B2 House, носител на наградата Aga Khan за архитектура

Къщата е разположена в периферията на селцето Büykhüsun, в близост до жилищната част Ayvacik, където живеят около 450 души, заети в аграрния сектор.
08.07.2010
Весела МАРКОВА
39
архитекти, проект, награда
B2 House, носител на наградата Aga Khan за архитектура 2002-2004 г.
Източник: Още за къщата

Архитект и водещ дизайнер: Han Tümertekin
Асистент архитекти:
Eylem Erdinç - архитект на проекта
Erakan Sengün; Hayriye Sözen и Ahmet Önder
Консултант: Gülsün Parlar - инженер конструктор
Изпълнител на проекта: Ziya Ildiz
Строител: Enver Akan
Фотограф: Cemal Emden


Двамата братя, Сюлейман и Суха Билал, искали да си построят дом на турското северно крайбрежие на Егейско море, като място, където да прекарват почивните си дни, място, където биха могли да намерят красота, спокойствие и усамотение, без да пътуват на дълги разстояния от домовете си в Истанбул. Къщата е разположена в периферията на селцето Büykhüsun, в близост до жилищната част Ayvacik, където живеят около 450 души, заети в аграрния сектор.
Строго правоъгълното тяло на къщата се издига на открит терасиран склон, югоизточно от селцето. Твърде различна, модерна и силно контрастираща на традиционните къщи, B2 HOUSE, въпреки необичайната си и нетипична за района визия, не се отцепва от околната среда, което е постигнато чрез влагане на традиционни местни строителни материали и техники.
Разтворена към околността, къщата приканва обитателите си не само да наблюдават пейзажа, а буквално да се слеят с природата, използвайки откритите и полуоткрити пространства на постройката. Това е място, където примитивният подслон се превръща в пространство за възхвала и съзерцаване на природата.
Решението на турския архитект Han Tümertekin за преодоляване на сериозната денивелация от 7 метра от север на юг, също е продиктувано от местната практика за терасиране.
Теренът е разделен на две подравнени плата с разлика във височината помежду им от 1,3 м, за да се получи издължена правоъгълна тераса, върху която да се помести къщата и триъгълна по форма тераса, на гърба на къщата, където се разполага градината.
Подобно на останалите къщи в региона, B2 HOUSE е вкопана в планинския склон, въпреки че за разлика от местната строителна практика тук липсват ограждащи градината стени.
Резултатът е пълно сливане с околния пейзаж, но същевременно и своеобразно разграничение на къщата, която се извисява почти като скулптура върху пиедестал.
Собствениците се стремели да свият мащаба на къщата с оглед на по-ниските разходи по поддръжката, постигайки семпла, практична структура, която не би изисквала твърде много грижи. Затова и разпределенията са възможно най-опростени – на първото ниво преобладаващо място заема обширна дневна, второто ниво е за две спални. Връзката между двата етажа е чрез външна стълба от дърво и стомана.
С пестелив архитектурен език и използване на непретенциозни материали и първични форми, в B2 HOUSE са постигнати забележителни пространствени условия. Пространствата добиват несравнимо присъствие, което доближава излъчването на жилището към това на монумент.
Къщата служи като инструмент за възприемане на природата с истински хипнотизиращ ефект, постоянно пренасящ обитателите от домакинските задължения към едно състояние на чисто съзерцаване в летаргична безвремева зона.
Способността и да пренася обитателите в различно царство се простира и до нейния образ – чистата форма, качена на пиедестал, се възприема като мълчаливо великолепие и благородна простота, излъчваща се от монумент докато мащабът ù и непретенциозните материали я връщат обратно в реалността.
Опростеността на основните помещения и интеграцията с природата са постигнати благодарение на допълнително „прикачени” пространства, устроени в 1,2 метра дълбока практична стена, където са разположени бани, перално помещение, склад, кухненски бокс и камина, която се отваря към външната дневна, подслонена под стълбищната площадка. Всичките външни пространства са замислени като неразделна част от къщата.
Конструкцията на къщата е сравнително проста, противоземетръсно укрепена, построена с местни материали и технологии. Източната и западна фасади се състоят от триделна композиция, състояща се от две бетонови структури, които обрамчват каменна стена. Тази композиция преминава и в покрива, въпреки че там камъните не са фиксирани.
  
Оценката на журито
„Тази къща е била избрана, за да получи награда, тъй като въплъщава усещане за съвършенство и благополучие. Илюстрира прогресивен подход и респект спрямо историята на мястото, заобикалящите къщи и околност, за да формира ново и уникално явление, което е в същото време неразделна част от средата, в която е разположено.
Къщата изпъква – красиво оформена и елегантно „облечена”, но за в бъдеще допълнително застрояване може да я загради и приобщи, до пълното и интегриране с околния пейзаж.
B2 HOUSE излъчва максимално достойнство, постигнато с минимални средства. Когато е изпълнена с живот и активност, къщата се превръща в място от специално значение и връзка с естествената заобикаляща среда, прегръщаща онези, които посреща като гости или просто случайно преминаващи. Когато е празна, тя продължава да предизвиква респектът, който толкова много заслужава.”
Наградата Aga Khan за архитектура е учредена през 1977 г. от Негово височество Aga Khan, 49-ти потомък Имам Shia Ismaili Muslims, за да поощри разбирането и цененето на ислямската култура, изразено чрез средствата на архитектурата. Откриване и признаване на примери за архитектурно съвършенство в съвременния дизайн, жилищното строителство, благоустрояването на жилищната и обществената среда, реставрация, смяна на предназначение, защитени архитектурни зони, ландшафт и природна среда.
Процесът на селекция отличава архитектура, която не само посреща физическите, социални и икономически нужди на хората, но също така да стимулира и отговаря на техните културни и духовни потребности. Специално внимание се отделя на сгради, в които са използвани местни източници и подходящи технологии по иновативен начин, както и на проекти, които биха могли да стимулират подобни усилия в други проекти.
Конкурсът се организира на базата на тригодишен цикъл и е под патронажа на Steering Committee, оглавяван от Aga Khan. Общият размер на на наградния фонд е 500 000 щатски долара - най-голямата парична награда за архитектура в светва. Наградата се присъжда на всеки три години на проекти, подбрани от независимо мастер жури. 

Автор: Весела МАРКОВА
Закони Нормативна база Коментари