80% от инвеститорите предпочитат ниско-енергийни къщи

80% от инвеститорите на еднофамилни къщи предпочитат ниско-енергийното строителство То оскъпява сградата с 15%, но почти 10 пъти намалява режийните на къщата
14.04.2014
Чех пласт ООД
287
дограма, Чех пласт ООД, врати, вентилируеми фасади, пасивна къща
Инж. Димитър Иванов - управител на Чех пласт ООД
Източник: Чех пласт

80% от инвеститорите на еднофамилни къщи предпочитат  ниско-енергийното строителство
То оскъпява сградата с 15%, но почти 10 пъти  намалява режийните на къщата,
отбелязва инж. Димитър Иванов, управител на „Чех – пласт”, водещ производител на пасивни фасади и председател на сдружение "Български врати и прозорци"

Необходимата енергия за отопление и охлаждане на традиционна еднофамилна къща е близо 250kWh/m2 за година, в зависимост от региона, в който се намира. За сравнение с новите системи за ниско-енергийно строителство тези показатели намаляват в пъти като според Стандарта за  пасивни сгради те не  надвишават 15kWh/m2 за година. Тази доказваща се и от времето статитика е сред основните причини за големия интерес в строителството на нискоенергийни къщи. Оказва се, че въпреки кризата, а може би точно заради нея, собствениците, които предприемат ново строителство, предпочитат да го направят с по-скъпи, но енерго-спестяващи материали, които им гарантират комфорт на обитаване с по-ниски сметки за парно и климатик.

От какво обаче зависи енергийната ефективност на една къща? Кои са най-важните елементи от системата и как да се избират те? Кои са най-честите грешки, които се допускат от инвеститорите и как да се избегнат?

 Г-н Иванов, фирма „Чех-пласт” е сред пионерите на българския пазар в производството на дограма за пасивни къщи. Може ли да се говори за  реален интерес на пазара към ниско-енергийното строителство?
Фирма „Чех-пласт” действително е една от първите на българския пазар, която се специализира в производството на врати и прозорци за пасивни еднофамилни къщи. Направихме първата пасивна фасада още през 2005 г. Изпълнихме я с окачената фасада на REHAU -  Politec 50 PHZ, която е сертифицирана е от PHI Дармщат, като подходяща за пасивни сгради, с коефициент на топлопреминаване под 0,8 W/m2K. От тогава до днес са минали само няколко години, но пазарът в областта е коренно променен. Преди всичко се наложиха общоевропейски нормативи и изисквания за енергийните характеристики на сградите, събрани в  стратегията „Европа 20/20/20”. Благодарение на този силен политически тласък на пазара мощно навлязоха редица технически подобрения и иновации, а много лидерите в бранша почти изцяло ориентираха производството си към пасивни и нискоенергийни системи. Фирма „Чех-пласт“ също насочи политиката си в тази посока още през 2006 година. Първоначалното ни производство на PVC и алуминиева дограма многократно се разшири, като в листата вече влизат окачени и вентилируеми фасади, индустриални, автоматични и гаражни врати. Специално внимание през последните години обръщаме на елементите за пасивни и ниско-енергийни сгради. Постоянно посещаваме световните изложения в сектора в търсене на иновативни решения, които може да приложим и у нас, подписваме търговски споразумения с водещи фирми, самият бранд на които е гаранция за качество, като: REHAU, SCHUCO, ALUMIL, ETEM, HORMANN. Изключително много време и средства отделяме за обучение на  инженери, технолози и работници, защото колкото и да се усъвършенстват техниката и технологиите, при монтажа хората са основен фактор.
С времето и самите сгради започнаха на практика да доказват своята спестовност и многократно да се отплащат на стопаните за тяхната проницателност в иновативните инвестиции. През последните две – три години интересът към ниско-енергийните системи наистина е много засилен. За да го изразя в цифри мога да кажа, че 70% от поръчките с PVC дограма, които нашата фирма изпълнява през последната година, са за нискоенергийни къщи.
 Какво представлява „пасивната“ къща? Кои са елементите, които са определящи за ниската енергийност на една сграда?
Уверен съм, че читателите на www.ka6tata.com правят разлика между „пасивна“ и ниско-енергийна“ сграда. Но все пак нека обясня накратко. И двете дефиниции са пряко свързани с потребностите на една сграда от отопление и климатизация, но не касаят начините и методите на консумация на енергията. С други думи „пасивната“ , а и ниско-енергийна“ сгради имат за цел да намалят консумацията на енергия независимо по какъв начин се отопляват. Това става чрез ограничаване на загубите на топлина през външната обшивка на сградата и вентилацията.
В различните региони на Европа се използват различни дефиниции за пасивната къща, като според най-популярната необходимата енергия за отопление охлаждане през годината не трябва да надвишава 15kWh/m2. За северните части на Европа тези стойности са леко завишени, като се отчитат особеностите на местния климат. Показателите за ниска енергийност са по-високи – 30-40 kWh/m2. За сравнение традиционната еднофамилна европейска къща консумира 250kWh/m2.
Целесъобразността на „ниско-енергийната къща” е в минимизиране на нуждите на сградата от енергия за отопление, като същевременно се осигуряват добри показатели на микроклимата в помещенията. Загубите на топлина от сградата са толкова ниски, че не е необходима конвенционална система за разпределение на топлината.
Този резултат се постига не с конкретен елемент или продукт, а със система от високотехнологични елементи, които се стремят да подобрят  топлоизолацията на външната обшивка на сградата. Именно в тази област  е насочила усилията си и фирма „Чех-пласт“. Чрез използването на профилнa системa GENEO за прозорци,  отговарящи на конкретни изисквания, ние на практика  намаляваме потребностите на сградата от енергия. Новите ниско-енергийни системи значително повишават  топлоизолацията  на къщата. Това е параметър, който задължително се залага още в проекта на сградата и така може да се гарантира намаляване до минимум на термичните мостове, които влошават топлоизолационните качества на сградните елементи. Външната обшивка на сградата е въздушно изолирана, въздухът във вътрешността не се охлажда от течения и се поддържа равномерна температура.
Пазарът показва, че първоначалната инвестиция в строителството на ниско-енергийна къща е по-скъпа минимум с 15 % в сравнение с традиционната.  За колко време може да се изплати тази разлика?
Вярно е, че първоначалните инвестиции в една ниско-енергийна къща могат да бъдат по-високи отколкото тези в една конвенционална къща. Експлоатационните разходи и разходите за поддръжка обаче са значително по-ниски. Предназначението на пасивната къща е да минимизира експлоатационните разходи чрез икономии на енергия и използване на несложни технологии с високо качество. При по-ниски потребности от енергия за отопление не е необходимо да има сложна система за разпределение на топлината. Така се намаляват както инвестиционните, така и експлоатационните разходи. С други думи при един умело съставен проект завишените разходи за ниско-енергийна обшивка на къщата могат да бъдат балансирани с  отоплителни или климатични системи с по-ниска мощност, които са и по-евтини. А  спестовният ефект гарантирано ще се усети още с първите сметки .

Разкажете ни за някои елементи от ниско-енергийните системи, които фирма „Чех пласт“ произвежда? Какви са предимствата им, които ви дават увереност да ги предлагате и на вашите клиенти?
Както вече споменах първата  пасивна окачена фасада изработихме с профили на REHAU -  Politec 50 PHZ. „Чех-пласт“ е дългогодишен партньор на световния бранд пред когото нееднократно е доказвал своята коректност и качество на работа. Когато преди шест години REHAU  представиха на едно изложение иновационната си ниско-енергийна профилна система GENEO ние успешно я усвоихме и сега сме една от малкото фирми, които  я произвеждаме.  Специализирали сме се и в монтажа й, където има специфика по отношение на връзката между прозореца, топлоизолацията и хидроизолацията. Тази връзка  правим със системата WINTEQ на фирма HENKEL. Чрез специални държачи прозоречната рамка се изнася извън равнината на стената в зоната на изолацията.
Друг нов продукт, който все още не е толкова познат на българския пазар е стъклопакетът с гъвкав дистанционери „топъл ръб” на американската фирма TRUSEAL TEHNOLOGIES. При него значително се подобрява коефициентът на топлопреминаване на стъклопакета. Недостатък на стъклопакетите с алуминиев дистанционер е проводимостта по периметъра им, което ги праи неприложими при пасивни сгради. Именно затова фирма "Чех-Пласт" започва производство на стъклопакети с гъвкав дистанционер - DuraSeal. При тях коефициентът на топлопреминаване в краищата на стъклопакета е почти четири пъти по-малък от този на тези с алуминиеви дистанционери. В DuraLite гофрираният алуминиев разделител е заменен с поликарбонат, което още повече намалява коефициента на топлопроводимостност и прави DuraLite лидер сред другите системи тип топъл край. Благодарение на своята „загрята” с въздух структура дистанционерите на TruSeal увеличават температурата в крайната зона на стъклопакета с 4-6 градуса, което увеличава общата температура на стъклопакета и осигурява допълнителен комфорт и топлина в дома.
С повишаването на температурата в крайната зона на стъклопакета на 80% се намалява вероятността на появяването на конденз и напълно изключва замръзване и образуването на скреж в края на стъклопакета.
С цел пълна окомплектовка на елементите за външната обишивка на пасивни сгради започнахме да предлагаме външна слънцезащита, която осигурява минимални енергийни разходи през летния сезон и комфорт за обитателите. Регулират превъзходно достъпа на светлина и видимостта в помещението, участват активно в интериора и екстериора на сградата с богатата си палитра от цветове, оптимално предпазват от топлина. Имат разнообразни начини на монтаж: пред дограма с бленди за скриване на ламелите; пред дограмата в изработени ниши в стената - скрит монтаж;на окачени фасади с декоративни бленди. Може да се избере между ръчно или електрическо задвижване с дистанционно управление, да се комбинират с датчици за слънце и вятър за автоматичен контрол.
 Продукт, без който е невъзможно изпълнението на пасивната къща е рекуперацията, чрез която „мръсния” въздух загрява вкарвания от вентилационната система свеж въздух. Преди 2 години Чех пласт стана представител на чешката фирма Atrea, чиито машини постигат завидни показатели на полезно действие. В над 10 еднофамилни къщи вече доставихме и монтирахме различни модели рекуператори.
Постоянно надграждаме и се стараем да внедряваме продукти, които имат бъдеще.

Въпросите зададе Антоанета Салфидж

+13
Автор: Чех пласт ООД
Закони Нормативна база Коментари