Aquanale 2015: повече посетители и добра атмосфера

Аquanale 2015 се доказа отново като водещ търговски панаир за водни съоръжения и басейни, който се провежда през две години и представя успехи и тенденции за развитие в бранша.
29.11.2015
арх. Анета Трифонова, кореспондент за „Още за къщата” на Аquanale 2015
253
Аquanale 2015, изложение, Басейни, сауни, покритие за басейни
Aquanale 2015: повече посетители, международно участие и добра атмосфера
Източник: арх. Анета Трифонова, кореспондент за „Още за къщата”

Аquanale 2015 се доказа отново като водещ търговски панаир за водни съоръжения и басейни, който се провежда през две години и представя успехи и тенденции за развитие в бранша.


  • Аquanale 2015 регистрира 288 изложители от 30 страни върху площ 20 000 m² (145 от Германия) 
  • В разширения Кьолнски панаир, Аquanale и FSB посрещат повече и по-качествени посетители предимно от чужбина 
  • Силен синергичен ефект в сегмента на плувни басейни с панаира FSB за спорт и отдих 
  • Успешен 8-ми Международен конгрес за плувни басейни  
  • Постигнати са отлични търговските резултати


Автор: Анета Трифонова, кореспондент за „Още за къщата” на Аquanale 2015 


Аquanale 2015 се проведе паралелно с FSB (Изграждане на съоръжения за спорт и отдих) за първи път в новите северни палати на Кьолнския панаир, приети положително от всички.
Пълни щандове, добър бизнес и интернационално участие са характеристиките на Аquanale 2015. За четирите дни на изложението 27-30 октомври 2015, Аquanale регистрира 26 600 посетители от 117 страни (+7%). Търговските пътници от чужбина са 58%. Значително е пораснал броя на гостите от Италия, Франция и Испания (30 %), както и тези от Азия (19%) и Близкия изток (12.5%). Посетителите, които вземат решения в инвестиционния процес са 87% - специалисти в изграждане, контрол и поддръжка на водни и спортни съоръжения, в градското управление, хотелиерския бизнес, частни предприемачи. Три четвърти от изложителите са доволни от установените контакти. Богатата съпътстваща програма, с Конгрес, Форум и Награди за водни и спортни съоръжения, разпространява постиженията и знанията за изграждане на водни обекти. Съвместното провеждането на двата панаира има силен синергичен ефект за развитието на спортните и възстановителни зони за различни възрасти. 

Почти всички пазарни лидери в плувни басейни, сауни и уелнес сегментите присъстваха в Кьолн за да демонстрират новите си продукти. Тенденциите в изграждане на басейни и водни съоръжения следват линията на геометрично изчистване и успокояване на детайлите, енергоефективност и интелигентно управление. От друга страна, се появяват нови по-ефективни изпълнения относно: спа процедурите, материали, детайли, уреди, осветление, технически съоръжени, арматура и др. 

Тенденциите за домашни басейни.
Дизайнът се стреми към опростяване на геометрията до чиста линеарност, малко на брой но качествени материали и монохромност. Басейнът става по-скоро част от дневната или двора, като възприема материалите характерни за архитектурата и дизайна. Преливникът като архитектурен детайл претърпява особено развитие - осъществява връзката с двора и дава облика на съоръжението в най-голяма степен. Той се появява в различна плоскост и височина спрямо борда - отвътре или отвън, крие се при смяна на настилката или в шлиц между плочите, дори се подчертава с осветление. Иноксовите частни или обществени басейни не са изненада в цялото разнообразие на размери – от малко корито до огромни площи. Предимно от неръждаема стомана са разнообразните елементи за оборудване на басейните като: парапети, стълби, изливници, батерии, дюзи, осветителни тела от различни производители (Sopra, Fluvo, Ideal). Но новите полимери вече конкурират стоманата за подобни изделия. Многослойните монолитни басейни с органично покритие, независимо от размера, имат по-строга форма дори когато са изпълнени на полигон. Цветовата гама е по-скоро монохромна – сиви, сини и земни пастелни тонове. Прозрачните елементи навлизат успешно като борд, изливник или частична стена в горната част на съоръженията. Особено внимание се обръща на ефективната изолация – която става неотменна част на всички вкопани или стоящи басейни, независимо от размера. Басейните се оборудват все по-често с дюзи за раздвижване на водата или масаж. Интелигентният басейн се постига чрез система за контрол, автоматика и дистанционно управление като Smart home на Grando, с връзка по интернет. Тя може да контролира и управлява всички параметри – температура, чистота на водата, дори да извика бърза помощ при необходимост. Атрактивната част от представянето на фирмата е Воден роял с развиващо се покритие в синхрон с музикалното изпълнение. Чистотата на водата на частния басейн не е само въпрос на лично решение, а се превръща в предмет на обществена регулация с въвеждането на нови европейски стандарти за частни басейни. 

Покритие за басейни.
Освен различните системи за разгъващо се покритие, което   запазва температурата и защитава водата от механични замърсители, все повече производители оформят плувно пространство за удължаване на сезона за използване на басейна. Прозрачният покрив на Alukov, Abrinoval, Nivovas се издига над водата. Ако съоръжението има алуминиева конструкция с височина над човешки ръст, влизането става през обикновена врата; когато е изградено с поликарбонатни цилиндрични или параболични сегменти високи между 0.7-1.5 м, те се прихлъзват за достъп отгоре; най-икономичната конструкция CrIistaball на Favaretti е от прозрачен пластичен материал, поддържан от повишеното въздушно налягане под нея. Тя е десет пъти по-евтина от останалите решения, изключително подходяща за временни и сезонни покрития.

Хидромасажни вани и малки портативни басейни.
Дизайнерските разработки в тази област на Riviera pool демонстрират значителни промени - чисти линии, успешно свързване с градината и къщата и приближаване до съвременния живот на открито. Джакузи Strato2.0 има вид на водна дневна с прави стени и меки облегалки. Тя е изградена от водоустойчиви материали използвани за архитектурни, дизайнерски и фасадни решения. Такива са външните панели Resysta (полимерен композитен материал с пълнеж от оризови люспи) над полиуретановата изолация. Новост е твърдото сегментно покритие, което се премества лесно и може да се използва като легло през деня. То има лека дървена носеща основа с мека тапицерия и акрилна обвивка. Wave е многофункционално джакузи което се вписва в квадрат. Използва се като вграден домашен басейн със скимери, но може да бъде и с развълнувана повърхност и преливник в по-голяма спа зона. Wave предоставя удобства без излишни извивки с дюзи в заоблените краища и пейка околовръст. Охлаждащият басейн IceCube е истинско произведение на изкуството с прозрачния си борд над който прелива водата върху едри кристали, изкусно осветление подчертаващо въздушните мехурчета и активно въздейства на всички сетива. Малкият подвижен наземен басейн и хидромасажната вана се срещат по средата в разработките на Softub, които са оформени като градинска мебел с мека облицовка и ратанова пейка наоколо. Това е място за почивка с ненатрапчива успокояваща терапия. 

Новости при сауните.
Промените засягат различни аспекти - вид на отопление, материали за изграждане, охлаждане след сауна, контрол и управление.

  • Домашната сауна може да бъде миниатюрна, но изградена от необичайни материали – каменна сол или стъкло. Barrel Sauna е разположена в дървен цилиндър с минимална повърхност и d=2.50 м; Container Sauna на Softub Whirpools е предварително изготвена външна сауна с най-добра технология. Тя е съобразена с финландската традиция, но има нови преимущества: предно остъкляване за връзка с природата; използва се като стая за гости; интелигентна система за контрол и регулиране на всички показатели през приложение за Ipad. 
  • Системи за газово отопление, като предложението на Кusatek, стават актуални поради своята икономичност. 
  • В другата температурна крайност е предложението „Снежна стая след сауна“ на Areasana, подразделение на лидера за изкуствен сняг TechnoAlpin. Чрез нея се редуват суха топлина със сух студ и тялото се охлажда по традиционния за севера начин. Тестовете с доброволци потвърждават преимуществото на престоя сред пухкав сняг за няколко минути, което има успокояващ и регенериращ ефект без риск за кръвоносната система.

Естествените басейни за плуване са традиционни за Германия, затова се полагат сериозни усилия да се разпространяват знанията за тяхното изграждане и поддържане. Изложбата „Разнообразие във водата“ на Немското общество за къпане сред природата –DGfnB, представи своите идеи на 270 кв.м площ, където бяха изградени естествени плувни водоеми с каменни плочи и зидария, заобиколени с пясък и озеленени с подходящи растения.

Съпътстваща програма.
За първи път изложенията бяха домакин на Международен конгрес за естествени басейни, организиран от Дружество за къпане сред природата. Под мотото "Разнообразие на водата", бе предложена информация за най-новите тенденции, съответните стандарти, осигуряване на качеството на водата - например изкусни начини за естествено пречистване на водата и строителни намеси около басейните с традиционни местни материали, устойчиви грижи за водата в обществените и частни басейни. Известни компании от Европа представиха своите услуги, продукти и иновации в тази специализирана област.
С обединяването на секциите за плувни басейни на Аquanale и FSB в залите 6 и 7, в тях бяха представени всички зони за частни и обществени басейни, уелнес секции и сауни. Връх на тяхното участие бе VI-ти ФОРУМ за басейни и уелнес, организиран съвместно с немската браншова организация bsw и международната IAKS. Koelnmesse организира тази информационна специализирана програма за присъстващите тук специалисти по обслужване на обществени басейни, както и за строители, хотелиери, проектанти, архитекти и интериорни дизайнери, свързани с изграждането на водни съоръжения. В рамките на Форума, участниците обсъдиха темите: технология, енергийна ефективност, зони за отдих в хотели, въвеждане на нови европейски стандарти за частни басейни

Големите водни увеселителни комплекси имат значително развитие в последното десетилетие. В тях се прилагат всички новости в басейните, спа центровете и пързалките в голям мащаб и практически те определят посоката на развитие в бранша. Професионалната Награда на EWA за водно-увеселителен комплекс получи най-големия обект „Терми Ердинг“, Мюнхен (представен в нашите издания), заедно с австрийския комплекс „Сен Мартин“, Фрауенкирхен – отличен за най-добър маркетинг. Сред изложителите бяха фирмите, чиито съоръжения са включени в тези комплекси - пързалките на WiegandMaelzer, както и надуваеми варианти на Wibit, от които може да се изгради цял понтонен стадион във водата.

"С международния си характер, новите палати и повече посетители, Аquanale отново прави голяма крачка напред и подчертава значението си за водния бранш" обобщава Катерина Хама, Главен оперативен директор на Koelnmesse. Изложителите оценяват панаира като успешен в разпространението на техните продукти, а посетителите са доволни да направят своите поръчки, след като са опознали цялостната картина в бранша. Развитието на басейните и водните съоръжения е интригуващо и динамично, затова заслужава непрекъснато проследяване до следващото изложение което се предвижда за 7-9 ноември 2017

+24
Автор: арх. Анета Трифонова, кореспондент за „Още за къщата” на Аquanale 2015
Закони Нормативна база Коментари