3 в 1 - кухня, дневна и трапезария

Ако проектът за вашата къща представлява едно цяло отворено пространство, в което са обединени кухнята, дневната и трапезарията, трябва да се следват определени принципи при интериорните решения.
17.02.2011
Мая Янева
1075
мебели, трапезария, дневна, кухня, зона

Ако проектът за вашата къща представлява едно цяло отворено пространство, в което са обединени кухнята, дневната и трапезарията, трябва да се следват определени принципи при интериорните решения.  


Отворената концепция създава впечатление за голям обем при малките жилища и позволява да се приготвя храната без изолация от останалата част на семейството или гостите. За да се обзаведе такава отворена обща зона, се изисква доста умело съчетаване на цветовете и мебелите и правилно преценени функционални решения. Материалите и аксесоарите трябва да се допълват и подчертават, без да има конфликтни точки. Цветовата гама на стените може да бъде средство за отделяне на зоните една от друга и тогава може да се включат два или три цвята от една гама, които да се допълват, както и контрастни цветове. Една възможна комбинация от хармонични цветове е цвят каки и зелено, а от контрастни – червено и златисто. Ярката стена може да се използва за прекъсване на монотонността. При избора на мебели за дневната добре преценете пространството – трябва да остане достатъчно място, за да може преминаването към зоната за хранене и готвене да става свободно – дори в случаите, когато всички места за сядане в дневната зона са заети. Мебелите трябва да бъдат ергономични, не само естетични. 


Във всяка зона трябва да има основна мебел - акцент, около който да са решени останалите мебели и аксесоари. Логично е в зоната на кухнята основна точка да бъде островът за готвене, в трапезарията – масата за хранене, а в дневната – меката мебел. В някои по-малки пространства островът за готвене е обособен и като място за хранене. Функционални плотове на две нива осигуряват достатъчно удобно място за готвене и за  хранене. При цялостното решение на отворената зона традиционното обзавеждане на дневната с диван и два фотьойла не е функционално – тя е тромава и задължаваща. В зависимост от големината на тази зона може да се комбинират различни мебели, но те трябва да се съчетават внимателно, ако не са от една серия. Ако например в трапезарията има традиционни мебели от масивно дърво, не е удачно да се оформи тв зона в черно и хром.
Източниците на светлина могат да служат като средство за разграничаване на отделните зони. Пендели над работната зона в кухнята, полилей в трапезарията и лампиони в дневната са едно възможно решение. Типът осветление в дневната и зоната за хранене не е добре да бъде флуоресцентно. Жълтата светлина, осигурена от традиционната крушка с нажежаема жичка, придава по-приятни и живи светлосенки на храната и хората. Ако все пак искате да имате енергоспестяващо осветление, тогава съчетайте в тези места източниците на жълта и бяла светлина.  


Аксесоарите могат да се превърнат в необходима връзка между отделните зони. Съчетаването на материалите и мебелите от съседните пространства ще направи прехода плавен и естетичен. Ако кухненските уреди са иноксови, декорирайте трапезарната маса с метална фруктиера или ваза, а в дневната поставете масичка за кафе с метална рамка от неръждаема стомана. Текстилните пендели в кухнята могат да кореспондират с дамаската на меката мебел в дневната. Освен обединяване на зоните посредством аксесоари и сходна мебелна схема този тип пространство в модерното жилище има нужда от функционално разграничаване на трите зони. Зоната на дневната, където се разполагат тв и аудиоцентърът, може да се очертае с диван, обърнат с гръб към зоната за готвене и хранене.


Когато това пространство е наистина малко и искате оптически да създадете илюзия за голям обем, използвайте една и съща настилка, която да покрива и трите зони. Паркетът или керамичните настилки са по-добро решение в сравнение с килимите или мокета. Но настилката може да се превърне и в средство за сепариране  – тя може да очертае границите на различните функционални зони. Ако държите в различните части да има различна настилка, то нека цветовете да се допълват или да са максимално близки един до друг.


За декориране на прозорците трябва да се използва една и съща схема в отделните помещения, дори и стените да са в различни цветове. Обзавеждането на отворена зона, която обединява три от основните помещения в дома, може да бъде доста объркваща работа в началото, но с правилно планиране това може да се превърне в приятно предизвикателство.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари