Building the Future - Дигитализация и иновации в строителния сектор

Традиционната годишна конференция за иновации в строителството организирана от ABB, АGC, Alukonigstahl, dormakana и Proventuss се проведе за 11-ти път.
18.10.2019
Още за къщата
782
конференция, архитектура иновации, Building the Future
Building the Future - Дигитализация и иновации в строителния сектор
Източник: www.abb.bg

На 12 и 13 октомври 2019 в Банско се проведе традиционната конференция за иновации в строителството – Building the Future. Конференция е организирана от водещите компании  ABB, АGC, Alukonigstahl, Dormakaba и Proventuss.

През XXI век навлизаме в нова ера на архитектурните иновации. Дигитализацията вече е неделима част от всичко, което се предлага на пазара, особено в строителния сектор. Съвременните жилищни сгради предлагат много повече от обикновен подслон – те балансират между иновативните технологии и рециклируемите материали. Един от основните проблеми за интелигентните сгради е по-скъпото им строителство. Но в дългосрочен план това се компенсира, тъй като строителството е само малка част от всички разходи, свързани със собствеността на една сграда. Нейното управление и експлоатация всъщност може да достигне до 50% от общите разходи. Поради това има смисъл да се инвестира в иновативни решения, които могат даспомогнат за по-големи икономии.
 

 
Източник:www.ka6tata.com, снимка: Дияна Кинова


На конференцията пред архитекти и специалисти бяха представени последните новости от продуктова гама на фирмите ABB, АGC, Alukonigstahl, Dormakaba и Proventuss, които спомагат за проектирането, строителството и експлоатацията на сградите.
 

арх. Джон Хейл от архитектурно студио Chapman Taylor. Източник: www.ka6tata.com; Снимка: Дияна Кинова.


Специален гост на събитето бе арх. Джон Хейл от архитектурно студио Chapman Taylor, който представи дейността на студиото и знакови обекти, които са направили.

 

Инж. Тодор Димитров, Ръководител технически отдел от Алукьонигщал ЕООД. Източник: www.ka6tata.com, снимка: Дияна Кинова


"Дигитализация и автоматизация в прозоречните системи" бе темата, която представи инж. Тодор Димитров, Ръководител технически отдел от Алукьонигщал. Чрез дигитализацията се улеснява целия строителен процес  - от пазарното проучване, проектирането, производството, монтажа, строителството до експлоатацията на сградата.  Бяха демонстрирани различни видове услуги, които компанията предлага в улеснение на проектанти и строители.  Например услугата за видеостриймване за архитекти-  Schüco Archipinion  предлага иновативна обмяна на знания за архитекти и интериорни дизайнери. Plan.One е независим портал за сравнение на строителни продукти, който е замислен като инструмент за пазарно проучване. Schüco виртуален шоурум-  Предлага 3D-продуктова визуализация в различни сгради и варианти на монтаж. Визуализацията на произволен брой продукти в интерактивни ситуации убедително илюстрира предимствата на системите на Schüco - както за архитекти и производители, така и за инвеститори. С Schüco Product Configurator - по най-лесния и бързия начин се визуализират желанията на клиентите, които виждат на момента как избраните от тях плъзгащи се елементи, врати и прозорци ще изглеждат в дома им.По време на конфигурацията се изчислява актуалната цена, така клиентът е запознат на всеки етап с цената.

Други дигитални продуктит, които бяха демонстрирани са: Schüco TechDoc - Дигитални каталози - Онлайн документация за всички продукти на компанията, адаптирана и за мобилни устройства, BIM обекти - 3D визуализации, които са  особено ефективни при реалистичното представяне на строителното намерение на инвеститори без техническо образование. Schüco PLAN TO BUILD е базиран на браузъра софтуер за управление на проекти чрез ефективно сътрудничество и управление по цялата верига на създаване на стойност. Един от най- интересните продукти е  Schüco VentoTherm Twist- Нова система за активна вентилация на Schüco. с до 144m3 / h, 80% оползотворяване  на топлина. Нейните предимства са:  спестяване на пространство за въздуховоди и технически площи , отпадането на инспекция и почистване на канализационната мрежа, без противопожарни клапи. Също така бяха представени още много дигитални новости, които предлага компанията.

 

Г-н Иван Зайков от AGC направи кратка ретроспекция на продуктите на AGC за последните 25 години и новите технологии, които са вградени в стъклата. Бяха представени последните технологии  при стъклата – освен топлоизолазионните им характеристики, удароустойчивост и такива с уникална издръжливост на натоварване на вятър и тежести.

 

За последните 25 години стъклата на AGC могат да бъдат видяни на всяка една значима сграда в България и по света. Представени бяха и стъкла с различни нюанси на цвят и други технически изисквания, които ги правят уникални за съответния обект.  

 

 

 

Г-н Георги Бельов от АВВ. Източник: www.ka6tata.com, снимка: Дияна Кинова


Г-н Георги Бельов от АВВ представи Новости в сградната автоматизация, които предлага компанията. Решенията на АВВ за Интелигентна автоматизация на дома осигуряват чувството за комфорт, ефективност и безопасност във всички видове сгради, в които живеят хора. – Контрол и регулиране на осветлението – Отопление, вентилация, охлаждане – Контрол на пердета и щори – Системи за наблюдение и охрана, аларми – Контрол на достъпа – Управление на потреблението на енергия – Визуализиране и опериране – Централизирана автоматизация – Дистанционно управление и поддръжка – Съвместимост и с други контролни системи Комфорт, ефективност и безопасност. Особено внимание беше отделено на технологиите, които правят един дом „Умен”.Беше представен и  изключително луксозен електрически ключ за осветление, в чиито корпус са вградени истински диаманти.

Беше отделено особено внимание на електрическите станции за зараждане електроавтомобили, както и демонстрация с филм на ефективността им. С оглед да отговори на последните изисквания при проектиране на сгради, ABB предлага решения в тази насока с различни типове зарядни устройства според типовете сгради и тяхното предназначение.
 

Г-н Александър Дайски от Dormakaba. Източник: www.ka6tata.com, снимка: Дияна Кинова


Прадставянето на Dormaкaba акцентира върху интелигентните и сигурни решения за достъп. Г-н Александър Дайски представи сензорните бариери Argus за обществени сгради и пространства. Друг акцент бе Evolo smart – електронна система за контрол на достъпа на малки обекти, която може да работи и през мобилно приложение. Също така внимание беше отделено и на системи за достъп в хотели и система „3 живота”-( 1 монтиран патрон - Ключ 1:  Фаза строителство , Ключ 2:  Настаняване на спортисти по време на игрите Ключ 3:  Собственик на апартаменти след игрите) , която е била изпробвана по време на олимпийските игри в Лондон през 2012.
 

Г-н Рики Кей, Търговски мениджър за Европа на SIDERISE. Източник: www.ka6tata.com, снимка: Дияна Кинова


Последните новости бяха представени от Proventuss, представител на SIDERISE за България на тема „Пасивни системи за пожаро и звукозащита на сгради. Презентацията беше изнесена от г-н Рики Кей – търговски мениджър за Европа от SIDERISE, който много обстойно представи специалните системи за пожарозащита.

 

След презентациите архитекти, специалисти и инвеститори имаха възможност да обменят информация в неформална обстановка

 

 

Закони Нормативна база Коментари