5 предложения за къщи за гости и хотели, които да посетите през септември

Повечето къщи за гости са обзаведени модерно и функционално, други са запазили автентичния народен стил, но всички те предлагат отлични условия за пълноценно изкарване на празници, уикенди или отпуски.
03.09.2020
Още за къщата
3020
къщи за гости и хотели, туризъм България
Велико Търново - заради уникалната си архитектура и излъчване е една от най-популярните туристически дестинации
Източник: Снимка: Димитър Шиклев

Тази година ситуацията с пандемията от COVID-19 коренно промени туризма в цял свят. Международният туризъм замря и за любителите на пътешествията остана варианта за вътрешен туризъм. В това отношение България е привилегирована страна, защото е една от малкото в Европа и по света, богата на природни забележителности – планини, море, минерални извори, величествена природа, археологически забележителности.

Мнозина вече предпочитат къщите за гости,  тъй като цяло семейство или голяма компания, може да наеме самостоятелен имот, където да се чувства като у дома си. Повечето къщи за гости са обзаведени модерно и функционално, други са запазили автентичния народен стил, но всички те  предлагат отлични условия за пълноценно изкарване на празници, уикенди или отпуски.

Ето нашите 5 предложения за къщи за гости и семейни хотели, които да посетите през септември:


Чамурковата къща     Източник: www.chamurkova-kashta.com

1. Чамурковата къща
Чамурковата къща в село Малки Чифлик е само на 5 км от Велико Търново. Това е една необикновена къща за гости с над 100-годишна история. Къщата е изцяло реставрирана, но е запазила автентичния си дух, като се е превърнала в артистичен център за пленери на много художници и фотографи. Само на 3 км от Чамурковата къща се намира архитектурно-историческият комплекс „Арбанаси". На 20 км е живописният Еменски каньон, на 15 км е водопадът "Кая Бунар" в село Хотница. На 18 км северно от Велико Търново по пътя за Русе се намира античният римски град Никополис ад Иструм.

Не трябва да пропускате да разгледате и забележителностите на Велико Търново - Сарафкината къща, архитектурно-историческите резервати Царевец, Трапезица, църквите "Св. Четиридесет мъченици" и "Св. Димитър", атракциона - Парка с миниатюрите и др. В околностите на Велико Търново има 12 манастира, като в близост до старата столица са два от най-популярните - Преображенски манастир и Света Троица.Бутиков комплекс "Форест Хаусис"     Източник: www.foresthouses.eu

2. Бутиков комплекс "Форест Хаусис"
Само на 45 км от столицата, сред девствената природа на Стара планина, на един от слънчевите склонове на гр. Годеч е разположен бутиковия комплекс "Форест Хаусис". Той се състои от три отделни къщи за гости в типичен алпийски стил, чиято архитектура хармонично се слива с околния пейзаж.

В района има няколко пещери, като най-голямата от тях е Балабанова дупка, край село Комщица. Около Годеч се намират църквата „Св. Димитър Солунски Чудотворец, параклис „Св. Николай Летни“ и годечкия манастир „Свети Дух“.  Околностите са подходящи за планински туризъм и риболов в близките язовири или река Нишава.


Семеен хотел и механа „Странноприемница“     Източник: www.strannopriemnitsa-oreshak.com

3. Семеен хотел и механа „Странноприемница“
Намира се в планинското село Орешак, сред китната природа на Троянския балкан, само на 8 км от гр. Троян. В архитектурно отношение хотелът е пример за умело съчетание на традиции и съвременност. Разполага с външен басейн, летен бар и механа в автентичен битов стил.

В близост до хотела е Троянският манастир. Любителите на планинския туризъм могат да посетят резерватите Козя стена, Стенето и  Северен Джендем, които са част от Национален Парк Централен Балкан.
 

Вила Блу Вю - Гърмен Хилс,     Източник: www.garmenhills.com

4. Ваканционен комплекс Гърмен Хилс
Разположен в село Гърмен, в полите на Източните Родопи, само на 10 км от гр. Гоце Делчев. Ваканционният комплекс се състои от две къщи за гости, външен басейн и барбекю, ситуирани в обширен парцел и предлагащи прекрасни условия за почивка, както и възможност за запознаване с околните природни и архитектурни забележителности.

В близост се намират разкопките на античния римски град Никополис ад Нестум. Малко по-навътре в планината по каньона на р. Канина, са известните със своята архитектура и автентични традиции села Лещен и Ковачевица. В съседство със село Гърмен е село Огняново с лечебните си води.

 

Къщата на Живка,     Снимка: Ваня Божинова

5. Къщата на Живка
Малка къща за гости на яз. Кърджали в кв. Главатарци, град Кърджали. Къщата е с неповторима гледка към язовир Кърджали и прекрасно поддържана градина.  Сградата е в традиционен родопски стил, изградена от камък и дърво.
Освен с прекрасната гледка, районът привлича с чист въздух, девствена природа и възможност за риболов в язовир Кърджали, както и посещение на археологически забележителности.

На 15 км от Кърджали се намира уникалният скален комплекс Перперикон, който задължително трябва да посетите – гледката наистина ще Ви впечатли и развълнува. На 17 км от града се намира пещерата Утробата, до с. Ненково съществуваща още от времето на древните траки. На 10 км от Кърджали край село Дъждовница се намира друга забележителност – скални ниши – 1200-550 г.пр.н.е.

 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари