5 лесни начина за превръщане на банята в зелена

Ако успеете да намалите употребата на химикали и консумацията на ресурси в банята, можете да намалите като цяло вредното въздействие на вашия дом върху околната среда.
12.06.2009
Мая Янева
416
баня, зелена баня, естествени продукти
Източник: Ideal Standard

Банята е идеалното място за реализиране на еко подход в дома – тя е помещението, където обикновено се намират много токсични химикали, а употребата на вода и енергия в банята често далеч надминава скромните размери на останалата част от къщата. Ако успеете да намалите употребата на химикали и консумацията на ресурси в банята, можете да намалите като цяло вредното въздействие на вашия дом върху околната среда. Ето и някои идеи:


Източник: Ideal Standard

1. Помислете за естествени материи
Хавлиите за баня от естествен памук са не само по-меки и удобни, но се изискват по-малко пестициди за производството на обикновените памучни кърпи. Производителите, които употребяват малко по-скъпия естествен памук също са склонни да употребяват естествени бои и омекотители, които са по-малко токсични за околната среда в сравнение с изкуствените химикали и са по-толерантни към чувствителната кожа.

Изберете да подмените вашите винилни завеси за баня с тежки памучни завеси. Пластмасата в PVC завесите за баня и пластификаторите за PVC са вредни за хормоните в човешкия организъм. Тези токсични съставки могат да станат въздухопреносими. Не на последно място “дишащите” завеси няма да имат лоша миризма.
2. Наблегнете на естествените продукти
Естествените продукти за баня са по-щадящи за вашата кожа от химически сложните продукти, които предлагат повечето козметични компании, и не предизвикват токсично замърсяване на въздуха. Можете да използвате свещи от пчелен восък, естествени ароматизатори за въздух, които не съдържат вредни петролни продукти и ръчно изработени сапуни. Банята в хармония с природата може да бъде истински оазис. Създайте окръжаваща среда, която е красива и ведра. Използвайте елементи, които свързват лично вас с природата. Ако направите големи прозорци ще я отворите за слънцето, можете да лежите във ваната и да гледате небето.

3. Пестете вода
Душовете със слаба струя могат да намалят консумацията на вода с 30%, като въпреки това осигуряват струя под налягане. Друг модерен прибор, отточна тръба за ползваната вода, изпраща водата от душа и ваната към контейнер за разпределение във вашата градина. Ако изолирате вашият нагревател за вода и намалите термостата до 120 градуса, ще промените значително количеството енергия, което ползвате за сутрешния душ. И задължително заменете тоалетната, ако е над 12 години. Обикновено всички тоалетни произведени след 1995 г. използват около 7 л вода или по-малко на едно промиване, и ако вашата тоалетна е по-стара, тя може би употребява около 13 до 30 л вода на едно промиване.Източник: Ideal Standard

4. Употребявайте рециклирани строителни продукти
Искате да преустроите банята си? Потърсете плочки, изработени от рециклирани материали за под, вана, душове и плотове. Благодарение на популярността на рециклирането, цветовете и финиша на тези продукти са красиви. Рециклираните стъклени плочки са особено добър избор, поради ниските емисии.5. Чисто зелено
Откажете се от острите химикали, които употребявате за почистване на ваната и тоалетните. Обърнете внимание на предупредителните етикети върху почистващите препарати, термините, които се употребяват в тях, от най-малко токсичните до най-токсичните, са „внимание”, „предупреждение” и „отровно/опасно”. Предпочитайте продукти само с надписа „Внимание” върху опаковката или търсете продуктите на фирми, които са с високо еко съзнание и произвеждат безопасни за околната среда препарати. Ако каналът е запушен, не прибягвайте до тежки водопроводни манипулации – изсипете една чашка сода бикарбонат в канала, а след това три горещи чаши вода. Ако каналът не се отпуши, изсипете и чаша оцет след това. Химическата реакция ще разгради дори най-упоритото запушване на канала.

 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари