Casa C - дзен усещане

Основната идея на проекта е максимално отворено пространство, с цел да се получи оптимален простор като се позволи на околния пейзаж да навлезе в интериора.
15.11.2012
DAMILANOSTUDIОARCHITECTS
655
къща, интериор, дизайн, архитектура, damilanostudioarchit
Архитектурата е лека, непретенциозна и създава дзен-усещане за спокойствие
Източник: Снимки: Андреа Мартирадона

Екип: DAMILANOSTUDIOARCHITECTS
Главен Архитект: арх. Дуилио Дамилано
Архитекти: арх. Джорджа Ангонова Менарди,  арх. Клаудия Аллинио
Фотограф:  Андреа Мартирадонна
www.damilanostudio.com

 


Къщата е построена за младо четиричленно бразило-италианско семейство, върху малък терен в близост до речен парк в Кунео, Италия.
Застроената площ е 402 кв.м., а РЗП е 760 кв.м. Casa C е завършена през 2003 г. Основната идея на проекта е максимално отворено пространство, с цел да се получи оптимален простор като се позволи на околния пейзаж да навлезе в интериора и да създаде впечатление за много по-голям терен.


Проектът е композиран на две нива – партерно и полувкопано. Основният обем е ориентиран на юг, като на север са разположени други два второстепенни обеми, които обгръщат главния вход. Максималното остъкляване позволява неусетно праволинейно преминаване от входа през дневната, до градината от другата страна.Къщата е обгърната от светлина, като използването на белия цвят подсилва още повече този ефект. Вътрешните и външните пространства се преливат едно в друго. Продълговатият прозорец в близост до басейна позволява игра на водни отражения във вътрешното пространство. Здравият бял камък е омекотен чрез използването на дървен под и облицовки, като по този начин се постига пространствена организация. 


Тревно зеленият диван в дневната е елемент, който спомага допълнително за смесването интериора с екстериора. Неговите геометрични форми правят индиректна асоциация с пейзажа на дворното пространство. 

 


Двете нощни помещения, детската стая и спалнята са разположени в двата края на къщата. Спалнята и банята образуват общо отворено пространство, завършващо с полупрозрачен прозорец по цялата височина на стената. Във полувкопаното ниво са разположени стая за гости, спортна зала и работно ателие. Тези пространства са достъпни директно отвън, като по този начин са напълно автономни. 


Вечер, къщата се превръща в игра на обеми: на светлина и мрак, на пълно и празно.


Широките витринни прозорци рамкират картини. При поглед отвън навътре хармонията между мебели и светлини формират приятни композиции. Погледът навън може да се наслади на красивата геометрия, създадена от площта на басейна, сочната морава, декинга и околния пейзаж.   


Интериорът на къщата създава едно цялостно впечатление за семплост и умереност. Архитектурата е лека, непретенциозна и създава дзен-усещане за спокойствие, симетрия и баланс между околното пространство и обема на къщата. 

 

Мебели:
Вътрешни врати: RIMADESIO
Кухня: ERNESTO MEDA SILVER BOX
Мивка/спалня : TOSCO QUATTRO NEW LOOK
Тоалетна/спалня: JACUZZI AURA UNO
Тоалетна/фитнес: ALESSI
Мивка/фитнес: ARLEX TAKAI
Диван: EDRA ON THE ROCKS
Фотьойл: EDRA ROSE CHAIR
Кухненска маса: ALIVER
Шезлонг: MDF
Външен пуф: MOROSOОсветление:
Столова: FOSCARINI
Вход: Fontanarte 
Други: DELTA LIGHT

Закони Нормативна база Коментари