” 


Броят на посетителите-професионалисти по-висок от всякога


Като процентно съотношение на броя на посетителите, по нивото на посещаемост тази година DOMOTEX 2009 се счита за средно спрямо изданията на събитието предходните няколко години, като се затвърди определено професионалното звучене. 


Посещаемостта от категориите работещи в собствени фирми, управителни директори и ръководители на отдели отбелязаха растеж. С 86%  посетители, които  играят ключови роли в своите компании при взимането на решения,  DOMOTEX 2009 се причисли към значимите в още една категория. 


Въпреки намаления брой на посетителите като абсолютно число – което може да се припише на настоящата икономическа обстановка, по-стегнатите бюджети за пътуване и цялостната тенденция за ограничаване на разходите -  с пет процента се покачи броят на посетителите от чужбина, достигайки до рекордните 64 %. Присъствието от Източна Европа и Америка беше значително. 


Що се отнася до професионалната обстановка,  присъствието беше особено добро от страна на посетители квалифицирани търговци и интериорни дизайнери и декоратори. 


DOMOTEX доказа своята репутация на знаково изложение за своя сектор, като предостави множество предимства, определени от посетителите като най-важните за тях: източник на нови продукти и събиране на информация за последните иновации и тенденции. Имаше също големи похвали относно сериозният международен облик и всестранният обхват на събитието. 


Изложителите наблегнаха на иновациите и творчеството


1394 изложители от 71 различни държави представиха своите последни продукти и разработки при килимите, текстила, меките подови настилки, ламинирания паркет и масивния паркет. За изложителите, както и за посетителите основен фокус бяха иновациите. По думите на Геерт Ванден Бош, Маркетинг Директор на Balta Group:”  DOMOTEX 2009г. беше прекрасно търговско изложение за нас. Откакто ключова роля за разрастване на вашия бизнес е продукт подлежащ на развитие, над 60% от продуктите показани на нашия щанд, включват иновации.” Устойчивостта също е показател, който повишава своето значение сред изложителите.” 


На DOMOTEX ние  можем да изтъкнем своя имидж и да представим цялата си продуктова гама – включително нашите ангажираност и екологична отговорност за природосъобразна  продукция.” – казва Ричард Буркемпър, старши вицепрезидент на Mohawk International. 


Специалните изложби и събития, които очертаха последните тенденции


DOMOTEX HANNOVER 2009 беше още веднъж основен център за членовете на квалифицирани специалисти за монтиране на подови настилки. Тазгодишният избор представляваше  подробни презентации и специални мероприятия, конкретно насочени към инсталиране на паркет за професионалисти в областта на основните настилки, както и за интериорни декоратори и бояджии. 


Квалифицираният форум се отличаваше с презентации от водещи специалисти по текущи практически въпроси, включително високотехнологични процеси и технологии.  


Инициативата ,,Практика за по-голяма безопасност на работата” се съсредоточи върху здравето и сигурността и въпроси, касаещи професионалистите при инсталиране на подови настилки. В състезанието Европейски отбор за инсталиране на подови настилки, отбори от седем държави показаха своите умения и бързина при поставянето на паркет и подови настилки. Италианският отбор взе първо място в тазгодишното състезание. 


Много нови специализирани презентации и мероприятия на тазгодишния DOMOTEX значително разшириха обхвата на съпътстващата програма. Информационният форум „Света на акустиката” беше първата подобна презентация, посветена на акустиката на сградите. 


В серия от лекции и семинари архитекти и изследователи дискутираха оптималния дизайн и планирането на акустиката на сградата като ключов аспект за комфорта на ползвателя. Двудневният семинар включваше практически симулации и опити.


Сontractworld: мрежа на архитекти от цял свят


Друго събитие, което се състоя на Европейския архитектурен форум, беше contractworld. За първи път тази година презентации направиха величия като архитектите Дейвид Чипърфийлд, Матео Тън и Марио Бота. Лекцията на Бота беше съпътствана от презентации, които включваха други дисциплини. Примерите представляваха презентации от експерта по градско планиране и туризъм д-р Фелиситас Ромез-Стрейк в категорията „Хотел /Спа/ Кетъринг”, както и от Бишоп Марго Кесман, от Евангелския Лутерански диоцез на Хановер, в категорията „Ползвайте убеждаването”, за  и против употребата на области на убеждение от литургията за алтернативно ползване. Четири дневния конгрес беше посетен от общо 25000 архитекти и интериорни дизайнери. 


Церемонията по награждаването на печелившите от цяла Европа


Връхна точка от contractworld беше презентацията на наградите на contractworld.  Цялостната сума за наградата е 60 000 евро, което я прави най-доходната архитектурна награда за интериорен дизайн. Група от експерти присъди рекордната сума за 570 проекта, включително и 293 награди за участници от чужбина. Първите награди на contractworld 2009 отидоха при участници от Япония, Франция и Португалия. Тази желана международна архитектурна награда беше връчена на официална церемония в Хановер на 17 януари 2009 г. Наградата contractworld е най-желаната европейска награда. Множество топ архитекти и фирми за интериорен дизайн представиха своите проекти и четиринайсет награди бяха присъдени, включително две специални. Журито оцени кенцепции за иновативен интериорен дизайн в четири категории. Първа награда в категорията „Офиси и административни сгради” отиде във фирма Junya.ishigami+associates в Япония за проекта „Институт за технологии Kanagawa”.


Две специални награди бяха присъдени тази година за втори път. Те са предназначени специално за попълнения „Ново поколение” (архитекти и интериорни дизайнери на възраст под 40 г.)


Млади участници от Великобритания и Испания получиха награди в тази категория за иновативни авангардни проекти. 


Най-големият килим в света от Nain


Особено се отличи  представеният от Nain най-голям килим в света (20/20 метра). Той е ръчно изработен в Иран, като техниката е с възли, а изработването му е отнело период от шест години, като има приблизително 490 000 възела на квадратен метър. Изработен от 2250 кг вълна, 300 кг естествена коприна и 1280 кг памук, които са използвани в техниката филигран. 


 

+1
Автор: Още за Къщата
Закони Нормативна база Коментари