BIO LIFE HOUSE – Градска изтънченост

Проект на къща в минималистичен стил.
08.04.2022
СОБА СТУДИО ООД
1998
проект къща, архитектурен проект къща, Соба студио, BIO LIFE HOUSE , SOBA STUDIO

Архитектура: СОБА СТУДИО ООД / SOBA STUDIO LTD 
project@sobastudio.eu / www.sobastudio.eu
Проектант: арх. Кирил Георгиев 
Имот: 537 кв.м.
Застроена Площ: 237 кв.м.
Разгъната застроена площ: 408 кв.м.
Локация: гр.Казанлък 
 

Имотът се намира в близост до един от парковете на града – Парк Розариум, който е с централно разположение за града и носи духа и символа на града в себе си. Имотът e парцел с размери 15x36 м, като към него се влиза от към късата му страна от север. Позиционирането и планирането на всеки проект в имота е било винаги съществена част от процеса на проектирането за нас. В случая избрахме да разположим сградата на уличната граница, за да запазим максимално голям и свободен южен двор. Така дойде и идеята за стартиране на процедура по сключено застрояване с цел да получим едно градоустройствено решение, запазващо максимално голям свободен двор, предвид тясното лице на имота и законовите ограничения за застрояване. Така собствениците на са ощетени от реално използваема полезна площ.



Къщата е проектирана на две нива с обособени дневен и нощен тракт и получаване на висок комфорт на обитаване.

На първо ниво откъм пътя е предвиден голям двоен гараж заедно със складово пространство към него, отделено от погледите на преминаващите. Влизането към сградата може да бъде както от към гаража, така и от основния подход. Входът на сградата е ясно подчертан чрез вертикалната жива зелена стена, навлизаща под обема на втория етаж и преминаваща през цялата височина на сградата, отделяйки всеки обем един от друг и същевременно да ги обединява. 



Влизайки в къщата човек попада в помещение – предверие, което свърза централния вход и входа на сградата откъм гаража. Помещението играе ролята на буфер-ветробран за отопляемите помещения. Излизайки от него в дясно се намира голяма П-образна кухня - истинска мечта за един кулинар или любител на готвенето, предвид голямата работна площ, с която разполага кухнята. Като предимство има и кът за бързо хапване, без да се налага да се изнася храна от това помещение. Кухнята е добре осветена с един шлицов прозорец по цялата широчина на пощението. Тук е търсено и ограничаване на погледите от съседната къща от западна страна.



Дневната е едно от най-важните помещения за един дом и точно там е мястото, върху което всеки проектант трябва да наблегне. Излизайки от предверието на кухнята първото нещо, което човек ще усети е светлината, навлизаща през голямата окачена фасада от южната страна и простора, който се отваря към озеленения двор. Въздухът в това помещение преминава през двата етажа, оформяйки един впечатляващ обем, изграждащ духът на този дом.

Трапезарията е леко повдигната спрямо дневната на нивото на кухнята, и визуално отделена чрез камина на биоетанол, която би създавала допълнителен уют и романтика за хранещите се хора. Това помещение е свързано, също така, с лятната кухня-кът с мека мебел, зона за хранене и барбекю. Лятната кухня е остъклена към двора и може да бъде изцяло отворена към него с плъзгащи витрини тип хармоника.



Дворът е минималистично озеленен без растения, за да не напрягат погледа на хората. Както в самата къща, така и тук е вкаран елемента огън, който заедно с водното огледало ще придават усещането за спокойствие. В южната част на двора е предвидено малък „летен“ кът с декинг, джакузи и лежанки.


На второ ниво +3.20м се достига с двураменна стълба, на която едното рамо е конзолно и играе важна част от интериора. Тук са предвидени четири спални, три от които са детски стаи и една родителска спалня или „мастърбедрум“. Трите детски стаи са с посока север. Две от тях са с гардеробни помещения и обща баня с тоалетна, а на третата има самостоятелна баня и тоалетна. Детските стаи имат обща голяма тераса, обхаващаща покрива на гаража от долното ниво и има страхотна гледка към Стара планина и връх Бузлуджа. Отдръпването на обема с детските стаи не е самоцелен. Целта е избягване на погледите от преминаващите по улицата хора. По цялото протежение на баните е предвиден покривен шлицов прозорец, който осветява помещенията и създава приятно усещане от естествената светлина.

Родителската спалня е с южно изложение. Така покривът на лятната кухня ще служи за голяма използваема тераса, към помещението.

Интериорът на къщата синхонизира с архитектурата на сградата. Ясно минималистичния поглед върху архитектурата и интериора по никакъв начин не влияе на функционалността на обитаване.



Технически характеристики:
Сградата
е с монолитна ст.б.конструкция, като някои места е ползвана метална конструкция за детайли.
Покривът е плосък със съставни части хидроизолация, бетон за наклон, топлоизолация - 15см, пароизолация,ст.б.плоча. Отводняването е вътрешно чрез воронки.
Фасадата е изпълнена с EPS 10см и силиконова мазилка на Baumit и тухлена зидария Wienerberger Porotherm, също така е иползван композитен материал Etalbond – в черно.
Дограма и окачена фасада на Alumil.
Отоплението на сградата е решено с термопомпа въздух-въздух.
 

Автор: СОБА СТУДИО ООД
Закони Нормативна база Коментари