7 най-важни съвета за вътрешните басейни

Най-важното им предимство e, че ги ползвате целогодишно
14.12.2017
Константин Димов
2258
басейн, плувен басейн, дизайн на басейн, вътрешен басейн
Басейнът трябва да изглежда като късче от цялостния ви дом.
Източник: www.impressiveinteriordesign.com

Не обичате да сте заобиколени от много хора  в обществените басейни или пък искате да си позволите малко лукс. Тогава помислете и за плувен басейн в дома при проектирането на вашата къща. Вътрешните  басейни винаги създават уютно място за членовете на фамилията да се съберат и им предлага средата за почивка от която имат нужда. Имайте предвид, че вътрешният басейн влиза в употреба целогодишно, т.е не трябва да чакате слънчевите дни, за да се наслаждавате на него и на ползите от плуването.  С него можете да поддържате формата си през всеки сезон.


Дизайнът на вътрешния басейн трябва да бъде в същия тон с преобладаващия интериор на вашата къща, т.е. басейнът не трябва да се откроява, а да изглежда сякаш е късче от цялостния ви дом. В него архитектурата и вътрешния дизайн са съгласувани с излъчването на цялото място. Възможно е вашият басейн да бъде централно място, сборна точка на важни събития в живота ви, така че трябва да сте сигурни, че сте го направили практично и приятно както за вашето семейство, така и за гостите ви. Ето какво трябва да съблюдавате докато разработвате стратегията за бъдещия ви басейн. Съветите са на специализирания сайт impressiveinteriordesign.com.


1. Защо ми трябва басейн?
Помислете за целта на построяването на басейна. И най-вече по какъв начин той ще бъде използван в бъдеще. Необходим ли е за редовните тренировки на професионален плувец? С него искате вашата форма да поддържате? Или е просто луксозна добавка за приятни моменти? Имате нужда от тези отговори, за да определите формата и дълбочината на басейна.
Ако имате малки деца или членове на семейството, които не са плувци, то непременно трябва да заделите една плитка част за игра и отдих.
2. Вътрешен басейн ли е правилният избор?
Ако вече сте решили басейнът да е вътрешен, то той трябва да е разположен на приземния етаж или още по- надолу.  Да се строи басейн на по-горни етажи (в Германия) не е разрешено, тъй като може да причини сериозни щети и дори да има трагични последици. Ако искате да имате някакви развлечения на по-горните етажи, то ви съветваме  напр. да си направите лична сауна. Басейн в мазето също може да ви изиграе лоша шега. Трябва да проверите мястото наистина внимателно, за да се уверите, че има подходяща вентилация и електричество.
3. Формата
Повечето клиенти в наши дни съзнателно бягат от правоъгълната форма на басейни, защото им се струват твърде често срещани и скучни. Тогава ви предлагаме да се замислите за овална и кръгла форма, и дори квадрат. Формата на басейна ви е много важна, тъй като му придава уникалност и от нея зависи какво място ще предвидите. Имайте предвид, че понякога най-простото решение е най-доброто. Защото най-важното е да можете да го използвате.
4. Облицовайте около басейна с нехлъзгава повърхност
Хората, които са решили да си направят басейн обикновено са опитни плувци, които са наясно със сигурността и препоръките за материалите, вложени около него.  Все пак ви препоръчваме да обърнете особено внимание на обграждащите басейна плочки и да изберете покритие, което е практично и дори да не  е толкова привлекателно за окото, като напр. мрамор.
5. Не пестете от качеството!
Както казахме, басейнът е единна част от дома ви. Понякога може съоръжението да се окаже най-опасната част, така че ако направите компромис с качеството на вложените материали, то това е нещо, което не трябва да избегнете. В случая цената не може да е оправдание.
6. Осветете басейна!
Не правете грешката да разположите басейна в много тъмна зона. Ако можете обградете го с прозорци, за да се чувствате сигурни както денем, така и нощем. Ако пък сте решили басейнът да е на приземен етаж, инсталирайте колкото се може повече изкуствено осветление. Заложете на атрактивни и издръжливи лапми, както и на светодиодни крушки за кътчетата, които не са толкова лесно достъпни. Най-добрата опция е да инсталирате осветление на тавана или с дистанционно управление. Правилното осветление е много важно от гледна точка на сигурността, но имате предвид, че ще има моменти когато ще имате нужда от по-приглушено осветление и романтична атмосфера,затова го направете регулируемо.
7. Сбъднете мечтата си!
Направете това, което искате. Като допълнение към басейна помислете дали искате да имате водопад  бихте могли да го боядисате в повече от един цвят, и пр. Защото отговарът е”Да”, можете. Можете да експериментирате и да наложите точния стил, който искате, така че наслаждавайте се на басейна и на живота.


За финал не забравяйте, че проветряването е много важно, тъй като басейнът в никакъв случай не трябва да задържа влага. И не на последно място, поддържайте водата чиста и го чистете редовно, особено ако басейнът се използва от по-голям брой хора.

+3
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари