30 знакови русенски сгради популяризират крайдунавския град и културното наследство

От април 2019 до май 2020 г. бяха поставени табели с уникални QR кодове на 30 подбрани русенски сгради.
24.06.2020
Светлана Желева
2911
архитектура, архитектурно наследство, Русе, gradored.com, сгради в Русе
Източник: Община Русе, снимка: Елица Ангелова

Русе е град с 270 единични и ансамблови архитектурни паметници на културата с местно или национално значение. Именно тази наситеност на архитектурни шедьоври прави културното наследство “невидимо” за местните и трудно възприемано от посетителите на града. За инициативата съобщиха от община Русе.


Достъп чрез мобилното приложение
От април 2019 до  май 2020 г. бяха поставени табели с уникални QR кодове на 30 подбрани русенски сгради. Всеки код отвежда към кратка информация за сградата - годината на нейното построяване, нейният създател, първите ѝ собственици и предназначението й през годините. Самите статии са достъпни на 5 езика - български, английски, немски, руски и румънски, което отговаря на профила на основните туристически потоци в града. Част от преводите са направени от ученици от АГ “Гео Милев”.
 

Източник: Община Русе, снимка: Елица Ангелова


Реализацията на проекта позволява достъп до информация чрез лично мобилно устройство и сканиране на код, което е основа за популяризиране на културното наследство. Обектите, включени в проекта, са специално подбрани, за да представят разнообразния живот в Русе в края на XIX  и началото на XX век. Сред тях са сградите на хотел “Бристол” и хотел “Лондон”, търговски сгради на Саркис Куюмджиян и на Поликар и Канети, банка “Гирдап” и банката на братя Бурови, сградите на Мъжката гимназия (дн. СУ “Христо Ботев”) и Столарското училище (дн. ПГДВА “Йосиф Вондрак”) и др.


Модерност и родолюбие
Проектът „Градоред. Русе - град със значение” е инициатива на сдружение “Градоред” и клуб “Мечтание”. Той се реализира по програма “Знание и растеж” с помощта на Фондация “Русе - град на свободния дух” и  Фондация “Еконт”.  Инициативата има за цел да популяризира местното архитектурно наследство чрез съвременни методи, така че историята на емблематични сгради да стане по-достъпна за русенци и туристите, които посещават града.


“Градоред”  е организация с нестопанска цел, основана от русенци, завърнали се в родния град, които искат да работят за това Русе да стане по-щастлив и социално раздвижен град. Наред с “Вечери за наивници”, проектът  “Градоред. Русе - град със значение”  е първият голям проект, който родолюбивите русенци реализират.

Сдружение “Градоред” вече презентира първият туристически маршрут. Тези маршрути ще са повод и фамилно да се опознава  града и ще са инструмент на учители от града да представят знанието за местното културно-историческо наследство в разнообразни уроци. Предстои изготвянето на още маршрути през юни  като инициативата е надграждане на проекта.
 

Три сгради отблизо
Запознаваме ви по-подробно и с някои от знаковите сгради на град Русе, не случайно наричан още ”малката Виена”.

 

Източник: Община Русе, снимка: Елица Ангелова ►
 


Източник: www.gradored.com
 

Хотел “Бристол”- историята оживява
През 1892 г във Виена откриват бляскавият 5-звезден хотел Бристол, който се намира на прочутата Рингщрасе. Само 15 години по-късно и в Русе отваря врати едноименният хотел, който е не по-малко помпозен и внушителен.

В началото на 20-ти век, между 1905 и 1907 г., в центъра на Русе построяват още една забележителна сграда – русенското мюсюлманско настоятелство. Тя никога не е имала религиозни функции, просто е била предназначена да носи приходи от наеми на своите собственици. Точно в тази сграда е открит и луксозният хотел „Бристол“, свидетел на различни случки и превратности на съдбата.

Сградата, която русенци познават под наименованието „Балкан“, е построена по проект на българския архитект Тодор Петров. Той е завършил строително инженерство и архитектура в Гент,  Белгия. По това време Тодор Петров е главен архитект на Русе и по негови проекти в града се появяват много сгради, разказва БНТ.

Хотел „Бристол” е известен до 40-те години на 20-ти век с това си име и с него се свързва не една история от края на Първата световна война. По това време Съглашението настанява окупационни сили в редица български градове, включително и в Русе. Точно тогава в хотел „Бристол“ са настанени войници от Италия и Франция, но заедно с тях в града за първи път се появяват и африканци от колониите – алжирци и сенегалци. По същото време в хотела се настанени и войници от Шотландия. Старите русенци си спомнят как оттам се  разнасяла шотландска музика и особено звука на гайди.

Сградата е построена в характерния за централната част на Русе неокласически стил. На партера ѝ в началото на века се намирало златарското ателие на прочутите по същото време бижутери – „Тево Папазян и синове“. През първите две десетилетия на двайсети век на партерния етаж се появяват най-разнообразни магазини: в единия край продават пестил от кайсии, фурми, смокини, предлагат печени кестени и лешници, друг търговец продава сапуни от Франция, трети търгува с детски играчки и домашни потреби.

По данни на старите русенци, последният съдържател на хотел „Бристол“, от 1936 до 1947/ 48  г, се е казвал Стоян Петров. След национализацията, хотелът променя няколко пъти своето име и така през социализма е познат с името „Република“, после - „Москва“ и най-сетне „Балкан“, и с което остава в паметта на русенци.

По време на социализма е имало пожар, по време на който е унищожено мансардното оформление на сградата. Имало е проект и за нейното цялостно разрушаване и за построяването на нов хотел на това място, който обаче е осуетен. След поредица от дела за идеални части от сградата, днес тя е съсобственост на държавата и на мюсюлманското настоятелство в Русе.
 


Източник: www.bg.wikipedia.org


Къщата на Калиопа-тайна любов и красив интериор
Къщата, в която днес се намира Музеят на градския бит в Русе, е построена от майстор Уста Йордан около 1862 -1866 г. В нея се е помещавало Пруското консулство в Русчук, открито през есента на 1853 г., с консул д-р Мориц Калиш, който работи в града до началото на войната през 1877 г. Къщата е собственост на красивата съпруга на консула Катерина, която русенци наричали Калиопа.

Градската легенда гласи, че в нея е бил влюбен валията Мидхат паша, който търсел начин да ѝ подари къщата, без да дава повод на злите езици да обсъждат тяхната връзка. За тази цел пашата организирал състезание за русчушките дами – стрелба по гълъби. Оръжието на конкурентките е било заредено с халосни патрони, а скрито заптие е стреляло едновременно с Калиопа, за да бъде победата ѝ сигурна. Така възлюбената на Мидхат паша публично печели къщата, където те тайно продължавали да се срещат.

През 1881 г. русенският търговец Стефан Камбуров купува къщата от Катерина Калиш и наема австрийския художник Карл Шауерсберг да направи фреските по стените и таваните на втория етаж, по данни на "Градоред". Изключително красив е мебелният ансамбъл в спалнята, купен от Виена като спомен от сватбеното пътешествие на млада двойка.


Източник: www.gradored.com
 

Банката на Бурови: лекота и елегантност в неокласицизъм  
Банката на Бурови е построена през 1912 г. по проект на унгарския архитект Янович, а ръководител на строежа е инж. Геро Геров. Сградата е разположена на площ от 200 кв.м. и е изградена в стил неокласицизъм. Състои се от партер, два етажа и таван. Последният етаж е украсен с медальон и две барелефни женски фигури.

Цилиндричната ъглова част завършва с ламаринена кула и шпигел на върха. Пред витрините е имало красива желязна решетка, премахната при ремонт. В партера е била банковата зала, която сега е преустроена на магазин. Дълги години  в сградата е бил настанен Пенсионният отдел и в партера – закусвалня „Старата круша“.

Бурови е една от най-известните фамилии в България, дала на страната забележителни стопански и политически дейци.
 

 

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари