5 неща, които не знаете за ленените завивки

По всяко време те се усещат свежи и сухи. Това качество е предимство във всички сезони.
15.01.2017
Светлана Жeлева
360
интериор, текстил, завивки, ленени завивки, тъкан
По всяко време те се усещат свежи и сухи - модел на IvanoRedaeli.
Източник: Верде Интериори, www.verdeinteriori.com

Кое прави ленените завивки нещо наистина особено? Ленът е материя, позната от древността, която се произвежда от едноименното растение (Linum) или ленени смеси. И затова е предпочитан като природен материал . Използването на ленени тъкани в интериора за пердета и дамаски отдавна се смята за признак на висок клас и стил. Специалистите го препоръчват като перфектна завивка, когато живакът навън сякаш е полудял.


Предимство №1 - Ленът охлажда в горещите летни месеци.
Тъканта е произведена от естествени влакна, и може да се предлага във вариант 50: 50 - лен/ памук, или 100 на сто лен. Този тип завивки имат особеното качество да изолират малко топлина. И по тази причина е обичан и при изработката на проветриви летни дрехи. Има охлаждащ ефект, от него сякаш струи свежест и улеснява заспиването и добрия сън.


Завивки от лен - модел на Ivano Redaeli.    Източник: Верде Интериори,  www.verdeinteriori.com

Предимство №2 - Винаги сух.
Ленените тъкани имат невероятното свойство бързо да поглъщат влагата и също така бързо да я „излъчват" в околната среда. Материалът може да поема до 35 на сто от влажността на въздуха. Затова завивките от лен по всяко време се усещат свежи и сухи. Това качество е предимство във всички сезони, както през лятото, така и през зимата.


Предимство №3 - Ленът остава като нов. 
Влакната на лененото растение са така структурирани по естествен път и не са така меки като например памука. Този по-скоро твърд материал има особено дълъг живот, и  с времето на употреба „зрее", т.е. става все по-мек. Това особено си проличава след като завивките са минали през многократно пране. Ленът не е особено чувствителен и податлив, и  затова отблъсква въз основа на своята повърхностна структура мръсотия и бактерии. По тази причина не е наложително твърде често да се перат ленените завивки, както това се препоръчва при завивки от изкуствени материи. Избягвайте омекотители и съблюдавайте инструкциите, които съответния производител на текстилните изделия е дал.


Ленени завивки от Верде Интериори.    Източник: www.verdeinteriori.com

Предимство №4- Антиалергичен и приятелски за кожата.
Завивките от лен разполагат с особено гладка структура на влакната и затова се препоръчват особено на хора с алергии, тъй като прах и акари не могат да се напластят по повърхността. Благодарение на своите охлаждащи свойства, ленът е много приятен за кожата, тъй като не запарва.


Ленени пердета.    Източник: Верде Интериори, www.verdeinteriori.com

Предимство №5 - Лек масаж по време на сън.
Завивките от лен са малко по-сковани спрямо това, което сме свикнали да ни предлагат материали като памук, микровлакна и пр. Това означава, че влакната на лена леко стимулират нашата кожа по време на сън. Този приятен масажен ефект не се усеща от хората, но той е налице, докато спим.

 

Автор: Светлана Жeлева
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
YES - Екологична матова емулсионна боя с висока покривност и белота.

Подходяща за училища, спортни зали, хотели, гаражи и други, където често се налага пребоядисване. Качествена, но не скъпа боя. Притежава висока адхезия и трайност, лесна за нанасяне.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари